BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  POLİTİKA

Davutoğlu'ndan ABD'ye Gülen mesajı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Fethullah Gülen'in iadesiyle ilgili olarak ABD ile yapılan anlaşmayı hatırlattı, suçluların iadesi koşullarının belli olduğunu söyledi.

Abone ol

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Fethullah Gülen'in iadesiyle ilgili konuştu. ABD ile Türkiye arasındaki uluslararası anlaşmaları hatırlatan Davutoğlu, suçluların iadesiyle ilgili her iki taraf arasındaki koşulların belli olduğunu söyledi.

Ahmet Davutoğlu, NTV-Star TV ortak yayınında Oğuz Haksever'in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. 

"Fethullah Gülen'le ilgili yakalama kararı çıkarıldı. Size göre iade süreci ilerler mi?" sorusuna Davutoğlu, "Türkiye bir hukuk devleti. ABD de bir hukuk devleti. Bu iki hukuk devleti arasında var olan anlaşmalarda suçluların iadesiyle ilgili belli umdeler var. Fethullah Gülen veya başka herhangi bir vatandaş için ne tür bir işlem yapılıyorsa o yapılır ve ABD'den bir vatandaş için ne bekleniyorsa suçluların iadesi anlamında veya bir soruşturma anlamında aynı şeyi beklemek hakkımız" karşılığını verdi.

Davutoğlu, Balyoz Davası'nda sanıkların savunmaları yönünde bilirkişi raporları geldiği hatırlatılarak sorulan "Kumpas fikri kabinede ne zaman ciddi ciddi tartışılmaya başlandı?" sorusu üzerine, bu konunun ele alındığını, MİT müsteşarının sorguya çağrılmasından başlayan ve daha öncesine giden konuda uyarıcı sinyallerin geldiğini anlattı.

Darbecilerin kendi aralarında kurduğu networkün getirdiği sinerji ile devleti tümüyle tanzim etmeyi düşündüğü gibi, paralel devlet yapılanmasının da benzer şekilde emniyet, yargı ve kritik yerlerde köşe taşlarını tutarak, devletin bütün hassas noktalarına değmeye başladığını belirten Davutoğlu, dinlemenin ötesine geçerek, dinleme üzerinden iş adamlarına baskı kurduğunu, siyasi baskı oluşturmaya başladığını ve dinlediklerini yayımladığını söyledi.

Davutoğlu, "Meşruiyetini milletten alan bir hükümet olarak bir yere kadar 'Acaba bunların tümünün haberi yok da içindeki bazı unsurlar mı bunu yapıyor? Kişisel mi?' diyorsunuz. Ama bir yer geliyor ki çok organize bir şekilde kendilerini saklamaya bile ihtiyaç hissetmeden hep beraber bir eyleme kalkışıyorlar. Özellikle 19 Ocak MİT tırlarına yapılan operasyonu, devletin doğrudan kalbine dönük bir operasyon olarak algıladık. 17-25 Aralık'ta da 'Dönemin Başbakanı' ifadeleriyle de meşru hükümete... Ondan sonra sürekli gündemimizde oldu" diye konuştu.

Devletin, milletten meşruiyet alan kişiler tarafından idare edilirken, bürokraside herkesin tek tip olduğunu ve yatay iletişimle alternatif bir otorite kullanılamayacağını dile getiren Davutoğlu, "Herkes, devletin meşru otoritesini kullanan siyasi iktidar karşısında eşittir ve tek başınadır, memur olarak söylüyorum, bunu sağlayıncaya kadar üzerlerine gideceğiz. Hiçbir vatandaşımızla tek başına bir problemimiz yok ama bir grup vatandaşlarımız arasında, bürokrasi arasında bir network kurup da diğer vatandaşlarımızın hakkını yok etmeye yönelirse de üstüne gideriz. İşin ciddiyetini gördüğümüz andan itibaren bu meseleyi bir ulusal güvenlik meselesi olarak algıladık" ifadelerini kullandı.