BIST 8.718
DOLAR 32,33
EURO 35,15
ALTIN 2.242,99
HABER /  GÜNCEL

Darbeci albaydan 'polislere ateş edin' emri

FETÖ'nün darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayındaki eylemlere ilişkin yargılanan sanık uzman erbaş Toplu, sanık eski albay Poshor'un, polise ateş etmeleri için askerlere emir verdiğini iddia etti.

Abone ol

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayındaki eylemlere ilişkin, aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eski başyaveri albay Ali Yazıcı ile eski alay komutanı albay Muhsin Kutsi Barış'ın da bulunduğu 534 kişinin yargılandığı davanın görülmesine devam edildi.

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Cezaevi Yerleşkesi'nde görülen duruşmada, tutuklu sanık eski uzman erbaş Muhsin Toplu hakim karşısına çıktı.

Olay tarihinden iki gün önce yapılacak tatbikat için göreve hazır olmaları istendiğini belirten Toplu, 15 Temmuz'da evinde bulunduğu sırada telefonuna "birliğe katılma" emri içeren mesajın geldiğini, bunun üzerine görev yerine gittiğini anlattı.

Teçhizatlarını alarak içtima alanına çıktığını belirten Toplu, Alay Muhafız Bölüğüne yönlendirildiğini bildirdi.

Toplu, kendisinin de yer aldığı görev listesindeki askerleri tanımadığını, bir zaman sonra araçlara bindirilerek kışla dışına çıkarıldıklarını söyledi.

Cep telefonların kendilerinden alındığını anlatan Toplu, Milli Savunma Bakanlığı lojmanlarına gideceklerine dair bilgi verildiğini ancak araçtan indiklerinde geldikleri yerin TRT binası olduğunu fark ettiğini belirtti.

Bu sırada sanık binbaşı Anıl Aktaş'ın "şarjör tak" emrini verdiğini aktaran Toplu, TRT binasının giriş kısımda beş özel hareket polisin kendilerini durdurduklarını ifade etti.

"Ateş etmediğimizi görünce Gazel, Poshor ve Işık oradan uzaklaştı"
Toplu, polislerden birinin havaya ateş ettiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Bizden biri polislere neden ateş ettiklerini sordu, polisler de 'Darbe yapılıyor haberiniz yok mu?' deyince şok olduk. Muhafız Alayı eski komutanı albay Muhammet Tanju Poshor ile uzman çavuş Fatih Gazel yanımıza geldi. Poshor, polislerle tartışmaya başladı ve 'Buradan çıkın, burayı ele geçirdik.' dedi. Bu sırada polislerden biri, bir yerleri arayarak telefonu Poshor'a verdi. O da görüşmeyi tamamladıktan sonra Ekrem Işık'a dönerek 'İcabında polislere ateş edin.' dediğini duydum. Daha sonra Fatih Gazel de 'Verilen emirleri neden yerine getirmiyorsunuz, neden ateş etmiyorsunuz?' diye çıkıştı. Bir arkadaşımız da 'Kim kime ateş edecek, neden polise ateş edeceğiz?' karşılığını verdi. Ateş etmediğimizi görünce Gazel, Poshor ve Işık oradan uzaklaştı."

Yanındaki askerlerle gelişmeleri değerlendirmek için ağaçlık bölgeye geçtiklerini ifade eden Toplu, yaşanılanlara anlam vermeye çalıştığını ancak heyecanlandığı için ilk başta sağlıklı düşünmediğini iddia etti.

Toplu, daha sonra TRT binasının girişindeki kulübeye gittiğini, burada elleri kelepçeli bir güvenlik görevlisini gördüğünü, bu kişinin ellerini çözerek kendisine darbeci olmadıklarını söylediğini aktardı.

O gece kimseye zarar vermeden birliğine döndüğünü öne süren Toplu, şunları kaydetti:

"Buna rağmen 19 aydır içerideyim. İçimde fırtınalar kopuyor. Yıllarca terör bölgelerinde görev yaptım. İlk kez lojmanda oturma şansı, Batı'da görev yapma fırsatı yakaladım ama iradem dışında gelişen olaylar yüzünden hapse düştüm. Çocuklarımın hayallerini çaldılar, 44 yıllık ömrümü bir hiçe çevirdiler. Mahkeme heyetinden bu ülkede hala adaletin olduğunu göstermesini bekliyorum."