BIST 9.037
DOLAR 32,32
EURO 35,10
ALTIN 2.295,58
HABER /  GÜNCEL

Dava açmak için adliyeye gitmeye son

Adalet Bakanlığı, vatandaşların UYAP üzerinden dava açmalarının yolunu açıyor. Boşanma, icra, iş, tazminat ve hukuk davaları için adliyeye gitmeye gerek yok.

Abone ol

Adalet Bakanlığı, vatandaşların UYAP üzerinden dava açmasının yolunu açıyor. Boşanma, icra, iş, tazminat ve hukuk davaları için adliyeye gitmeye gerek kalmayacak. Bakanlık, bu yolla adliyelerdeki yoğunluğun önüne geçmeyi hedefliyor.

Adalet Bakanlığı, adliyelere gitme zahmetini ortadan kaldıracak yeni bir uygulamayı hayata geçirdi. Artık Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) üzerinden boşanma, icra, iş, tazminat gibi hukuk davaları, UYAP vatandaş portalından açılabilecek.

Elektronik imzası bulunan vatandaşlar, UYAP Editör ile hazırlayacakları dava dilekçelerini, e-imzaları ile imzalayacak, Vakıfbank internet bankacılığıyla, yargılama harcı ve gider avansını ödeyerek dava açma işlemlerini gerçekleştirebilecek. Vatandaşlar, internet üzerinden e-Devlet şifresi, e-imza, mobil imza ve e-Devlet üzerinden 4 seçenekle UYAP Vatandaş Portalı'na bağlanabiliyor. Bu sayede vatandaşlar, Türkiye genelinde haklarında açılmış davalara ait bilgileri takip edebiliyor. Vatandaşlar bu davaların aşamalarını (dava konusunu, değerini, taraflarını, duruşma günlerini, dosyanın Yargıtay'dan dönüp dönmediğini) sistem üzerinden takip edebilecek. Bakanlık, bu yolla adliyelerdeki yoğunluğun önüne geçmeyi hedefliyor.

E-imza, http://www.tk.gov.tr/bilgi_ teknolojileri/elektronik_imza/eshs.php adresinde bildirilen şirketlerin birinden temin edilebiliyor. Bu işlemin ardından vatandaşlar https://vatandas.uyap.gov.tr/vatandasportal/ index.html adresinden UYAP Vatandaş Portalı giriş sayfasına bağlanabiliyor.