BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,95
ALTIN 2.435,51
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Davutoğlu'ndan Başbakanlık mesajları

Başbakan adayları arasında adı geçen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'ndan Başbakanlık mesajları.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, "Geçici izlenimi verecek bir Başbakan olmaz" diyor.

Star si yazarı Ahmet Taşgetiren, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Özbekistan seyahatini takip etti.

Ziyarete ilişkin izlenimlerini bugün köşesinde yazan yazar, Davutoğlu'nun Başbakanlık ile ilgili açıklamalarını okurlarıyla paylaştı. İşte o yazıdan bir bölüm:

NASIL BİR BAŞBAKAN?

"Vizyon belgesinin muhtevasına baktığınızda da, hazırlık safhasında partinin bütün beyinlerinin seferber olmasına baktığınızda da ve tabii Tayyip Bey’in “Cumhurbaşkanlığı’nın içini nasıl dolduracağına” dair yaklaşımına baktığınızda da Cumhurbaşkanlığı ile Hükümet’in adeta iç içe çalışacağı gibi bir durumu görüyorsunuz. Yani bu formülde Cumhurbaşkanı’nın icrada etkili olabilmesi için Hükümet’in onunla ya da onun Hükümetle uyum içinde olması kaçınılmaz.

Burada da anahtar rol, Başbakan’a düşüyor. Hem güçlü olacak, partiyi 2015 seçimlerine götürecek, bunun için güçlü olduğuna dair halkta inanç oluşturacak vs. hem de Cumhurbaşkanı ile uyum içinde çalışacak.

Mesela sayın Bakan “Geçici izlenimi verecek bir Başbakan olmaz” dedi. “Yani 2015 seçimlerine kadar biri, ondan sonra bir başkası... Bu peşinen Başbakan’ın zaaf içine itilmesi olur.”

Üç dönem uygulaması, genel başkanla başbakanın aynı kişiler olması, bunlar da zaten Tayyip Bey’in kriterleri arasında...

Ben “Başbakan’ın kişiliği ile ilgili kamuoyundaki algı da önemli” dedim. Bakan bütün bunların dikkate alınması gerektiği görüşünde. Bakan, başlangıçta “Üç dönem kalksaydı, parlamenter sistem devam etseydi, Cumhurbaşkanlığının yetkileri seçimle gelse bile sembolik nitelikte olsaydı...” gibi düşüncelerini de bizimle paylaştı ama, artık bunlar geride kalmıştı."