BIST 9.729
DOLAR 32,56
EURO 34,89
ALTIN 2.440,43
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

Davutoğlu: Eski dostuma baskı yapmam!

Başbakan Ahmet Davutoğlu, faizlerle ilgili yaptığı açıklamada, "Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'ya müdahale edip, baskı yapacak değilim" dedi.

Abone ol

Başbakan Ahmet Davutoğlu geçtiğimiz cuma günü Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’yla görüştü. Davutoğlu Başçı’ya “faizler düşmeli” mesajını verdiğini ancak “çok eski dostum” diye tanımladığı Başçı’ya baskı yapmayacağını ve söylediklerinin Merkez Bankası bağımsızlığına halel getirmeyeceğini vurguladı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ile görüşüp, “Faizler düşmeli” mesajı verdiğini söyledi. Başçı’nın yanıtı ise “Size brifing verelim” oldu. Davutoğlu 17 Kasım’da G-20 zirvesine gitmeden önce gelecek hafta Merkez Bankası’ndan ekonomi brifingi alacak. Hükümet ayrıca 25 sektörel dönüşüm eylem planını da G-20 öncesinde açıklayacak.

BASKI YAPACAK DEĞİLİM

Davutoğlu, Kayseri’den Kahramanmaraş’a geçerken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Deniz Zeyrek’in Hürriyet’teki haberine göre, Başbakan Davutoğlu, “Merkez Bankası’nın konumu ve faiz politikası hakkında ne düşünüyorsunuz?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Merkez Bankası Başkanı cuma günü geldi. Merkez Bankası’ndan brifing alacağım. Açıkçası bu dönemde faizlerin düşmesi gerektiğini düşünüyorum. Son Para Politikası Kurulu’nda faizlerde indirime gidilmesi doğal olanı idi. Müdahale edip, baskı yapacak değilim. Kendisine de ifade ettim. Dünyada emtia fiyatları düşme eğilimine girmişken ve Türkiye’nin siyasal istikrar anlamında bütün bu süreci başarılı geçmişken, olması gereken şey, toplumda güven hissini artıracak bir faiz politikası belirlenmesi idi. Tersini düşünelim. Olmazdı ya. Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında Başbakanlık’ta, orda burada sıkıntı çıksaydı ve siyasi risk ortamı doğsaydı bunun bir sonucu olurdu.

BAŞÇI ESKİ DOSTUMDUR

Bunları Sayın Başçı’ya söyledim tabii... Kendisi benim çok eski dostumdur. ‘Söylediklerim, Merkez Bankası’nın bağımsızlığına halel getirmez’ dedim. Benim bu yönüm fazla bilinmez, birinci derecem ekonomidir. Yıllarca ben ekonomi politik okuttum. Merkez Bankası’ndaki arkadaşların çoğunu yakından tanırım. Demek mi Merkez Bankası’nın bağımsızlığı, diğer politikalardan arındırılmış bir alan değil. Aldığı karar diğer politikaları etkiliyor. Mesela ülkenin yatırım görüntüsünü ve dış finansmanını pozitif de negatif de etkiliyor. Merkez Bankası bunu düşünerek karar alıyor zaten. Ama aynı şekilde bütçe açığında Maliye Bakanlığı dikkatsiz davransa Merkez Bankası enflasyon politikasını yürütebilir mi?