BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,89
ALTIN 2.437,12
HABER /  GÜNCEL

Davutoğlu: İsrail'le barışmak istiyoruz

Dışişleri Bakanı, İsrail'le barışmak istediklerini, ama özür ve tazminat taleplerinin yerli yerinde durduğunu söyledi. Mavi Marmara gemisi de Türkiye'ye döndü.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail'le barışmaya niyetli olduklarını söyledi.

 

İstanbul'da gazetecilerle biraraya gelen Davutoğlu, İsrail'deki orman yangınıyla mücadele çalışmalarına katkıda bulunacak Türk uçaklarını gönderme kararınının iki dakika sürdüğünü belirterek, İsrail'de benzer bir kararın koasliyonda günlerce sürecek tartışmalar yaratacağını kaydetti.

"İsrail ile barışma niyetimiz var. Bütün ülkelerle barıştan yanayız'' görüşünü dile getiren Davutoğlu şöyle devam etti:

''Arabuluculuk yürüttüğümüz bir ülkeyle ilişkilerimizin kötü olmasını niye isteyelim. Karşıdan da aynı irade gelmeyince zorluk yaşıyoruz. Bizde irade var ama karşı tarafta irade oluşturmak çok zor. Yangın uçağı gönderme kararı iki dakika sürdü. İsrail'de benzer bir karar Türkiye'ye dönük alınması gerekseydi, koalisyon arasında günlerce tartışma çıkardı, tartışma basına sızardı, iş olmazdı. Herkesin sıkıntısı aynı. Öylesine bir koalisyon yapısı var ki, içlerindeki rekabet dışa karşı rekabetten daha çetin. Uluslararası sularda Türk vatandaşları öldürüldü, bu gerçeği başka hiçbir şey örtemez. Türkiye'ye hiçbir suç yüklenemez.''

Cenevre'deki görüşmelerin gizli kalması gerekirken iki saat içinde basına sızdığını dile getiren Davutoğlu, "Niye yapıyoruz? Hem ilişkiyi korumak istiyoruz, hem de hakkımızı savunmak... Bu yardım sürecini fırsat bilerek yeni bir süreç başlattık, bir yere geldiğinizi düşünüyorsunuz, iki adım geri gidiyor. Eğer İsrail ile dostluğumuz sürecekse özür ve tazminattır bunun yolu'' dedi.

İsrail ise açıklamalara tepki gösterdi. Dışişleri sözcüsü Yigal Palmor, İsrail'in Türkiye'ye yaptığı yardımın kayıtlarının başka söze gerek bırakmadığını söyledi.

Palmor, İsrailli yetkililerin, Türk Dışişleri Bakanı'nın demecinden çok daha doğru ve dostça şeyler söylediğini" ifade etti.

Yigal Palmor, yaptığı açıklamada, "İsrail, Türkiye'ye iki kez deprem yardımı sağladı ve yakın zamanda da Türkiye'nin geri çevirdiği yardım önerisinde bulundu" dedi.

İsrail Dışişleri Sözcüsü ayrıca, "İsrail'in, Türkiye ile iyi ilişkiler arzuladığını ve bunu hiçbir zaman sır haline dönüştürmediğini" de belirterek, "Bu bizim değişmez hedefimiz olmuştur ve olmaya devam etmektedir" ifadesini kullandı.

Bu arada İsrail askerlerinin saldırdığı yardım konvoyunun ana gemisi Mavi Marmara da pazar günü sabah saatlerinde İstanbul'a geri döndü.

Gemi, yüzlerce kişi tarafından karşılandı.