BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,17
ALTIN 2.240,78
HABER /  GÜNCEL

Davutoğlu TSK IŞİD operasyon açıklama

Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan TSK'ya ait savaş uçaklarının IŞİD'e yönelik operasyonuyla ilgili son dakika açıklama yaptı. Davutoğlu, TSK'ya tam yetki verildiğini duyurdu.

Abone ol

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Danıştay ziyareti sonrasında son dakika TSK IŞİD operasyonu açıklaması yapıyor.

"TSK EMRE GEREK DUYMADAN KARŞILIK VERECEKTİR"

Başbakan Ahmet Davutoğlu, IŞİD operasyonuyla ilgili bilgi verdiği açıklamasında, hedeflerin yüzde yüz isabetle vurulduğunu belirterek, "TSK, ikinci bir emre gerek duymadan karşılık verecektir" dedi.

"TSK'YI YETKİLENDİRDİK"

Davutoğlu, TSK'nın yetkilendirildiğini açıkladığı konuşmasında, "Bu sabah itibariyle silahlı kuvvetlerimiz, Suriye sınırında Türkiye’yi tehdit etme potansiyeli taşıyan DEAŞ hedeflerini, yüzde yüz isabetle tam bir başarıyla ortadan kaldırmıştır. Sabahleyin genelkurmay başkanımızdan bilgiler aldım, biraz sonra da başbakanlık kriz masası ki, Suruç’taki gelişme üzerine oluşturmuştuk. Kriz masasına giderek oradan da detaylı bilgiler alacağım. Şu an itibariyle kim sınırımıza tehdit oluşturursa, talimat çok açık ve nettir. TSK’yı yetkilendirdik. Kim tehdit oluşturacak mahiyetle yaklaşırsa, ikinci emre gerek olmaksızın gerekli tedbir alınacak. " diye konuştu.

davutoglu-kopya.20150724130745.jpg

İNCİRLİK AÇILACAK MI?

İncirlik'in açılmasıyla ilgili müzakerelere ilişkin gelen bir soru üzerine Davutoğlu, "Şam yönetimine bilgi verildi gibi haberler görüyorum. Hayır, Türkiye kendi kararlarını Ankara’da alır. Ama müttefik ülkeleri bilgilendirdik. Aynı sahada müttefik ülkelerin askeri hareketleri var. dün bu kararların alınmasına müteakip dışişleri bakanlığımız bilgi verdi. Ama ikisinin ayrı süreç olduğunu vurgulamak isterim. Dün saldırı olmamış olsaydı da ABD ile biz eğit donat güvenli bölge DEAŞ çerçevesinde müzakerelerimiz olurdu, atılacak adımlar atılırdı." diye konuştu.

İşte Davutoğlu'nun, TSK'nın IŞİD'e gerçekleştirdiği operasyona ilişkin açıklamaları:

Ben de şimdi adli tatilin başlamasına müteakip hem teşekkür ziyaretinde bulundum hem de yargı ile ilgili konuların, İstinat mahkemelerinin kurulması bağlamında ihtiyaçları tespit ettik. 220 bin dosyalık birikim var. çok güzel bir yeni mekana kavuştu Danıştay’ımız. Ben tekrar kendilerine misafirperverlikleri için teşekkürü borç biliyorum.

"GÜVENLİK BOŞLUKLARI SINIRLARIMIZI TEHDİT EDİYOR"

Türkiye’nin ne kadar kritik bir süreçten geçtiği hepimizce malum. Çevre ülkelerin çoğunda kamu düzeni sarsılmış, terör örgütünün baskıları altında son derece kaotik bir dönem yaşanıyor. Güvenlik boşlukları sınırlarımızı etkiliyor. 

Çevredeki ülkelerin çoğunda seçim yapmayı bırakın, günlük hayatı bile sürdürmek mümkün değil. Ama Türkiye sadece bölgenin değil dünyanın en güçlü demokrasilerinden biri olduğunu ortaya koydu.

"DEAŞ TEHDİTİ AÇIKÇA GÜNDEMDE"

Türkiye yeni bir döneme hazırlanırken, milletimizin beklentileri doğrultusunda adımlar atarak, Türkiye’nin daha güçlü şekilde geleceğe hazırlanmasını sağlarken, üçlü bir kıskaç terör saldırısıyla karşı karşıya kaldık. Bir taraftan daha biz 2013 ekim ayında kendisini Terör örgütü olarak ilan ettiğimiz ve her aşamada da Suriye’deki yıkıcı ve tahrip edici özelliği dışında İslam dünyasında oluşturduğu kötü algı dolayısıyla açıktan tehdit olarak gördüğümüz DEAŞ’ın saldırıları… Suruç’ta intihar saldırısı ve dün itibariyle de sınırımıza saldırı. DEAŞ tehdidi açıkça gündemde.

