BIST 9.676
DOLAR 32,59
EURO 34,87
ALTIN 2.504,19
HABER /  GÜNCEL

Davutoğlu: Şiddete dönen her eylem suç

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AKP'nin TBMM Grup toplantısında yaptığı konuşmada 'Yeni Güvenlik Paketi'nin detaylarını anlattı. Yeni pakette, şiddete dönüştürülen her türlü eylemin suç sayılması planlanıyor.

Abone ol

Hükümetin uzun zamandır üzerinde çalıştığı 'Güvenlik Paketi'nin ayrıntıları netleşmeye başladı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AKP'nin TBMM Grup toplantısında yaptığı konuşmada 'Yeni Güvenlik Paketi'nin detaylarını anlattı.

Davutoğlu, "Aldığım brifingden sonra bakanlıklarımızın yeniden yapılandırılmasına ihtiyaç var. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün etkinliğini ve esnekliğini güçlendirecek tedbirler alacağız" dedi.

Davutoğlu'nun ayrıntılarını verdiği pakette, Yüksek Askeri Şura tarafından gerçekleştirilen Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlıkları atamalarının doğrudan İçişleri Bakanlığı'na bağlanması planlanıyor.

Bu kapsamda askeri konular hariç, atama, değerlendirme ve sicil benzeri konulardaki tüm yetki, İçişleri Bakanı ve Bakanlığı'na veriliyor.

Gözaltı süresi uzuyor

Önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılması beklenen yeni pakette, şiddete dönüştürülen her türlü eylemin suç sayılması planlanıyor. Bu kapsamda molotof kokteyli de "saldırı aracı" olarak değerlendiriliyor.

Yeni paket kapsamında gösterilerde maske, eşarp benzeri eşyalarla "yüzün kapatılmasına" da izin verilmiyor. Gösterilere silahla katılanlara ilişkin cezanın arttırılması planlanıyor.

Yeni Güvenlik Paketi'nde ayrıca gözaltı sürelerinin uzatılmasına yönelik düzenlemeler de yer alıyor.

Tweetlere tedbir

Gösterilerde oluşan zararların 'suçluya' rücu edilmesine yönelik düzenlemeler öngörülen pakette, sanal ortamda "şiddete, nefrete çağrı dili" anlamına gelecek uygulamalar, ifadeler ve yapılan bazı çalışmalar suç olarak değerlendiriliyor.

Başbakan Davutoğlu'nun ayrıntılarını verdiği pakette, bu kapsamda öncelikle sadece bu yöndeki tweetlere dönük tedbirler alınması, "yaygın şiddete dönüşen durum" söz konusu olduğunda ise tedbirin sanal ortamın tümünü kapsaması yer alıyor.