BIST 9.678
DOLAR 32,59
EURO 34,86
ALTIN 2.504,85
HABER /  POLİTİKA

Davutoğlu'ndan flaş koalisyon açıklaması!

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti ile koalisyon olmaz diyen HDP'nin kapısını çalacak mı? İşte Davutoğlu'nun bu soruya verdiği cevap;

Abone ol

İNTERNETHABER- Başbakan Ahmet Davutoğlu, Meclis'te grubu bulunan tüm siyasi partileri ayrım yapmadan görüşeceğini söyledi.

AK Parti'yi köşeye sıkıştırmak için duvarlar örüldüğünü; ancak AK Parti'nin kimseye duvar örmediğini ifade eden Davutoğlu, seçim sonuçları üzerine geniş çaplı bir araştırma yaptırdığını ve sorunları tespit ederek, çeşitli kesimlerle diyaloglarını artıracaklarını kaydetti.

Ahmet Davutoğlu, Habertürk'te gündeme ilişkin soruları cevapladı. Seçimler sonrası çok sayıda toplantı yaptıklarını, son olarak belediye başkanları ile detaylı bir görüşme yaptıklarını söyleyen Davutoğlu, AK Parti'nin serüveninin yerel yönetimlerden başladığını ve belediyelerden kaynaklanan bir sorun varsa bunları da çözmeye çalışacaklarını söyledi.

davutoglu-(2).jpg

"GENİŞ ÇAPLI ARAŞTIRMA YAPTIRIYORUM"

Türkiye genelinde seçim sonuçlarına ilişkin, çeşitli araştırma şirketleriyle çok geniş çaplı bir araştırma yaptırdığını açıklayan Davutoğlu, sonuçları bu anlamda önemsediklerini söyledi. AK Parti'ye oy verebilirim diyenler ile verdim diyenler arasındaki oranın kendileri için önemli olduğunu ve daha önceki seçimlerde bu gri alanın daha büyük olduğunu kaydeden Davutoğlu, "Eğer bu alan bu seçimde daralmışsa bunu sorgulamak gerekiyor" diye konuştu. Davutoğlu şöyle konuştu;

"Seçimlerden önce gelen araştırmalarda da bu daralmayı görüyorduk. Biz bunları doğru okuyabilirsek kazanırız demektir. Türkiye'nin çeşitli kesimleriyle diyaloglarımızı genişletmemiz gerekiyor.

Diyarbakır'da 8 Haziran'da iktidar olmamız halinde yapacağımız 10 maddeyi sıraladım. Oradaki konuşmamda özgürlükçü sivil anayasanın ele alınacağını, çözüm sürecinin devam edeceğini söylemiştim. Üçüncü olarak toplumun çeşitli kesimleriyle diyalogların geliştirileceğini söyledim. Bu alanı genişletmeye çalıştık ama istediğimiz çalışmayı yapamadık demekki. O alanı genişletmek, "AK Parti'ye tekrar oy verebilirim" diyenlerin oranını yükseltmemiz gerekiyor. Biz hizmet ettik siz niye oy vermediniz tavrıyla değil, tamamen samimi biçimde bu süreci yürüteceğiz. 

"ABARTILI ELEŞTİRİYİ KABUL EDEMEM"

Abartılı bir eleştiri ve özeleştiriyi de kabul edemeyiz. Bu seçim tablosu, AK Parti'yi çok ciddi bir krizle karşı karşıya bıraktı gibi bir değerlendirme yapılırsa buna şiddetle karşı çıkarım. Yüzde 41 ile başarısız olduğumuz için değil daha iyi nasıl olabiliriz çabasıdır. Yüzde 45-46 alsaydık da aynı muhasebeyi yapardım. 

Daha ilk günden vurguladım. Meşruiyet meselesi. Yani bu hukukilik yasalık anlamında değil. Attığınız adımın toplumda kabul görmesidir. Kim olursa olsun meşruiyet çizgisini aşacak bir tepki göstermedim, göstermem de. Koalisyon kurup kurmama ayrı bir konudur. Tahammüller gereği yüzde 13 oy olan bir partiyle görüşmem demedim, diyemem.

