BIST 9.080
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.306,14
HABER /  POLİTİKA

Davutoğlu'ndan çok konuşulacak Rojava çıkışı!

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun BM görüşmelerinde Suriye'nin Rojava bölgesinde bir Kürt bölgesi oluşturulması hususunda "Eğer Suriye muhalefetiyle anlaşırlarsa destekleriz" dediği belirtidi.

Abone ol

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, Birleşmiş Milletler (BM) toplantısında, Rojava’da bir Kürt bölgesinin oluşturulmasına ilişkin, “Eğer Suriye muhalefetiyle anlaşırlarsa destekleriz” dediği iddia edildi.

Birleşmiş Milletler (BM) görüşmeleri için New York’ta bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'ne yakın Rudaw sitesine yaptığı ileri sürülen açıklamalarında, Demokratik Birlik Partisi (PYD) için de, “PYD, Esed ve PKK ’yla olan ilişkileri hakkında açık bir tutum sergilemelidir” dediği belirtildi.

DAVUTOĞLU'NDAN ROJAVA'NIN STATÜSÜNE İLİŞKİN KRİTİK AÇIKLAMA

Habere göre, Başbakan Davutoğlu, Rojava’da bir Kürt bölgesinin oluşturulmasına ‘ılımlı muhalefetle birliktelik’ durumunda destek vereceklerini söyleyerek, “Suriye Kürtleri, Türkmenlerle Araplar gibi akrabamızdır. Ilımlı muhalefetle birlikte oldukları sürece her türlü kazanımlarını destekleriz. Kürt, Arap, Türkmen, Sünni, Alevi, Nusayri, Hıristiyan ya da Müslüman. Bütün Suriyeliler kardeşimizdir. Biz hiçbirine karşı değiliz.” diye konuştu.

davutoglu-bm-.jpeg

"ESAD'IN ORTADAN KALDIRILMASI..."

IŞİD ve Esed’in birbirini beslediğini ifade eden Davutoğlu, Suriye’deki Sünniler’in Esad’a karşı birlik içinde olması gerektiğini belirterek, “Esed’in ortadan kaldırılması, DEAŞ’ın ortadan kaldırılmasıdır” dedi.

Davutoğlu, IŞİD’in varlığının Esad’a yaradığını ve Esad’ın uluslararası güçlere, IŞİD’e karşı mücadele için destek talebinde bulunduğunu söyledi ve şöyle konuştu:

"DEAŞ’a karşı mücadelede, her ülkeye yardımda bulunmaya hazırız. Çünkü DEAŞ hepimiz için tehdittir. Ancak şunu unutmamalıyız, DEAŞ 3 yıl önce yoktu. DEAŞ’ı kim kurdu? Esed’in işlediği suçlar ve zorbalığı DEAŞ’ı ortaya çıkardı. Sadece Esed rejimi DEAŞ’e taktiksel yardımda bulundu. Esed Rakka ve Deyr ez Zor bölgelerini bombalayarak ılımlı muhalif güçleri buradan çıkarttı ve DEAŞ’ın girmesini sağladı."

PYD İÇİN 'PKK İLE İLİŞKİLERİNİ KESSİNLER' AÇIKLAMASI

PYD’ye ilişkin ise Davutoğlu, “Ancak aynı zamanda Esed’le ittifak halinde olup ondan destek alan ve Türkiye ’ye saldıran PKK’yla ilişkisi bulunan PYD’nin Esed rejimi ve PKK’yla ilişkilerini kesmesi konusunda açık tutum sergilemesi gerekiyor” diye belirtti.

PKK’yla ilişkisi bulunan her tarafın Türkiye’ye karşı olduğunu söyleyen Davutoğlu, “DEAŞ ve PKK’yla ilişkili herhangi bir grubun saldırısı olursa, Türkiye’nin kendini savunma hakkı vardır. Ancak Suriye’de yaşayan bir grup olarak Kürtlere de Arap ve Türkmenlere olduğu gibi destek veririz” ifadelerini kullandı.