BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.508,68
HABER /  POLİTİKA

Davutoğlu diasporaya ateş püskürdü

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ermeni diasporasının Türkiye'den intikam almak istediğini söyledi.

Abone ol
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ermeni diasporasının Türkiye'den intikam almak istediğini söyledi. Diasporanın zengin olmasına rağmen Ermenistan'ın zenginleşmesini istemediklerini ifade eden Davutoğlu, diasporanın 100 yıl önce yaşananları unutturmak istemediğini kaydetti. Türkiye'in güçlü bir ülke olduğunu söleyen Davutoğlu, soykırım kararı alan devletlerin bu kararı pratiğe geçiremeyeceğini ifade etti.

Başbakan Özel'' programında Davutoğlu, Moderatör Seda Selek, 24 Genel Yayın Yönetmeni Murat Çiçek, Star Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Kartoğlu ve 24 Ankara Temsilcisi Yaşar Taşkın Koç'un sorularını yanıtlıyor.

İşte Başbakan'ın açıklamalarından satır başları;

"Tarihi olaylar üzerinden siyasi hesaplaşmaya yöneldiğinizde tehlikeli bir netice ortaya çıkabiliyor. Biz tarihimizle yüzleşme ve bu anlamda da başka bir söyleme geçtik. Bütün acıları paylaşabilmek ve bu konuda da birbirimizi anlama ve geleceği inşa edebilme yaklaşımında Türkiye. Bizim hedefimiz bu.
 
Ama karşı tarafta bir öfke dili oluşturuluyor. Diaspora hayatını buradan devam ettiriyor. Bizim perspektifimiz gelin tarihi ortak olarak konuşup anlayalım gelin yeni bir barış düzeni kuralım şeklinde.

"ERMENİ ADAY GÖSTERDİK"

Entellektüel birikimi olan Etyen Mahçupyan başbakanlık danışmanıydı. Emekliliğinden dolayı ayrıldı ancak görüşüyoruz. Biz Ermeni bir aday gösterdik ardından CHP ve diğerleri de gösterdi. Normalleşme dediğimiz zaten budur.



"KENDİ KARARLARIYLA BAŞ BAŞA KALIR"


Diasporadan endişelenmeyin diyerek Anadolu'da yaşayan tüm vatandaşların bizim diasporamız olduğunu söyledim. Biz bu anlamda bir çağrıda bulunduk.

Eğer bir şekilde, Türkiye'yi kollektif bir suçla itham etmeye çalışırsa tepki de gösteririz ve kabul de etmeyerek, onları kendi kararlarıyla baş başa bırakırız.



"DİASPORANIN TEK AMACI İNTİKAM ALMAK"


Hiçbir şey insani dokunuştan daha önemli değil. Eğer kendinizle barışıksanız kendi hatalarınızı da rahat görürsünuz bunu da konuşabilirsiniz. Eğer kendinizle kavgalıysanız bunu yapamassınız. Üçüncü taraflar bunu sürekli kaşıyorlar. Ermeni diasporasının tek amacı intikam almaktır. Ermeni diasporası zengin sayılabilir; ancak Ermenistan neden fakir? Yahudi diasporası bu konuda İsrail'i de zenginleştirmişlerdir. Ermeni diasporasının tek amacı Ermenistan'ın fakirliğine göz yumarak 100 yıl önce bu olayların hatırlatlanmasını istemektedir. 

Biz böyle bir suçu kabul etmeyiz. Üçüncü taraflardan tek isteğim gölge etmesinler yeter. Bizi baş başa bırakın, biz bu sorunu çözeriz.

"BAKAN DÜZEYİNDE KATILIM..."

1915 yılı için ilk defa yeni bir şey yapılıyor ve İstanbul'da düzenlenen anma törenlerine bakan düzeyinde bir arkadaşımız katılabilir. Buna o gün karar vereceğiz.

Siz güçlüyseniz kimse size maliyet ödetemez. Türkiye güçlüyse, böyle bir kararı alırken düşünür alınca da bunu pratiğe geçirmek için düşünürler. Türkiye güçlü bugün! Eğer güçsüz olursak bugün bu şekilde davrananlar yarın başka şekilde davranacaktır. 

Biz de şu anda özgüven var! Hem insani olarak olaylara yaklaşıyor eğer düşmanca bir yaklaşım varsa buna cevap verecek güçteyiz. Onlara karşı tavrımızı gerektiği zaman gösteririz."