BIST 9.049
DOLAR 32,33
EURO 35,09
ALTIN 2.300,60
HABER /  GÜNCEL

Davutoğlu: Koalisyon müzakeresi değil, ön görüşme

AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, koalisyon görüşmelerinin ilk turunda CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve parti heyetiyle yaptığı görüşmenin ardından, yapılan toplantının koalisyon müzakeresi değil, ön görüşme olduğunu söyledi.

Abone ol

AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, koalisyon görüşmelerinin ilk turunda CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve parti heyetiyle yaptığı görüşmenin ardından, bu toplantının koalisyon müzakeresi değil, tarafların birbirini doğru anlaması için ön görüşme niteliğinde olduğunu söyledi.

Başbakan Davutoğlu, MHP ile de yarın aynı şekilde görüşüleceğini söylerken, usul olarak parti heyetlerinin durumun "resmini çekmek" amacıyla görüşmeye devam etmelerini önerdiklerini belirtti.

"Aynı usulü Sayın Bahçeli'ye de önereceğim" diyen Davutoğlu bu usulü şu sözlerle tarif etti: "Ön görüşme şeklinde her iki tarafın birbirini anlamasını, seçim beyannamelerini karşılaştırmayı temin edecek, müzakerelerle uzlaşılacak alanları tespit edecek bir çalışma yürütmek."

CHP ile görüşme son derece samimi

Başbakan, CHP ile olan görüşmeyi ise "Son derece samimi, dostane bir atmosferde geçti, misafirperverlikleri dolayısıyla bir kez daha teşekkür ediyorum, çok sıcak bir ortamda Ramazan'ın atmosferine uygun şekilde karşılıklı görüşlerimizi paylaştık" sözleriyle anlattı.

Davutoğlu ayrıca AKP'nin CHP ve MHP ile yakınlığının aynı olduğunu söyleyerek, bu konudaki tutumlarını sürdürdüklerini ifade etti.

Davutoğlu, "Hükümeti kurduğum güne kadar partilerle mesafeye önem göstereceğim. Çünkü her birisi milletimizden temsil yetkisi almış partilerdir" dedi.

'Beni görevlendiren makamı tartıştırmam'

Başbakan bir soru üzerine cumhurbaşkanının konumunun görüşmede ele alınmadığını söyleyerek, sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye demokratik kurumları yerleşmiş bir ülkedir, cumhurbaşkanlığı makamı bir hükümet ortaklığı görüşmesinin gündemi olacak husus değildir. Bu konu açılmadı."

Davutoğlu görüşmeleri Cumhurbaşka'nın kendisini görevlendirmesi sonucunda yaptığnı söyleyerek, kendisini görevlendiren makamı tartışmaya açmanın meşruiyet sorunu doğuracağını ifade etti.

CHP: Güven tesisi gerekiyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti sözcüsü Haluk Koç ise görüşmeleri "Karşılıklı bir güven tesisi gerekiyor. Daha önceki uygulamalarda görülen aksaklıkların giderilmesi gerekiyor, bunların üzerinde duruldu." sözleriyle özetledi.

Koç, iki parti arasında teması Ömer Çelik ile kendisinin sağlayacağını da sözlerine ekledi.

Haluk Koç da başbakan gibi bugünkü toplantının bir niyet ziyareti olduğunu vurguladı ve "Bayram sonrası sanırım bir belirleme olacaktır." dedi.