BIST 9.645
DOLAR 32,58
EURO 34,79
ALTIN 2.412,55
HABER /  POLİTİKA

Davutoğlu 'beklenmedik Charlieler' listesinde

Paris'te dün düzenlenen Birlik Yürüyüşü'ne katılan Başbakan Ahmet Davutoğlu ve bazı liderlere İngiliz basınından eleştiri geldi.

Abone ol

Fransa'nın başkenti Paris'te dün 40'dan fazla devlet ve hükümet başkanının katılımıyla düzenlenen Demokrasi ve Özgürlük Yürüyüşü bugün İngiliz basınının ana gündem maddesi oldu. 

Independent gazetesinin Paris muhabiri John Lichfield, "Liderler tavsiyelerini uygulamıyor" başlıklı bugünkü yazında aralarında Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da olduğu bazı liderleri "Beklenmedik bazı Charlieler" olarak nitelendirdi ve Davutoğlu'nun teröre karşı desteğe katılımını eleştirdi. 

Lichfield yazısını şöyle sürdürmüş:

"44 uluslararası temsilci arasında Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Macaristan Başbakanı Victor Orban, Gabon Devlet Başkanı Ali Bongo da vardı. Reporters sans Frontières'in (Sınır Tanımayan Gazeteciler) 2013 Basın Özgürlüğü Endeksi'nde Türkiye 179 ülke arasında 154. sırada. Rusya 148., Gabon 89., Macaristan da 56. sırada bulunuyor."

BEŞAR ESAD NEDEN YOK? 

Yazıda Le Monde gazetesinin saygın muhabiri Marion Van Renterghem'in attığı şu tweete de yer verilmiş:

"Netanyahu, Lavrov, Orban, Davutoğlu, Bongo basın özgürlüğü gösterisinde. Peki o zaman neden (Suriye Devlet Başkanı) Beşar Esad yok?"

Independent muhabiri John Lichfield'a konuşan Elysée'den (Fransa Cumhurbaşkanlığı Sarayı) bir kaynak ise bu yöndeki eleştirileri, "Ayrımlara ve damgalamalara yer yoktu. Tüm bu liderler Charlie Hebdo'ya yönelik saldırıyı açıkça kınadılar" cümleleriyle yanıtladığını aktarmış.

CEMAAT OPERASYONUYLA VURDULAR 

Lichfield ise yazısını şöyle noktalamış:

"Türkiye son dönemde eleştirel ve bağımsız ya da muhalif siyasi partilerle bağlantılı gazetecileri gözaltına alarak onlara karşı kapsamlı bir mücadeleye girişti."

"Macaristan'da, Bay Orban 2010 yılında, bağımsız medyayı sınırlandıran ve hükümetin bilgi akışını aşırı derecede kontrol etmesini sağlayan bir yasayı geçirdi."

"Gabon'da gazeteciler, Devlet Başkanı Bongo ve ailesine yönelik büyük yolsuzluk iddialar hakkındaki bilgileri yayımlarlarsa, genellikle tehdit ediliyor ve gözaltına alınıyor."

"Rusya'da da Vladimir Putin hükümeti bağımsız medyaya göz açtırmıyor."

BİR DİĞER ELEŞTİRİ DE GUARDIAN'DAN

Guardian gazetesinde Mark Tran imzalı haberde de benzer satırlar var. 

Tran, ülkelerinin insan hakları ve basın özgürlüğü sicilleri pek de iyi olmayan bazı liderlerin Paris'teki yürüyüşe katılmalarının eleştiri konusu olduğunu yazıyor.

Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün bu noktada atıfta bulundukları ülkeler Mısır, Türkiye, Rusya, Cezayir ve Birleşik Arap Emirlikleri.

Guardian'ın haberinde ise Türkiye'de 70'e yakın gazeteci hakkında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yakın çevresindeki bazı kişilere yönelik yolsuzluk iddiaları ile ilgili haberleri yüzünden dava açıldığı belirtiliyor.

TÜRKİYE'YE ÇİRKİN SUÇLAMALAR

Independent gazetesi başyazısında "birlik" yürüyüşlerine katılanların güçlerini sayılarından aldığını belirtiyor. Gazeteye göre Paris'teki yürüyüş Batı'nın ahlak, merhamet ve müsamaha gibi değerlerini bir kez daha hatırlattı.

Başyazıdan bazı satırlar şöyle:

"Yürüyüşe katılan 50 dünya liderinin bazılarının varlığı bir nebze de olsa tedirgin ediciydi: Victor Orban, Macaristan Başbakanı, cesur ve bağnaz toplumun yeni savunucusu; geçen yıl Gazze'deki dehçet verici savaşın yanı sıra yerleşim birimlerinin feci bir şekilde yayılmasından da sorumlu olan Binyamin Netanyahu; hükümeti eşcinsellere ve muhaliflere aman vermeyen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov; devleti 20. yüzyılın ilk İslamcı vahşetinden -bir buçuk milyon Ermeninin soykırımla katledilmesinden- sorumlu olan, hükümetinin de IŞİD'in Suriye ve Irak'ta güçlenmesinde suç ortağı olan Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu. Hatta saldırgan Amedy Coulibaly'nin kız arkadaşı Hayat Boumeddiene'nin kısa süre önce Suriye'ye Türkiye üzerinden geçtiğine inanılıyor."