BIST 9.080
DOLAR 32,42
EURO 35,21
ALTIN 2.325,69
HABER /  POLİTİKA

Davutoğlu'ndan Ankara'yı karıştıran teklif!

Başbakan Davutoğlu'nun sözleri Ankara kulislerini karıştırdı. Kılıçdaroğlu teklife "CHP'de o kadar karaktersiz insan yoktur" sözleriyle cevap verdi.

Abone ol
Ankara 45 günlük sürenin dolmasının ardından gözler Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yapacağı yeni görevlendirme çevrildi. Erdoğan'ın, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na bu kez seçim hükümeti kurması için görev vereceği belirtiliyor.

Kendisine yapılacak bir görevlendirmede, partilere değil milletvekillerine teklif götürüleceğini ifade eden Davutoğlu, bakan olarak hizmet vermenin milletvekilleri için büyük onur olduğunu söyledi. Davutoğlu'nun bu açıklamalarına MHP'den ve CHP'den cevap geçikmedi.
 
Başbakan Davutoğlu, kurulacak seçim hükümetinde Anayasa'nın "Parti grubuna teklif götürülür" diye bir şey olmadığını söyleyerek, kendisine görev verilmesi halinde farklı siyasi partilerden bazı milletvekillerine bakanlık teklifi götürebileceğini ifade etti. Başbakan açıklamasında şunları söyledi;

"Orada hiçbir yerde ’Parti grubuna teklif götürülür’ diye bir şey yok. Tek tek, o sayılar esas teşkil ederek, teklif de bulunur. Kişiler bu teklifi kabul eder ya da etmez. Etmemesi halinde, yerine tarafsız, bağımsız kişilerden atama yapılır yani AK Parti’den yapılmayacak bu atama. Öyle bir durum söz konusu olduğunda, Meclis Başkanımız bana sayıları verdiğinde ben, uygun gördüğüm isimlere teklif götürürüm, teklif götürülen şahıslar, bakanlık gibi onurlu, bu millete iki ay değil iki dakika hizmet etmek, bakan olarak hizmet etmek dahi büyük bir onurdur. Hele hele böyle kritik bir dönemde bakanlık görevi üstlenmek milli bir vazifedir benim için. ’Aynı durumda kendim olsaydım nasıl davranırdım’ diye düşündüğümde, öyle bir milli görev teklif edildiğinde ’Hayır’ denmemesini beklerim. Parti gruplarının kararlarına saygı duyarız. Onlar kendi içlerinde her türlü kararı alabilirler ama nihayet bu seçime hep beraber, bütün Türkiye olarak, bütün partiler olarak gideceğiz. Eğer bu hükümetin içinde, bütün partilerden temsil olursa seçim döneminde toplumda bir rahatlama olur, tansiyon düşer. Oy veren bütün vatandaşlarımız temsil edildiklerini gördükleri için mutlu olurlar."
 
"CHP VE MHP’Lİ VEKİLLERE BAKANLIK TEKLİFİNDE BULUNACAĞIM"
 
Hepimiz var olan sistemi savunduğumuzu iddia ediyoruz. Bu sistem ne diyorsa o olacak. O sistem gereği muhataplarımıza, muhataplarımız burada tek tek milletvekilleridir, partilerle ilgili olan sayısal olarak o partinin temsil oranlarıdır, o milletvekilleri tabi kendileri nasıl karar alırlar, partileriyle nasıl istişare ederler o beni ilgilendiren husus değil. Ben en doğru adaylara en doğru bakanlıkları teklif etmeyi bir sorumluluk olarak görürüm. Ondan sonrası, eğer ’hayır’ derlerse onu o zaman yine ehliyet ve liyakate bakarak hiçbir siyasi görüşü öne çıkarmadan, önümüzdeki 2 ay, 2.5 ay çok kısa gibi görünüyor, çok kritik dönem, terörle mücadele devam ediyor, ekonomi alanda dünya küresel olarak bir ekonomik bunalım içinden geçiyor. Böyle bir dönemde, tek taraflı bakış açılarına izin vermem. Doğru olan neyse onu yaparız. Dolayısıyla bütün partilere, bana verilen oran nispetinde teklifte bulunurum. Evet veya hayır demek onların takdiri."

MHP'DEN JET CEVAP

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun MHP'li isimlere de teklif götüreceğim açıklamasına Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Zühal Topçu cevap verdi. Topçu, MHP'den hiçbir ismin bu teklifi kabul etmeyeceğini söyleyerek şöyle konuştu;

 “Öyle görülüyor ki siyasi rant peşinde koşanların oyunları bitmiyor. Şehit anaları ağlarken, ekonomi çok kötü durumdayken ve hatta kendisine hükümet kurma yetkisi dahi verilmemişken sayın Davutoğlu, bakanlık piyangosuyla vekil peşine düşmüştür. MHP olarak bizim ilkeli duruşumuz açıktır. Bizim arkadaşlarımızdan hiçbiri bu teklifleri muhatab dahi almaz.Milliyetçi Hareket Partisi olarak olası seçimi doğru bulmadığımızı ve oluşacak seçim hükümetine katılmayarak herhangi bir üye vermeyeceğimizi daha önce açıklamışdık. Hatta ülkeyi yangın yerine çeviren ikili anlaşmaların taraflarının ortak hükümet kurması önerisini de genel başkanımız önermişti. Partimiz tüm karar ve tercihlerini aziz milletimizin lehine ve Türkiye’nin yararı doğrultusunda kullanmıştır ve kullanmaya devam edecektir.”