"PKK'NIN VE IŞİD2İN EYLEMLERİ ARASINDA PARALELLİK VAR"

Bununla ilgili planlamalar yaparken, PKK’nın bir çok ilde araç yakmaları dışında Adıyaman’da bir askerimizi şehit etmesi, Ceylanpınar’da iki polisimizi şehit etmesi ve bunu küstahça alçakça üstlenmesi ve arkasından da Diyarbakır’da bir polisimizi şehit etmesi. Burada PKK’nın ve IŞİD’in terör eylemleri arasında neredeyse paralellik var.

DHKPC SALDIRILARI

Yüzlerine maske takmaya devam eden DHKPC ve bağlantılı örgütlerin sahneye çıktığını görüyoruz. Türkiye’de demokrasi kökleşmiş, temsil kabiliyeti olağanüstü yüzde 95’e çıkmış bir meclis tablosu varken teröre tevessül edilmesi hem tesadüf değil hem de tehdittir. Bu çerçevede Suruç saldırısı olduğu gün hatırlarsanız açıklamada şunu söylemiştim, bu saldırının hedefi Türkiye’dir. Şu anki değerlendirmemiz de aynı değerlendirmedir. DEAŞ’ın saldırılarında, PKK’nın saldırılarında, DHKPC’nin saldırıları da Türkiye’yi hedef almıştır.

Bunun karşısında bizim atıl durmamız beklenemez. Dün güvenlik toplantısıyla, ilgili güvenlik birimlerimizi bir araya getirdik ve alınacak tedbirleri bir araya getirdik. Bugün başlatılan operasyonlar noktasal operasyonlar değil bu bir süreçtir. 

"MİT TALİMATLANDIRILDI"

Bizim için de bugünden itibaren teröre, süreç geniş kapsamlı bir süreçtir. Sadece bir günle, bir bölgeyle münhasır değildir. Alınacak tedbirleri tek tek gözden geçirdik. İl bazında, örgüt bazında değerlendirmeler yaptık. Başta TSK, MİT müsteşarlarımız olmak üzere güvenlikle ilgili birimlerimiz, en detay şekilde talimatlandırıldı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE YARIN GÖRÜŞECEKLER

Alacağımız tedbirler konusunda yaptığımız çalışmalardan sonra, toplantının bitişine müteakip, cumhurbaşkanımızı da arayarak atacağımız adımları arz ettim. Cumhurbaşkanımız İstanbul’da olduğu için ikili görüşme imkanımız olmamıştı. Yarın görüşmemizi İstanbul’da gerçekleştireceğiz.

"OPERASYON HEDEFİNE ULAŞTI"

Bir astsubayımızı şehit verdik, şehit olan askerlerimize polisimize rahmet diliyorum. Ama o askerlerimizin ve polislerimizin de katilleri mutlak suretle cezalandırılacaktır. DEAŞ’a dönük operasyon hedefine ulaşmıştır ve durmayacaktır. Her an Suriye’nin üzerinde ve sınıra yakın bölgeleri gözetliyoruz. En ufak hareketlilik karşısında en şiddetli tepki gösterilecektir.

Burada açık suretle ifade edeyim. Bizim kimseyle bizim bu anlamda savaşa girmek, Suriye’de kriz dört yılına yaklaştı ama Türkiye herhangi bir savaşın parçası haline gelmedi. Bunların bu tedbirlerin, dün aldığımız tedbirin ABD ile yürütülen müzakerelerle hiçbir alakası yoktur. Alakası yoktur derken, bilgilendirildi ama bu Türkiye’nin ulusal güvenliği bağlamında aldığı karardır.

davutoglu-son-dakika-tsk-isid-operasyonu-aciklamasi.jpg

Diyarbakır 2'inci Hava Kuvvet Komutanlığı 8'inci Ana Jet Üssü'nden saat 03.12 itibarıyla 5'er dakika arayla 3 F-16 savaş uçağı havalanmıştı.

Uçakların havalanmasının ardından kısa süre sonra Kilis'in Seve Köyü'nün karşısındaki IŞİD kontrolündeki bölgeden ağır patlama sesleri duyulmaya başlandı. Patlama sesleri sınırdan uzakta olan Kilis merkezine de ulaştı. İlk gelen bilgiler, Suriye'nin Havar Köyü'nde bulunan IŞİD hedeflerinin savaş uçakları tarafından bombalandığını göstermişti.