KOALİSYON GÖRÜŞMELERİ

Dışişleri Bakanlığı döneminde de yüzde 1 oy alan parti liderlerini de bilgilendirdim. Açıkça söylüyorum Meclis'te grubu bulunan tüm siyasi partileri ziyaret edeceğim. Burada dikkat edilmesi gereken şey terör örgütleriyle bağlantısını kesmeyen bir partinin zamanla meşruiyetini yitirecektir. Bunun da söylenmesi gerekiyor.

Birileri de AK Parti'yi köşeye sıkıştırmak için duvarlar örülüyor. Biz ise kimseye duvar örmedik. İsteniyor ki AK Parti köşeye sıkıştır ve emrivaki projelere boyun eğsin. Bunu yapmayacağımızı herkes bilir.

"AZINLIK HÜKÜMETİ SON SEÇENEKTİR"

Azınlık hükümeti de bir opsiyondur. Görüşmelerde bu da gündeme gelir, destekleri gerekiyor. Önemli olan bu ülkeyi hükümetsiz bırakmamak gayretidir. Biz ilk gece düşündükki bu konuda mutabakat sağlanır. Bizim "Ne halleri varsa görsünler" diye bir tutum sergilediğimizi gördünüz mü? Şu çayı bile birlikte içemeyecek adamlar buyrun yapsınlar diyenler bile oldu arkadaşlar arasında. 

"HADDİNİZİ BİLMENİZ GEREKİYOR"

Ülke için ve millet için yapıyorsanız siyaseti gereğini yapmanız gerekiyor. Bu anlamda haddinizi bilmeniz gerekiyor. AK Parti'de hiç kimseden milli iradeyi hiçe sayacak bir açıklama duymadınız, duyamassınız. Ben konuşmayı yaparken sanırım Sayın Bahçeli o sert konuşmayı hazırlanıyordu. Kılıçdaroğlu'da "istifa ederim" açıklaması sonrası, "Ne yapacağım" diye düşünüp bunu başarı hikayesine çevirmeye çalışıyordu. Muhtemelen Demirtaş'ta Diyarbakır'daki silahlı kutlamalara katılmıştır.

"FIRSATÇILIK YAPMAYA ÇALIŞIYORLAR"

Baktığınızda genel başkanların açıklamaları, bir fırsatçılıkla kapı kapatma arasında gidiş gelişleri görüyorsunuz. Bir dakika siz yüzde 40 almadınız ki ya da yüze 50 almadınız. Sonra Kılıçdaroğlu kalkıp yüzde 40'a karşı yüzde 60 blok var dedi. Yahu CHP tarihi boyunca bir kere görmüş yüzde 40'ları. Bu bir fırsatçılıktır. Sayın Bahçeli'de kalkıp açıklama yaptı ve bu senaryoyu yalanladı. Doğru söyledi bu noktada Bahçeli!

"KENDİ KİTLENİ KANDIRMAYACAKSIN"

Bir liderin en büyük ayıbı kitlesini kandırmaktır. Başbakan olacağım dersen mahçup olursun. Ben kalkıp "Tek başına iktidar olacağım" diyebilir miyim bu aritmedikte.

Kılıçdaroğlu kalkıp başbakan olacağım diyorsun. Yahu neye göre böyle bir şey söylüyorsun. Ben bunları izliyorum, halkımız da izliyor. Senin yapman gereken şey tabloyu gerçekçi biçimde okumaktır.

"ERKEN SEÇİM HAKSIZLIKTIR" 

Bunları yapmadan bir erken seçim demeniz, seçilen milletvekillerine de haksızlık etmektir. Gerekirse kıran kırana bir pazarlıkla şirket kurmayı tercih ederim. Bunu diyecek dürüst, samimi bir muhatap bulduğumda koalisyon kurmayı tercih ederim. Azınlık hükümeti benim bu noktada tercih olabilir ama kendi başınıza bir karar alamıyorsanız bunun bir anlamı yoktur. Bunun yerine bize kim azınlık hükümeti teklifi getirirse, gel kardeşim bir protokol yapalım ve koalisyon derim. Ne zaman olur azınlık hükümeti! Hiçbir sonuç alınamassa bu görüşmelerden, son obsiyon olarak bu kritik ortamda azınlık hükümetini deneriz."