BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,24
HABER /  POLİTİKA

Davutoğlu'ndan 1 Kasım seçim tahmini

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 1 Kasım'a sayılı günler kala seçim sonuçlarıyla ilgili tahminlerini açıkladı. İşte Başbakan'ın açıkladığı o başarı grafiği;

Abone ol

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 1 Kasım seçimlerinin referandum niteliğinde olduğunu söyleyerek mutlaka oy kullanılmasını istedi. Olası bir koalisyon durumunda, Türkiye'nin hedeflerini gerçekleştirmesinin zora gireceğini ileri süren Davutoğlu, muhalefetin 1 Kasım'da alacağı ortalama oy oranlarını da canlı yayında açıkladı.

Ahmet Davutoğlu, A Haber ve ATV ortak yayınında gazetecilerin sorularını cevapladı. Türkiye'nin art arda 3 seçim atlattığını; buna rağmen AK Parti tabanın hala çok dinamik ve çoşkulu olduğunu söyleyen Davutoğlu, meydanlardaki insan sayısının azalmadığını aksine arttığını anlattı. İşte Başbakan'ın canlı yayındaki açıklamaları;

"Sonuç ne olursa olsun, ben kitlelerde bu kadar heyecan beklemiyordum.

Koalisyon kurulsa 4 yıl gider mi ondan da emin değilim

Nihayetinde bu dördüncü seçim. Aynı kitle mobilize oluyor en nihayetinde. Buna rağmen bizim tabanda büyük bir çoşku, büyük bir katılım var. Terörle mücadele sonrasında örneğin Van'da, güvenlik sebebiyle düşeceğini düşünenler vardı ama düşmedi arttı. 

"SABOTAJLARLA UĞRAŞIYORUZ"

Bu arada bazı fitnelerle de uğraştık. Kayseri ve Şanlıurfa mitingilerimiz için "Bombalar patlayacak" diye bu malum tweet hesaplarından yayınlar yapıldı. Millet bundan da etkilenmedi. Dün çok üzücü, İstanbul mitingi öncesi gece yarısı, MHP il başkanı "Yarın saldırı olacak, onun için hastaneler boşaltıldı" diye açıklama yapmış. Düşünün bir taraftan da sabotajlarla uğraşıyorsunuz. Buna rağmen yüzbinlerce vatandaşımız Yenikapı'daydı. 

"O ÇITA YÜZDE 45'E ÇIKTI"

Bu seçimlerde ilk kez 4 partili bir Meclis oluştu. Eskiden bağımsız seçilip sonradan dördüncü parti oluşuyordu. Bu farklı bir şey. İlk defa yüzde 10'u geçen dört parti olması, tek başına iktidar olma çıtasını oran itibariyle yüzde 45'lere çıkardı.

"ÜÇ PARTİ OLSAYDI İKTİDARDIK"

Eğer bu seçimde de üç parti olsaydı yüzde 41 ile rahatlıkla iktidar olabiliyorduk. Şimdi de dört partili Meclis'te ister istemez çıta yukarıya çıktı. 7 Haziran seçimlerinin en kritik sorusu HDP'nin barajı aşıp aşmayacağı sorusuydu. Kritik parti oydu.

"REFERANDUM HAVASI VAR"

Şimdi ise aslında tek soru var: AK Parti tek başına iktidar olacak mı olmayacak mı? Başka soru yok. Aslında bu anlamda bir referandum havası var. Yani tek başına iktidar ile parçalı siyaset isteyenler arasında bir referandum var aslında. 

MUHALEFETİ SIRALADI

CHP'nin birinci parti olmayacağı kesin, üçüncü parti olmayacağı da kesin. Sonuç itibariyle ikinci parti olacak. Ya 25 ile ya da yüzde 26 ile 130 civarı milletvekili. CHP, ne kadar uğraşsa bunun üstüne çıkamaz, ne kadar olumsuz olsa da bunun çok altına inmez. 

"1 KASIM'DA HDP DEĞİL MHP KRİTİK"

Bu seçimde HDP değil MHP kritik durumda. Onun da düşme eğilimi var ama tek yarış var ortada. MHP mi yoksa HDP mi üçüncü parti olacak böyle bir hava var. O da bir yarış değil. MHP'nin oran olarak HDP'den yukarıda olacağı kesin o da belli az çok nerede olduğu. 

"KOALİSYON 4 YIL SÜRER Mİ ELİN DEĞİLİM"

Bizim için aşılması gibi bir çıtamız var. Eğer 276'yı aşmamız halinde başka bir tablo ortaya çıkacak, o çıtanın altında kalmamız halinde ise başka bir tablo ortaya çıkacak. 2019 seçimlerini yapıyoruz şu an sadece 2015 değil! Türkiye eğer 2015'te koalisyona mahkum olursa 2019'a kadar bir vizyon üretmesi, bir yerden ülkeyi bir yere götürmek, eskisi kadar kolay olmayacak. Hatta bir koalisyon hükümeti 4 yıl sürer mi ondan da emin değiliz. Dolayısıyla bütün milletimizin bu soruya, bir referandum gibi cevap vermesi gerektiğini düşünüyorum"