BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 35,02
ALTIN 2.324,17
HABER /  POLİTİKA

Darbe mağdurlarına emeklilik borçlanması

12 Eylül'de haksız yere cezaevinde yatan, "sakıncalı" diye işinden atılan mağdurlara emeklilik borçlanması hazırlığı yapılıyor.

Abone ol

Torba Tasarı'ya 12 Eylül mağdurları da giriyor. Darbe mağdurlarının hapiste geçirdikleri sürenin emekliliğe sayılmasını öngören düzenleme hazırlığı yapılıyor. Hapisteki süre prim gün ödeme sayısına eklenecek

12 Eylül'de hapis yatan darbe mağdurlarının işkence yıllarını emekliliğe sayacak düzenleme hazırlığı yapılıyor. Öneri MHP'den geldi, CHP ve BDP de destekledi. Toplam 230 bin kişinin yargılandığı, 30 bin kişinin "sakıncalı" diye işten atıldığı 12 Eylül darbesinin kötü hatıraları bir bir siliniyor. Mağdurları sevindiren bir haber de Meclis'ten geldi. 1980 darbesinde haksız yere cezaevinde yatan, "sakıncalı" diye işinden atılan, okulundan uzaklaştırılan, yaşamı kesintiye uğrayanların demir parmaklıklar ardında kaldıkları süre emekliliklerine sayılacak. Bu süre için borçlanma imkânı getirilecek.

TORBA TASARIYA GİRİYOR
 

Hükümet, 12 Eylül darbecilerine yargı yolunu açarken önemli bir adım daha atmaya hazırlanıyor. Kamu borçlarının yapılandırılmasını öngören "torba tasarıya" 12 Eylül mağdurları da giriyor. Hükümet, MHP ve CHP'nin, "12 Eylül'de cezaevlerinde kaldıkları süre emekliliklerine sayılsın" önerisine olumlu baktı. BDP'nin de destek verdiği bu öneri darbe mağdurlarının cezaevinde yattıkları yılların "askerlik borçlanması" gibi emekliliğe sayılmasını öngörüyor. Borçlanılan süre, prim ödeme gün sayısına eklenecek. Örneğin, iki yıl cezaevinde kalan biri bu süreyi borçlanarak emekli olabilecek. Bu düzenleme ölüm aylığında da önemli bir rol oynayacak. Vefat eden sigortalıların eş ve çocukları, ölen kişinin cezaevinde yattığı süreyi borçlanarak, emekli maaşına hak kazanabilecek. Borçlanmada taksit imkânı da getirilecek. (Mevcut düzenlemelere göre, yasal olarak 'askerlik hariç ve yurtdışı borçlanması' hariç boşlukları saydırmak mümkün değil. O süre miktarında çalışılması zorunlu. Bu düzenlemenin yaşama geçmesi ile cezaevinde yatılan yıllar da çalışılmış sayılacak.) Düzenlemeye ilişkin ilk teklif, Alt Komisyon çalışmaları sırasında MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak'tan geldi. Uzunırmak, 12 Eylül mağdurlarının haksız yere cezaevinde kaldıkları sürenin emekliliğe sayılmasını teklif etti. AK Parti milletvekilleri bu önerinin tasarıya eklenmesi benimsenirken CHP ve BDP de tam destek verdi.

'SOLCU ÜLKÜCÜ AYRIMI YOK'

Komisyon üyesi CHP İzmir Milletvekili Bülent Baratalı, kendisinin de 12 Eylül sonrası cezaevinde yattığını anımsatarak, "Haksızlığa uğrayanların yanında yer almak zorundayız. Bu çok doğru bir adım olacak. Darbe döneminde belediye başkanıydım görevden alındım. Birkaç kez hapse girdim çıktım. Emekli olmazsam ben de bu düzenlemeden yararlanırdım. 12 Eylül mağdurları hemen emekli edilmeli. Yüzde 100 yapılması gereken bir düzenleme" diye konuştu. BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da, düzenlemeye sonuna kadar destek verdiklerini ifade ederek, "12 Eylül'de haksızlığa uğrayan solcu, ülkücü herkes bundan yararlanabilmeli. İşkencelerin, haksızlıkların izleri silinmese de bir nebze de olsa özür dilenmiş olur" değerlendirmesini yaptı. Alt Komisyon çalışmalarının ardından tasarı Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülerek Genel Kurul'a sevk edilecek.

RE'SEN EMEKLİ EDİLENLER


Anayasa Mahkemesi de geçtiğimiz günlerde darbe yönetiminin re'sen emekliye ayırdığı kamu çalışanlarının haksız şekilde işten çıkarıldığına hükmetmişti. Kararda mağdurların haklarının iadesi istendi. Darbenin hemen ardından kimi kamu çalışanları sorgusuz bir şekilde re'sen emekliye ayrılmıştı.