BIST 9.735
DOLAR 32,54
EURO 34,89
ALTIN 2.433,46
HABER /  POLİTİKA

Davutoğlu'ndan flaş Selin Sayek Böke açıklaması

Başbakan Davutoğlu CHP Sözcüsü Selin Sayek Böke'nin Hristiyan Arap olduğu iddiasının gündeme getirilmesine tepki gösterdi.

Abone ol

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Selin Sayek Böke tartışmasıyla ilgili "Herhangi bir vatandaşın geçmiş kökeni etrafında yapılan tartışma kesinlikle insan haklarına aykırıdır ve etnik bir ırkçılık dozu taşır" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ukrayna ziyareti öncesi uçakta basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Davutoğlu, Böke'yle ilgili soruya şu yanıtı verdi:

'Vaftiz edilmiş'

Economist dergisinin 6 Haziran 2015 tarihli analizinde CHP adaylarından bahsedilirken, Selin Sayek Böke’nin Hristiyan Arap olduğu anlatılıyordu.
Bugün gazetesi, bu makaleyi geçtiğimiz günlerde gündeme getirmiş ve Economist'e dayanarak manşetten ‘Vaftiz Edilmiş’ başlığını atmıştı.

SELİN SAYEK BÖKE KONUSU
"Çok net bir tavır takınmak lazım. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bütün vatandaşları eşit haklara sahiptir herhangi bir vatandaşın geçmiş kökeni etrafında yapılan tartışma kesinlikle insan haklarına aykırıdır ve etnik bir ırkçılık dozu taşır. Biz, kimsenin geçmiş kökenini araştırmak üzerinden siyaset yapılmasını doğru bulmayız. Türkiye'de, Kürt, Türk, Sunni Alevi 78 milyon vatandaş eşittir. Siyaseten bunu istismar edenleri, siyasi ahlaka aykırı davrandığı kanaatindeyim. Bu konuda Selin Hanım'ın açıklamaların doğru olduğunu ve desteklenmesi gerektiğini düşünüyorum"

KILIÇDAROĞLU'NUN SON AÇIKLAMASI

Davutoğlu CHP’nin HDP’leştiğini ifade ederek şunları kaydetti:

"Biz, Türkiye'nin çıkarlarının çıkarları söz konusu olduğunda her zaman ilkesel bir tutum sergiledik. Sayın Kılıçdaroğlu, 'Esad'la problem yaşadığımızda Esad'ın diliyle konuştu. Rusya ile problem yaşadığımızda Rusya'nın diliyle konuştu. Mısır'la demokrasi üzerinden problem yaşadığımızda Mısır’ın diliyle konuştu. Şimdi, milletvekilleri YPG ile problem yaşadığında milletvekilleri gidip YPG ağzıyla konuşuyor ve YPG'nin DEAŞ'a karşı ülkelerini savunan vatanperver bir örgüt gibi yansıtmaya çalışıyor. HDP'nin dilidir, CHP HDP'leşiyor o anlamda. Bu anlamda ben Kılıçdaroğlu safını belirlesin dedim. Kılıçdaroğlu şu anda Suriye politikasında CHP, Suriye halkını temsil eden ılımlı muhalefet dışında kalan bütün unsurlarla işbirliği yaptı. Şimdi de Rusya'nın piyonu haline gelmiş olan, özellikle uçak olayından sonra, tamamıyla Rusya'nın güdümünde işbirlikçi hale gelmiş olan YPG'nin ağzıyla konuşuyor. Şimdi, Halep Rus işgaline karşı direniyor. Biz, bu anlamda YPG'yi ve aynen PKK'yı Türkiye içinde de yüzyıl önce Rus işgaliyle Ermeni çetelerinin uyguladığı politikayı takip eden bir politika uyguluyor YPG ve PKK.”