BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,89
ALTIN 2.425,32
HABER /  POLİTİKA

Davutoğlu'ndan flaş Oslo açıklaması!

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Oslo'daki görüşme tutanaklarını medyaya cemaatin sızdırdığını iddia etti. Medyaya baskı iddialarının da doğru olmadığını söyleyen Davutoğlu, hiç kimseye baskı yapılmadığını ifade etti.

Abone ol

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Oslo görüşmelerini cemaatin sızdırdığını iddia ederek, "paralel yapının" çözü sürecinden rahatsızlık duyduğunu söyledi. Aynı paralel yapının, Kayseri ve Şanlıurfa mitingleri için sosyal medya üzerinden "bomba patlatılacak" söylentisiyle panik havası yaşatmaya çalıştıklarını ifade eden Davutoğlu, her iki mitingi de büyük bir çoşkuyla gerçekleştirdiklerini söyledi.

Başbakan Davutoğlu, aralarında  Kanal Firat, Cay TV, Kanal Urfa, Aksu TV, TV 1, Kanal 100, Kanal 68, TV 6, Vuslat TV, Kanal 3, Kocaeli TV ve Adana TV'nin de bulunduğu 48 yerel kanalda canlı yayınlanan "Anadolu Soruyor" adlı programda, gündeme ilişkin soruları cevapladı.

Canlı yayının yapıldığı bölüme, bir kedinin girmesi üzerine Davutoğlu, “Aramızdan kedi geçti, kara kedi değil. Doğallığı yansıtıyor” ifadesini kullandı.

Suriye politikalarında bir değişiklik olmadığını, Suriyeliler'in istemesi halinde geçiş dönemine destek vereceklerini açıklayan Davutoğlu, bu planın kesinlikle Esed'in kalması yönünde olmaması gerektiğini kaydetti. Bir Rus televizyonunda, Şam'ın son halinin ekranlara getirildiğini ifade eden Davutoğlu, spikerin Türkiye'yi suçlayan ifadelerinin de doğru olmadığını söyledi. İşte Davutoğlu'nun açıklamalarından bazı satır başları;

AK PARTİ MİTİNGİNDE BOMBA İDDİALARI

Bir takım söylentiler yayıldı, malum twitter hesaplardan, ‘Şanlıurfa’da benim mitingim esnasında bir bomba patlayacağı, saldırı yapılacağı” şeklinde. Bugün mitingde bomba patlamış olsa muhtemelen memnun olacaklardı, ‘dediğimiz çıktı’ diye. Fuat avni diye bilinen şey. Elhamdülillah ilk Kayserililer buna itibar etmedi. Çok güzel miting yaptık şimdi Şanlıurfalılar buna itibar etmedi. 

MEDYAYA BASKI İDDİALARI

Hiç kimseye hiçbir baskı olmadı. Türkiye’de şu anda seçim atmosferine bakın, gazeteleri alın elinize, bana her gün sabah namazında gelir, ilk şeyler, bizim aleyhimize çıkan kaç yazı var, bizim lehimize çıkan kaç yazı var? Bizim aleyhimize çıkan gazetelerin tirajı, toplamı ne kadar bizim lehimize çıkanlar ne kadar? Allah aşkına, günün herhangi birinde bizden bir baskı mı söz konusu oldu? 

KILIÇDAROĞLU'NA SESLENDİ

Sayın Kılıçdaroğlu geldi, güzel de görüşme yaptığımı varsayıyordum, çıktı görüşmede terörle alakalı ne yoksa onları gündeme getirdi, sonra da ‘içeride konuşulanları açıklarsam Davutoğlu zor durumda kalır’ dedi.

Niye zor durumda kalacakmışım? Bir devlet sırrını sizle paylaşmışsak ya bu sırra hürmet edeceksin ve açmayacaksın ya da açtıysan sonuna kadar aç. Günlerdir söylüyorum. Neyse benim zor durumda kalacağım şey, aç.

