BIST 9.732
DOLAR 32,53
EURO 34,81
ALTIN 2.436,09
HABER /  POLİTİKA

Davutoğlu ve Irak Başbakanı'ndan flaş açıklamalar

Irak Başbakanı El İbadi'yi kabul eden Başbakan Ahmet Davutoğlu, ikili görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Abone ol

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Irak Başkanı Haydar El İbadi'nin Türkiye ziyaretine ilişkin konuştu.

Irak Başbakanı El İbadi'yi kabul eden Başbakan Ahmet Davutoğlu, ikili görüşme sonrası ortak basın toplantısı düzenledi.

DAVUTOĞLU'NDAN IRAK BAŞBAKANINA: EVİNİZE HOŞGELDİNİZ


Davutoğlu, "Enerji işbirliğine hazırız. Kasım'da yaptığımız görüşmeler sonrasında Türk firmalarına dönük engellerle ilgili çok kararlı adımlar atıldı. Bu sebeple teşekkür ediyorum. Su konusunda da Türkiye şuana kadar taahhütleri ve suyu işbirliği alanı görerek atılacak ortak adımlar için de her türlü işbirliğine hazırdır. İsrafla suyun tasarrufunu da öngören bu tutumumuzu daha da ileri götürmeye kararlıyız. Tekrar hoşgeldiniz diyorum, Türrkiye evinizdir. Tekrar hoşgeldiniz diyorum kendilerine' diyerek sözü konuk Başbakan El İbadi'ye verdi.

Davutoğlu'nun ardından El İbadi de açıklama yaptı. İşte El İbadi'nin konuşması:

'Sayın Davutoğlu'na misafirperverliğinden dolayı teşekkür ederim. İdari geniş bir heyetle buradayız. İki ülke arasındaki yüksek stratejik toplantılar için buradayız. Bu anlaşmayı tekrar hayata geçirmek istiyoruz. Ülkemizin ve bölgemizin çıkarına olacak şekilde. İkili bütün alanlardaki işbirliğini ekonomi, enerji, güvenlik, askeri konularda işbirliğini geliştirmek ve ilerletmek istiyoruz. Bölgemizde uluslararası bir ittifak söz konusudur IŞİD'e karşı. IŞİD sadece Irak için değil bölge için bir tehdit oluşturmaktadır. Irak kuvvetleri, peşmerge ile birlikte IŞİD ile mücadele etmektedir. Kontrol altına alınmaya başlanmıştır. Haziran ayından bu yana bölgemizi işgal etmeye başlamıştır. Şuanda IŞİD'in bölgelerimizdeki kontrolleri zayıflamaya başlamıştır

 BÖLGEDE MEZHEP ÇATIŞMASI VAR

Bütün dünyayı tehdit eden bütün herşeyde ikili ilişkilere ve yardıma hazırız. Bölgede mezhep çatışması var. Bütün alanlarda ilişkilerimizi geliştirme arzusundayız. İnşallah ilişkilerimiz çok iyi bir düzeye gelecektir.

"AŞİRETLERDEN GELEN TENKİTLERİ SAYGI İLE KARŞILIYORUZ"

İtirazlara gelirsek tenkitlere gelirseniz Irak özgür bir ülkedir, demokratik bir ülkedir. Burada bir takım sıkıntılar var ama burada ihtilaflar yoktur, dayanışma vardır ülke içerisinde bütün Irak halkını kapsamaktadır. Bazı aşiretlerden geliyor tenkitler ve bunu saygı ile karşılıyoruz. Irak hükümeti hatta uluslararası toplum bile kendini savunacak durumda değil. Bu terörist bir harekettir ve uluslararası bağlamda bir desteğin olması gerekir. Bunu talep ettik.

"DEAŞ'A KARŞI PEŞMERGE'Yİ SAVUNUYORUZ"

Başbakan Davutoğlu da yaptığı açıklamada 'Irak'ta yaptığımız destekler oldu. Bugün savunma bakanlarımız görüşmeler yaptılar. Bu konuda verilebilecek destekler konusunda Irak tarafında daha kapsamlı neler yapılabilecekse bunun için hazırız. Daha detaylı bir çalışma yapılacaktır. Biraz önce de zikrettiğim gibi bu konuda Kuzey Irak'ta DEAŞ'a karşı savaşan peşmerge güçlerine verdiğimiz bazı destekler var. Son Bağdat ziyaretimden sonra Erbil'e gittiğimde orada da görüşmeler yaptık. DEAŞ'ın Musul'a saldırması konusunu da görüştük. Bu konuda verilebilecek destek konusunda her türlü fikre açığız, gereken destek konusunda da Iraklı güvenlik birimleri ile görüşmeler sürüyor.