BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,90
ALTIN 2.432,43
HABER /  GÜNCEL

Davutoğlu:Esad hedef alınırsa Suriye'ye asker göndeririz

Başbakan Ahmet Davutoğlu uluslararası güçlerin Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad rejimini karşı adım atması halinde Silahlı Kuvvetlerin Suriye'de IŞİD'e yönelik mücadeleye katılabileceğini söyledi.

Abone ol

Başbakan Ahmet Davutoğlu uluslararası güçlerin Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad rejimini karşı adım atması halinde Silahlı Kuvvetlerin Suriye'de Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) yönelik mücadeleye katılabileceğini söyledi

"IŞİD'in bu kadar güçlü hale gelmesinin en önemli nedeni Esad rejimidir" diyen Davutoğlu, koalisyon güçlerinin Esad'a karşı harekete geçmemesi halinde IŞİD'in yenilgiye uğratılmasının da mümkün olmadığını ifade etti.

CNN'den Christian Amanpour'a özel bir röportaj veren Davutoğlu,"IŞİD'den sonra ne olacağına dair net bir strateji ortaya konursa üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Artık sınırın öte tarafında insanları Türkiye'ye doğru iten bir rejimin olmasını istemiyoruz. Suriye'de diğer terör örgütlerinin güçlenmesini de istemiyoruz" diye konuştu.

Sınırın Türkiye tarafında her türlü insani yardım görevini üstlenmeye hazır olduklarını söyleyen Davutoğlu, "İkincil olarak, askeri ve stratejik anlamda görev üstlenebiliriz. Eğer Türkiye'nin ulusal güvenliğini tehdit eden bir gelişme olursa gerekli tüm tedbirleri alırız" dedi.

Koalisyon güçlerinin kapsamlı bir strateji çerçevesinde hareket etmesi gerektiğini söyleyen Davutoğlu, "Suriye'yi sadece IŞİD'den önce ve IŞİD'den sonra diyerek düşünemeyiz. Bugün IŞİD giderse yerini yeni bir radikal örgüt alabilir. Sadece cezalandırmaya yönelik ve kamuoyunu tatmin etmek için harekete geçemeyiz. Gelecekte oluşabilecek terör tehditlerini de ortadan kaldırmak için daha kapsamlı bir bakış açısıyla hareket etmemiz gerekiyor" diye devam etti.

Uçuşa yasaklı bölge

Türkiye'nin Suriye sınırında uçuşa yasak bölge oluşturulması talebini yineleyen Davutoğlu, "Güvenli bölgelerin oluşturulması gerekiyor. Aksi takdirde tüm yükler Türkiye'nin ve diğer komşu ülkelerin omuzlarına binmeye devam edecek" dedi.

Davutoğlu Kobani konusunda ise, "Kobani halkı için elimizden geleni yapmak istiyoruz. Onları Kürt, Türkmen ya da Arap olarak değil kardeşlerimiz olarak görüyoruz. Eğer Kobani'de askeri müdahaleye ihtiyaç varsa Suriye'nin tamamında bir müdahalenin gerektiğini söylüyoruz" dedi.

"Asıl sorun Esad rejimi"

Suriye ve Irak'ta yaşananlardan Beşar Esad'ı sorumlu tutan Davutoğlu, "Kimyasal silahların kullanılması kırmızı çizgidir dedik. Kullandı. Peki biz ne yaptık? Hiçbir şey. İnsanları açlıktan ölüme terk etti. Kimse sesini çıkarmadı" dedi.

Esad rejiminin işlediği bu suçlara müdahale edilmemesinin sonucunda bugün Suriye ve Irak'ta radikal örgütlerin güç kazandığını savunan Davutoğlu, "IŞİD gibi örgütler insanlara 'dünya sizi korumaz, sadece ben koruyabilirm' diyor. İşte IŞİD'in güçlenmesinin asıl nedeni budur" dedi.