BIST 8.987
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.299,49
HABER /  GÜNCEL

Davutoğlu infaz görüntüsü için ne dedi?

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na, Suriye’nin Halep kentinde El Kaide’li militanların Esad askerine karşı infaz görüntüleri soruldu.

Abone ol

Esad rejimi askerlerine yönelik infaz görüntülerini kınayan ve "Hiçbir şekilde mazur gösterilemez" diyen Davutoğlu'nun bir itirazı var:

"Burada hareketle Suriye halkının haklı mücadelesine gölge düşürmeye çalışmak, bütün muhaliflerin böyle davrandığını iddia ederek Suriye rejimin şiddetini mazur göstermeye çalışmak da bir propaganda taktiğidir."

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Kanada Dışişleri Bakanı John Baird, düzenledikleri ortak basın toplantısı sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

REJİMİN ZAMAN KAZANMA TAKTİKLERİ

Kimyasal silahların tasfiyesinin Suriye halkı ve bölge için güzel bir haber olacağını söyleyen Davutoğlu, “Ama bu geçmişte işlenen suçları ortadan kaldırmaz. Zavallı masumların kimyasal silahlarla nasıl öldürüldüğünü göstere videoları seyrettikten sonra eğer bu suç karşılıksız kalırsa bundan sonra başka aktörler de önce kimyasal silah kullanıp sonra ‘teslim ediyorum’ diyerek bu sorumluluktan kaçınmış olurlar. Kimyasal silahları için bir ay içinde deklarasyonda bulunacaklar. Teslimi ne kadar sürecek. O zaman zarfından kimyasal silah dışında silahlarla insanların öldürülmesini mazur gösterecek yeni bir durum ortaya çıkmamasını istiyoruz. Biz her zaman kimyasal silahların tasfiyesini destekleriz ama bu konuda uluslararası toplumun Suriye rejimin zaman kazanma taktiklerine kanmamasını isteriz” diye konuştu.

SURİYE REJİMİNİN ŞİDDETİNİ MAZUR GÖSTERMEYE ÇALIŞMAK PROPAGANDA TAKTİĞİDİR

Davutoğlu, Medyada bugün yer alan ve Suriye’deki muhalif grupların yakaladıkları rejim yanlısı askerleri acımasızca öldürmesini içeren görüntülerle ilgili olarak ise şunları söyledi:

“Bir yanlış iş şu veya bu tarafta yapıldığında sessiz kalmadık. Bugün gazetede gördüğümüz resimler şiddetle kınanması gereken tablolardır. Hiçbir şekilde mazur gösterilemez. Bizim herhangi bir şekilde çifte standart içinde olmamız söz konusu değildir. İnsanlık onuruna ve bu anlamda verilen mücadeleye gölge düşüren her türlü yanlış uygulamayı tenkit ederiz. Burada hareketle Suriye halkının haklı mücadelesine gölge düşürmeye çalışmak, bütün muhaliflerin böyle davrandığını iddia ederek Suriye rejimin şiddetini mazur göstermeye çalışmak da bir propaganda taktiğidir. Bu aşırın grupların yöntemlerini kabul edilemez buluyoruz. Bunların tekrar etmemesi konusunda bütün Suriye’deki taraflara çağrıda bulunuyoruz. Fakat kimse Suriye halkının, masum Suriye sivillerinin yüz binlercesinin ölümüne ve milyonlarcasının mülteci olmasına sebep olan uygulamalara da bunlar mazeret teşkil etmez”