BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,74
ALTIN 2.493,49
HABER /  GÜNCEL

Davutoğlu Maliki'ye çok sert çıktı!

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Irak Başbakanı Nuri el Maliki'nin 'Türkiye bölgedeki bütün sorunların sebebidir' açıklamasına sert çıktı

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Irak Başbakanı Nuri el Maliki'yi uyararak, "Türkiye'nin dostluğu çok kıymetlidir. Bunu idrak etmesi, öncelikle kendi menfaatinedir" şeklinde konuştu.

İslam İşbirliği Teşkilatı Dışişleri Bakanları Komisyonu'na katılmak üzere Mısır'ın başkenti Kahire'de bulunan Davutoğlu, Türk gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Maliki'nin "Türkiye bölgedeki bütün sorunların sebebidir" açıklamasının hatırlatılması üzerine Davutoğlu, "Türkiye'nin dostluğunun kıymetini bilmesini tavsiye ederiz kendisine. Bu dostluğu değerlendirenler büyük kazançlar, büyük faydalar, kalıcı, güzel ilişkiler bulmuştur. Biz her zaman Irak halkının yanında olmaya devam edeceğiz. Ümit ederiz, Sayın Maliki de aklı selim ile bundan sonra açıklamalar yapma noktasına gelir" dedi.

MALİKİ ÜLKENDE 24 SAAT ELEKTRİK YOK SEN ONA BAK

Davutoğlu, "Öncelikle şunu ifade etmek isterim, Sayın Maliki, Irak'ın başında 7 yıldır başbakanlık yapan bir lider. Öncelikle ilgilenmesi gereken konular Irak'la ilgili sorunlar. Ancak bu 7 yıl içerisinde Irak'ta siyasi uzlaşı bakımından, ekonomik kalkınma bakımından, nereden nereye geldiği de, herhangi bir ilerleme katedmediği de çok aşikar. Sayın Maliki'nin öncelikle sorması gereken soru, bu 7 yıl içinde dünyanın en zengin doğal kaynaklarına sahip olan Irak'ta, başta başkent Bağdat olmak üzere şehirlerinde niye 24 saat kesintisiz elektrik yok. Niye elektrik sağlanamıyor. Niye Maliki, Irak'taki bütün liderlerle ihtilaf halinde. Her hafta, bazen her gün birkaç liderle çatışma yaşıyor" şeklinde konuştu.

MALİKİ, BU DÜZEYDE DEĞİL

Bakan Davutoğlu konuşmasına şöyle devam etti:

"Türkiye'nin bölgedeki etkisini, katkısını Sayın Maliki takdir edebilecek düzeyde değil. Bu etkiyi ve katkıyı Filistin'e gitsin sorsun, bu etkiyi ve katkıyı Kuzey Afrika'da büyük bir demokratik değişim süreci yaşayan halklara sorsun, Mısır'a, Körfez'e gitsin sorsun, hatta Irak sokaklarına insin, Musul'a, Basra'ya insin orada sorsun! Bizim bölge barışı için yaptığımız katkılar aşikardır. Geçen seneye kadar da, Sayın Maliki en zor durumlarda dahi Türkiye'nin desteğini talep etmiştir. Terör saldırılarıyla karşı karşıya kaldığında da yardım talep etmiştir ve biz bu desteği hep vermişizdir. Suriye ile savaşın eşiğine geldiği zaman da bizden destek talep ettiğinde, elimizden gelen katkıyı yapmışızdır. Şimdi o günlerde Türkiye'yi bir barış elçisi, problemleri aşmada önemli bir aktör olarak gören Maliki'nin, son aylarda bu açıklamaları yapması aslında kendi içinde ne kadar büyük tezat yaşadığının göstergesi."

TÜRKİYE'NİN DOSTLUĞU ÇOK KIYMETLİDİR

"Sayın Maliki'ye şunu hatırlatmak isteriz, Türkiye'nin dostluğu çok kıymetlidir. Bunu idrak etmesi, öncelikle kendi menfaatinedir. Ama o ne derse desin, bizim Irak halkıyla aramızdaki dostluk bağlarına zarar veremez. Erbil'den Basra'ya, Musul'dan, Diyala'ya, Anbar'dan Necef'e Irak'ın her bir köşesindeki kardeşimizin acısı bizim acımızdır, sevinci bizim sevincimizdir. Onlarla bizim aramıza kimse giremez. Bu konuda da Türkiye hiçbir zaman Sünni, Şii, Kürt, Arap hiçbir zaman ayırım yapmamıştır. Irak halkı bunu biliyor. Sayın Maliki, kendi sorunlarını örtbas edebilmek, kendi başarısızlıklarını gündemden düşürebilmek için başka gündem oluşturma çabası içerisine girmemelidir".