BIST 9.555
DOLAR 32,50
EURO 34,80
ALTIN 2.487,01
HABER /  GÜNCEL

Davutoğlu: Muhteşem bir proje

İstanbul Boğazının altından otomobil geçişini sağlayacak Avrasya Tünelinde incelemelerde bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Muhteşem bir pro...

Abone ol

İstanbul Boğazının altından otomobil geçişini sağlayacak Avrasya Tünelinde incelemelerde bulunan Başbakan Ahmet Davutoğlu, “Muhteşem bir proje. Mühendislik açısından dünyada bir ilk niteliği taşıyacak” dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, İstanbul Boğazının altından otomobil geçişini sağlayacak Avrasya Tüneli’nde incelemelerde bulundu. Yetkililerden bilgi alan Başbakan Davutoğlu, izlenimlerini basın mensupları ile paylaştı. Davutoğlu, “Bizim iktidarım döneminde iki kez bu ideal gerçekleşti. Birincisi Melen projesini kuzeyden geçişi, ikincisi Marmaray ve şimdi üçüncüsü Avrasya geçişi gerçekleştiriliyor. Bu suretle iki katlı olarak dünyaya örnek bir proje hayata geçiriliyor. Tarihi olduğu kadar insani olarak da önemli bir proje. Gittikçe nüfusu artan İstanbul’un trafik ve çevre problemlerini aşmak, bu tür projelerle mümkün olabiliyor. Bu anlamda İstanbul trafiğinde rahatlama dışında küresel ölçekli bir proje olması nedeniyle Türk mühendisliği ve mimarlık tarihi açısından örnek bir proje” diye konuştu.

BİTİŞ TARİHİ 2016 ARALIK
Tünel dönüşünde yürümeyi tercih ettiğini anlatan Davutoğlu, “İnsanlık tarihinde kimseye nasip olmamış bir yürüyüş bu. Her gün metreler ilerleye kat ediliyordu bu tünel. Araçla gittik, yürüyerek döndük. Araçla geçecek olanlar bizim şansımıza sahip olamayacaklar. En derin yeri 106 metre. Muhteşem bir proje. Biraz önce yetkililerden aldığımız bilgilere göre mühendislik açısından dünyada bir ilk niteliği taşıyacak. Bu derinlikte bu basınçta bu yoğunlukta bir geçi olağanüstü başarı. Bununla gurur duyuyoruz. Bu çalışmanın tümü 4 yılı biraz geçen bir sürede tamamlanacak ümidindeyiz. Gelecek sene Haziran ayında tünelin su altındaki kısma tamamlanacak, 2017 Ağustos ayı diye planlanmıştı ama Ersin bey Mart’a çekti. Biz de 2016 Aralık ayına çekti. Süre itibariyle de maliyetleri düşürmesi bakımından da insani boyutuyla, trafiği rahatlatması bakımından güvenli bir şekilde tamamlanması bize mutluluk verecek” ifadelerini kullandı.

DEPREME DAYANIKLI
Ahmet Davutoğlu, projenin depreme dayanıklılığı konusunda da yetkililerden bilgi aldığını belirterek, “Çünkü İstanbul’da deprem açıda riskli bir hat üzerinde yaşıyoruz. Bize verilen teknik bilgilerde yaklaşık 2 bin 400 yıllık bir istatistiksel verilere dayalı olarak, o şiddetlerde depremler hesap edilerek depremle ilgili tedbirler alındığı söylendi. Yolda yürüdüğümüz alanda da depremle ilgili alınan tedbirler ve tertibatları alınmış olması sevindirici. İnsanımızın güveni konforu kadar önemlidir. Bu büyük bir konfor sağlayacak İstanbullu hemşerilerimize. Bu anlamda güvenli bir proje olması da önemli” diye konuştu.

İŞ GÜVENLİĞİ AÇISINDAN TEBRİK
Projeyi iş güvenliği açısından da incelediği kaydeden Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İçeride iş güvenliği bakımında bazı gözlemlerde bulunduk, işçi kardeşlerimizle konuştuk. Bu konuda alınan tedbirle konusunda tebrik ediyorum. Emeğe geçenlere teşekkür ediyorum. Üçüncü köprü ve üçüncü havalimanını da dolaşacağız. Heyecan verici bir gün yaşıyoruz. Ülkeminiz ulaştığı mühendislik seviyesi, ulaştığı ekonomik seviye, proje gerçekleştirme bağlamında eriştiği güç her türlü takdirin üzerindedir. İstanbullular bunu hak ediyor. İstanbul’un doğası ve çevre güvenliği açısından da önemli katkılar yapacak bu proje eminim tarihe altın bir imza olarak Türkiye Cumhuriyeti Devleti adına geçecektir.”
Davutoğlu, projenin en derin noktası olan 106 metre ulaştığında sürpriz bir ziyaret daha gerçekleştirip işçilerle kahve içebileceğini ifade etti.
Başbakan Davtuoğlu, daha sonra 3. köprü ve 3. havalimanı inşaatlarında incelemelerde bulundu.
(İHA)