BIST 9.122
DOLAR 32,35
EURO 35,00
ALTIN 2.325,03
HABER /  GÜNCEL

Davutoğlu'ndan flaş 'polis' açıklaması

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Malatya dönüşünde uçakta gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Abone ol

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Malatya ziyareti dönüşünde uçakta, özellikle Kobani eylemlerinde görev alan polislerle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

"AVRUPA'DA AMERİKA'DA NASILSA..."

Başbakan Davutoğlu, toplumsal olaylarla ilgili olarak alınacağı açıklanan güvenlik önlemlerine ilişkin olarak da “Avrupa’ya da Amerika’da polise ne yetki tanınıyorsa o yetkiyi tanıyacağız. Jandarmaya da. Biz insanların yaşam hakkını, mülkiyet özgürlüğünü kısıtlayanları kısıtlayacağız, özgürlükleri değil. Ama silahı alıp da başkalarının canına kast edeni, evet onun özgürlüğünü kısıtlayacağız" şeklinde açıklama yaptı.
 
IŞİD İLE MÜCADELEDE 3 SEÇENEK...


IŞİD ile mücadelede üç seçenek bulunduğunu belirten Davutoğlu, "IŞİD’le mücadele için üç yol var; ya uluslararası toplum kara gücü de dahil gidecek, hep beraber. Bu istenmiyorsa hava gücü ile bombalanacak. Bununla da olmaz, bunu biliyorlar. Ya da hava gücü desteğiyle muhalifler sahada hakimiyeti ele geçirecek. Rejim ve IŞİD dışında Suriye halkını temsil eden ve hiçbir yabancı savaşçı barındırmayan bir üçüncü güç... Dördüncü bir yol yok. Suriye Ulusal Koalisyonu ve muhalefeti zaten bu özelliğe sahip. Türkiye hep bunu öneriyordu. Şimdi kaybedilen üç yılın bedeli 300 bin can, topraklarından uzaklaşan 4 milyon insan ve içeride saldırı altında kalan 6 milyon insan... Tek tek bizim dediğimiz yere geliniyor. Eğit-donat faaliyeti gecikmiş bir şey."

"SURİYE İÇİN 4 YOL GÖRÜNÜYOR"

Suriye’de sadece siyasi veya askeri değil, entegre bir stratejiye ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Başbakan Davutoğlu, "Entegre bir strateji varsa, biz de o oyunun içindeysek her türlü katkıyı veririz, yoksa gelin beraber oluşturalım. Suriye için 4 yol görünüyor" dedi ve o yolları şöyle sıraladı:

"1- Oturup beklemek. Dünya da bir şey yapmasın, biz de... Bu daha büyük felaketleri getirir.

2- Dünya bir şey yapacak, biz izleyeceğiz. Asla seyirci olmayız.

3- Dünya bir plan yapsın Türkiye’ye rol verilsin. Bu da olmaz, çünkü başkalarının çizdiği bir rolü üstlenmeyiz.

4- Türkiye kendi görüşlerini masaya koyar, diğer taraflar da koyar, birlikte entegre bir strateji üzerinde anlaşılır. İşte şu anda yürüyen müzakerelerin esası budur. Bizce de olması gereken budur."

"SİVİL HALKA SAHİP ÇIKMAYA DEVAM EDERİZ"

Başbakan Davutoğlu, durum bu haliyle sürmesinin daha vahim sonuçlar doğuracağına da işaret ederek "Biz Suriye içindeki bir çatışmaya tek başına girmeyiz ama birisi bizi tehdit ederse, Süleyman Şah veya başka şeyler üzerinden, ulusal güvenliğimiz ile ilgili her türlü tedbiri almakta hiç tereddüt etmeyiz. Öte yandan sivil halka sahip çıkmaya devam ederiz" dedi.

Türkiye’de sivilleşmeden hiçbir şekilde geri dönüş olmayacağını da vurgulayan Başbakan Davutoğlu, ancak askerin ya da polisin kargaşaya veya teröre dönük olarak aldığı tedbirlerin, alması gerektiği tedbirlerin önündeki bazı engellerin kaldırılacağını söyledi.