BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,80
ALTIN 2.405,61
HABER /  POLİTİKA

Davutoğlu-Bahçeli görüşmesi AK Parti-MHP anlaştı mı?

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Meclis'te bir araya geldi. AK Parti-MHP görüşmesine hangi konular görüşüldü? MHP Başkanlık Sistemi hakkında ne dedi?

Abone ol

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli görüşmesi sona erdi. Görüşmede yeni anayasa, TBMM İç Tüzüğü ve reformları konuları ele alındı.

Bahçeli'nin Meclis'teki makamında gerekleşen görüşme, 1 saat 40 dakika sürdü. Görüşmenin ardından MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk, görüşmeye ilişkin notları aktardı. Öztürk, Başkanlık Sistemi sorusuna ilişkin "Sayın Başbakan'a Başkanlık Sistemi'ni zinhar kabul etmeyeceğimizi söyledik" dedi.

Ahmet Davutoğlu ve Devlet Bahçeli görüşmesinden son haberler:

16.12AK PARTİ: YENİ ANAYASADA ANLAŞMA SAĞLANDI

Davutoğlu ile Bahçeli arasında gerçekleştirilen görüşme sonrası AK Parti sözcüsü Ömer Çelik açıklamalarda bulundu. 

"YENİ ANAYASA KONUSUNDA UZLAŞMA SAĞLANDI"

Ömer Çelik, yeni anayasa hakkında yapılan görüşme hakkında "Sayın Bahçeli de Türkiye'nin yeni bir anayasa ihtiyacı olduğunu söyledi. Geçmişte olduğu çalışmalara devam edilmesi uzlaşılan maddelerin artırılması yönünde. Bu süre geçmişte çok uzundu. Çok tartışmalar yapıldı. Pek çok taslak var. TBMM sitesinde bunların çoğu yayınlandı. Müktesebat hazır sadece eyleme geçmek gerek. Yeni anayasa gündemiyle çalışmalara başlanması konusunda uzlaşma var" ifadelerini kullandı.

"BAHÇELİ PARLAMENTER SİSTEMDEN YANA"

Devlet Bahçeli'nin Başkanlık Sistemi hakkındaki görüşleri hakkında açıklama yapan Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Yeni Anayasa gündemiyle TBMM'nin çalışmalarını ele alması konusunda bir çalışma var. Merak edilen konu, bizim başbakanımız 2001'de uzlaşma komisyona verilen teklifteki başkanlık sistemini gündeme getirmiştir. Sayın Bahçeli güçlendirilmiş parlamenter sistemden yana olduğunu söylemişlerdir. Sayın başbakan sistemlerin mekanizmaları tarafından değil değerler üzerinden çizilmesi yönünde görüş bildirmiştir. Türkiye'de temel hak ve hürriyetlerin nasıl garanti altına alınacağı, yargının nasıl bağımsız olacağı, kuvvetler ayrılığı ilkesinin nasıl gerçekleştirileceği şeklindeki başlıklar ve demokratik değerler üzerinden mekanizmanın tartışılmasını istiyoruz. Sadece etiket üzerinden tartışılması değil. Demokratik değerleri Türkiye'de tahakkuk ettirecek bir çalışmanın ele alınması gerektiğini düşünüyoruz"

16.00"BAŞKANLIK SİSTEMİNİ ZİNHAR KABUL ETMEYECEĞİZ"

MHP Genel Başkan Yardımcısı Oktay Öztürk, AK Parti-MHP görüşmesinin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"BAŞKANLIK SİSTEMİ'Nİ ZİNHAR KABUL ETMEYECEĞİZ"

Başkanlık Sistemi hakkında konuşan Öztürk, "Biz MHP olarak, 93 yıllık bir parlamenter tecrübe olarak, parlamenter sistemi aksayanlar tarafı var ise bunların mutlaka gözden geçirilmesini söyledik. Düzeltilmeli ve yolumuza öyle devam etmeliyiz. Başbakan bu noktada hayır parlamenter sistem olmaz gibi bir tabir kullanmadı ama Başkanlık Sistemi'nde konuşmak gerektiğini belirtti. Başkanlık Sistemi'ni zinhar kabul etmeyeceğimizi belirttik, her konuyu tartışırız ama bu sistemin yaşanan şartlar neticesinde böyle bir konuyu tartışmanın bile lüks olduğunu ifade ettik. Cumhurbaşkanı yetkileri konusunda Başkanlık Sistemi'ne karşı olduğumuzu belirttik" dedi.

"FLU BAKIYORUZ DEDİK AMA..."

Komisyonda her partinin yer alması gerektiğini belirten Öztürk, HDP ile ilgili ise "Parlamentoda bulunan bütün partiler dedik, flu bakıyoruz dedik ama parlamentoda bütün partilerin iştirak edeceği bir komisyon diledil. Üye sayısı telafuz edilmedi ama eşit sayıda katılım olması gerektiğini belirttik. Terörle mücadelede kararlı olmaları gerektiğini, bize ihtiyaç duydukları vakit Meclis'te her türlü görevi yapacağımızı belirttik, yeterki terörden kurtarılsın" ifadelerini kullandı.

14.08KRİTİK GÖRÜŞME BAŞLADI

Başbakan Davutoğlu ile MHP lideri Bahçeli arasındaki görüşme başladı.

Davutoğlu'na görüşmede, Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve  Parti Sözcüsü Ömer Çelik ile AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı eşlik ediyor. 

Görüşmeye, Bahçeli ile MHP genel başkan yardımcıları Semih Yalçın ve Oktay Öztürk, MHP Genel Sekreteri İsmet Büyükataman ile MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural katılıyor.

Bahçeli, Davutoğlu ve beraberindekileri makamının girişinde kapıda karşıladı. Davutoğlu ve Bahçeli, foto muhabirlerine poz verdi.

DEVLET BAHÇELİ 'KAMERA'DAN VAZGEÇTİ

MHP Lideri Bahçeli, öncelikle "kamera" eşliğinde görüşme talebinden vazgeçti. Bahçeli, geçen sefer Davutoğlu ile görüşmeye girerken yanında bulunan çantada hükümet programı ve bakanlıkların dağılımına ilişkin dosyaların yer aldığını, sonradan açıklamıştı.