BIST 9.076
DOLAR 32,33
EURO 35,11
ALTIN 2.302,83
HABER /  GÜNCEL

Davutoğlu: Kırım'ın ilhakı kabul edilemez

Antalya'da başlayan NATO Dışişleri Bakanları toplantısında konuşan Başbakan, Kırım'ın ilhakının kabul edilemeyeceğini söyledi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de Rusya'yı ve , Ukrayna'daki ayrılıkçıları ateşkese uymaları yolunda uyardı.

Abone ol

Başbakan Davutoğlu, Antalya'Daki toplantı öncesi dün akşam ABD Dışişleri Bakanı Kerry ile ikili bir görüşme yaptı

İki gün sürecek NATO Dışişleri Bakanları toplantısı Antalya'da başladı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kırım'ın ilhakının kabul edilemeyeceğini söyledi.

Başbakan Davutoğlu konuşmasında NATO üyelerinin "teröre karşı birlikte hareket etmesinin" önemini vurguladı.

Davutoğlu, "Afganistan'ın güvenliği için 60 milyon dolar harcadık. Ukrayna'daki durumda Kırım'ın ilhakı hiçbir şekilde kabul edilemez. Suriye'deki çatışma 5. yılına girdi. Türkiye'de 2 milyondan fazla Suriyeli var. Şu ana kadar 5,5 milyar dolar harcandı. Biz kriz konusunda eşsiz bir politika yürütmek zorundayız." dedi.

"Terörün dini yoktur" diyen Davutoğlu, NATO üyelerinin Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün yarattığı tehdite de birlikte hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Davutoğlu, "Bütün Avrupa Birliği buna dahil. Şeffaf bir şekilde çalışmalıyız. Ancak bu şekilde kurumlarımız arasında eşitlik olur." diye sürdürdü.

Kerry'den Rusya'ya uyarı

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ise Rusya'yı ve Ukrayna'daki Moskova yanlısı ayrılıkçıları ateşkese uymaları yolunda uyardı.

John Kerry Ukrayna'daki ateşkesin kırılgan olduğunu, Rusya'nın ve ayrılıkçıların ateşkes koşullarını yerine getirmeleri açısından "kritik bir döneme" girdiklerini söyledi.

Kerry ayrıca Körfez ülkeleri ve ABD arasındaki güvenlik düzenlemelerinin daha iyi tanımlanmasının şart olduğunu belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı, "Terörizm ve şiddet ile mücadele için, Konsey ve diğer dost ülkeler ile ABD arasında daha açık bir şekilde tanımlanmış savunma düzenlemesi yapılması gerekiyor." dedi.

İran'ın nükleer programına da değinen Kerry, Tahran ile sürdürülen görüşmelerin başarılı bir sonuç vermesini umduğunu söyledi.