ÇÖZÜM SÜRECİNİ BALTALAYANLAR

Çözüm Süreci'ni iki kesim baltalamak istedi. Bir, uyuşturucu ticareti ve insan kaçakçılığından istifade eden Türkiye'deki terör baronları, iki bu terör baronlarını kullanarak Türkiye'ye şantaj yapmak isteyen bazı dış odaklar. Biz bazı dış odakları da terör baronlarını da biliyoruz. Gencecik insanlar bu terör baronları ile dış odakların kıskacında heba olmasın diye biz bu Çözüm Süreci'ni başlattık.

RUS SPİKERE TEPKİ

Rus insansız hava araçları, Şam'dan görüntüler seçmişler ve o görüntüleri yayınlamışlar. Çok üzücü bütün Şam yıkılmış. Yani tam anlamıyla bir yıkım görüntüsü. Spiker, bu yıkım görüntüsü üzerine konuşuyor. Yıkım görüntüsünün üzerine, 'Bir gün Şam'a gidip orada Suriyeli kardeşlerimle namaz kılacağız diyenlere sormak lazım' diyor. Spiker bunu söyleyen. Yani yıkım görüntülerinden sanki Türkiye'de 2 milyon Suriyeliyi barındırmak için yüreğini açan bizler sorumluymuş gibi.

SURİYE'NİN KABUL ETTİĞİ BİR GEÇİŞ SÜRECİ

Türkiye siyasi bir çözüm için her türlü çabayı gösterir ancak Suriye halkının kabul edeceği bir geçiş sürecini onaylar. Şanlıurfa'daki Suriyeli mülteci derse ki 'Ülkeme artık barış geliyor, ben döneyim evime', dediği gün o geçiş süreci makbuldür. Yoksa sırf Esed'in kalmasını sağlayacak geçiş sürecini kabul edemeyiz.

"OSLO'YU PARALEL YAPI SIZDIRDI"

Oslo görüşmelerini kim sızdırdı dışarıya? Devletin içindeki şeylerdir. Çok ilginç, bakın, çok ilginç. Kimin eli kimin cebinde? Oslo görüşmeleri denilen görüşmeler devletin istihbarat örgütüyle -ki istihbarat örgütünün görevidir bana bağlı istihbarat örgüttür- o zaman da Sayın Cumhurbaşkanımıza bağlıydı. Ben yarın da bu görevi verebilirim istihbarat örgütüne.  

Bu paralel yapı bu görüşmelerden rahatsızdı. Yani Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi o anda yürüyordu, rahatsızdılar ve bu sebeple onlar ve dışarıdaki bazı istihbarat örgütleri... Onlar da bizde mahfuzdur. 

"PARALEL YAPI PKK İLE GÖRÜŞÜYOR"

Bu paralel yapının Kuzey Irak'ta nerede PKK ile görüştüğünü, o görüşmeler neticesinde Diyarbakır'da yapılan bazı görüşmelerin biz nereye uzandığını, biz bunları biliyoruz. Biz biliyoruz dediğimiz bir şey, yani 'Biz biliyoruz' demişsek Kılıçdaroğlu gibi 'Biliyoruz' demeyiz, kulaktan dolma değil. Biliriz. Bu paralel yapı Kılıçdaroğlu'na tekrar -hani müflis tüccar eski defterleri karıştırırmış- Oslo görüşmelerini tekrar karıştır, iş çıkar Oslo görüşmelerinden. Tamam çıkarsınlar ne söz verilmiş, oralarda o görüşmelerde. 

EMEKLİ MAAŞLARI

Mesela emekli maaşı. Biz emekli maaşını, Mart ayında çıkardığımız yasayla bin 100 liranın altındaki bütün emeklilere, yılda bin 200 lira, ayda 100 lira ek artış yaptık. Bu takriben 1 buçuk maaş demek. 

ASGARİ ÜCRET

Geçen sene enflasyonun çok üzerinde bin liraya çıkardık, bu sene de zaten yaptığımız çalışmalarla, takriben bin 150-bin 200 lira civarına doğru gidecekti asgari ücret, normal seyri içinde, enflasyon üzerinde verdiğimizde. Biz bunu 2016'da başlamak üzere bin 300 liraya çıkardık çünkü gelir artışından daha fazla pay dağıtalım dedik."