BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Davutoğlu 'Kimse Türkiye'yi tehdit edemez'

Macaristan'da bulunan Başbakan Davutoğlu, Suriye konusunda konuştu, "Türkiye'yi kimse tehdit edemez, Eşme'de türbe ve çevresi artık Türk toprağıdır" dedi.

Abone ol

Resmi temaslarda bulunmak üzere Macaristan'a gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile düzenlediği basın toplantısında Suriye'nin yaptığı açıklamalarla ilgili olarak "Türkiye'yi kimse dolaylı ya da doğrudan tehdit edemez. Uluslararası hakkımızı kullandık. Bunun tartışılacak bir tarafı yoktur. Bunun için Birleşmiş Milletler'e de bildirimimizi yaptık. Eşme'de türbe ve çevresi artık Türk toprağıdır." dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Macaristan ziyaretine Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay ve Genel Başkan Danışmanı Ali Sarıkaya katıldı. 

MACAR BAŞBAKAN "SIKIŞTIK"

Geniş bir katılımla gerçekleştirilen ziyaretin ardından iki başbakanın yaptığı basın toplantısında konuşan Macar Başbakan Orban, ülkesinin enerji konusunda sıkıştığını belirterek, Türkiye üzerinden gelecek bir güzergahın Macaristan'ı rahatlatacağını söyledi.

Başbakan Orban, Macar - Türk işbirliği konusunda en önemli işbirliği imkanlarından birinin de nükleer enerji olduğunu söyledi.

Başbakan Davutoğlu ise, Nabucco projesinin gerçekleştirilemediğini belirterek, Bakü, İran, Irak ve Rusya'dan gelecek akımlarla Türkiye'nin en önemli transit merkezlerden biri olduğunu belirtti. Rusya'nın yaptığı çalışmalarla güney hattının da gelebileceğini belirterek, "Türkiye'nin ihtiyacı karşılandıktan sonra orta Avrupa'ya kadar enerji arz güvenliği konusunda verilecek her türlü desteğe hazırız" dedi. 

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI

Merkez Bankası'nın faiz indirimi ile ilgili sorusuna Başbakan Davutoğlu, 0.25 puanlık indirimle ilgili, "Faizlerin inme trendinde olması önemlidir. Ancak bu faizlerin inme trendinin dünyadaki emtia fiyatlarındaki gelişmeler ve Türkiye'deki istikrarla beraber daha fazla bir ivmeyle inme trendinde olması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü dünyadaki gelişmelerle birlikte beklentimizin daha fazla indirimle olacağını her zaman bildiriyoruz."

SURİYE'YE SERT MESAJLAR

Suriye'nin Şah Süleyman Türbesi ile ilgili açıklamalarına ilişkin sorulara ise Davutoğlu şöyle cevap verdi:

"Türkiye'yi kimse dolaylı ya da doğrudan tehdit edemez. Uluslararası hakkımızı kullandık. Bunun tartışılacak bir tarafı yoktur. Bunun için Birleşmiş Milletler'e de bildirimimizi yaptık. Eşme'de türbe ve çevresi artık Türk toprağıdır. Suriye rejimi şu anda Karakozak'ta yoktur. Öncelikle rejimin sorması gereken, "Niye biz kendi ülkemizi kontrol edemiyoruz" olmalıdır. Kendi ülkesini kontrol edemeyenlerin başkalarına savaş gibi naralar atmasının kıymeti harbiyesi yoktur. Önce kendi ülkelerini kontrol etsinler, halklarıyla barışsınlar ondan sonra bu konuda fikir beyan edebilir. Kendi halkına zulüm eden bir rejimin, Türkiye'nin haklarını korumak için attığı adımı eleştirmeye hakkı da yok.' Suriye'de katliam yaptılar, öncelikle bunun hesabını versinler. Türkiye atması gereken adımı attı ve başarıyla bu operasyonu bitirdi. Şu ana kadar uluslararası toplumdan herhangi bir eleştri olmadı. Kimse Türkiye'yi tehdit edemez. Öncelikle Türkiye'ye sürdüğü iki milyon vatandaşının hesabını versin. PYD'ye gelince, Türkiye hukukunu korumak için kimseden izin de istemez destek de talep etmez. Sadece bildirimde bulunulmuştur. Biz gidiyoruz, sakın ola ki herhangi bir engelleme olmasın dedik. Bu tamamen teknik bir bildirimdir. Türkiye karar aldığında uluslararası hakkını korumak için kimseden izin istemez. Alanda herkese bilgi verilmiştir. Bütün dünyaya bu anlamda ilgili taraflara bilgi verdik.