BIST 9.525
DOLAR 32,61
EURO 34,79
ALTIN 2.503,17
HABER /  GÜNCEL

Davutoğlu'ndan başkanlık sistemi açıklaması!

Davutoğlu, yeni anayasada İslam ve Allah kavramlarına vurgu yapılacağı iddiasını cevaplarken başkanlık sistemi için kritik mesajlar verdi.

Abone ol

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Katar'a gerçekleştireceği ziyaret öncesi Ankara Esenboğa Havalimanı'nda açıklamalarda bulundu. Gündemdeki yeni anayasa ve laiklik tartışmalarını değerlendiren Davutoğlu, başkanlık sistemi için de kritik mesajlar verdi.

"Yeni anayasayı başkanlık sistemi etrafında dokuyacağız." diyen Davutoğlu, yeni anayasada İslam ve Allah kavramlarına vurgu yapılacağı iddialarına net bir cevap vermekten kaçındı.

İşte Davutoğlu'nun açıklamaları:

YENİ ANAYASA'DA İSLAM VURGUSU OLACAK MI?

(Yeni anayasada 'Allah' ve 'İslam' vurguları olacağı iddia ediliyor sorusu üzerine)

Özellikle anayasanın ruhu ile ilgili kısımlarda, yani temel insan hak ve özgürlükleri, temel değerler, giriş bölümleri, bu konularda bir ön çalışma olarak da belli bir aşamaya gelmiş bulunuyoruz. Bu çerçevede de yazım heyetimiz bazı çalışmalar yaptı ama açık bir şekilde ifade edeyim, daha bunlarda herhangi bir metin ortaya çıkmamıştır. Bu metin üzerinde yapılan spekülasyonların hiçbirinin de gerçek bir karşılığı yoktur. Bunlar aramızda tartışılacak, konuşulacak ve nihai olarak çağdaş, hukuk devleti kuralları içinde özgürlükçü bir anayasa metnini inşallah Meclisimize ve kamuoyumuza sunmayı hedefliyoruz.

MİLLETİ ESAS ALACAĞIZ

Kendi değerlerimize atfı olan, bu çerçevede mutlaka evrensel ve milli değerleri birlikte barındıran bir metin için gayret sarf ediyoruz. Metnin özü, esası özgürlükçülüktür. Vatandaşı esas alan, insanı esas alan, devleti esas alıp milleti tanımlayan değil, milleti esas alıp devleti tanımlayan, vatandaşı merkeze alıp, diğer bütün devlet kurumlarını onun etrafında şekillendiren bir anlayışa sahibiz. Dolayısıyla bunun dışında söylenenler gerçeği yansıtmaz.

BAŞKANLIK SİSTEMİ

Yeni anayasayı başkanlık sistemi etrafında dokuyacağız. Bizim şu anki hedefimiz odaklandığımız husus, net, pür, iç dengeleri iyi korunmuş ve yönetimde herhangi bir yetki karmaşasına yol açmayacak bir sistemdir ki, bunun adı başkanlık sistemidir. Öncelikli olarak başkanlık sistemini en ideal, çağdaş şekliyle ve şimdiye kadar da savunduğumuz, öne çıkardığımız şekliyle ele alacağız. Kamuoyumuza bunu sunacağız.