BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,78
ALTIN 2.504,32
HABER /  GÜNCEL

Darbe mağdurları kararı yorumladı

Elazığ’da yaşayan 12 Eylül 1980 darbesinin mağdurları, 12 Eylül davasında yargılanan Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya için verilen müebbet ha...

Abone ol

Elazığ’da yaşayan 12 Eylül 1980 darbesinin mağdurları, 12 Eylül davasında yargılanan Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya için verilen müebbet hapis cezasını yorumladı. Kararın gecikmiş ancak sevindirici olduğunu anlatan darbe mağdurları, o dönem Elazığ’da bulunan Sıkıyönetim Askeri Cezaevi’nde yaşadıklarını anlattı.
Yaşadıklarını anlatan darbe mağduru İzzet Ertem ve Ayhan Özdemir, işkenceyle geçen cezaevi dönemlerini asla unutamayacaklarını ifade etti. Elazığ’ın MHP eski il başkanlarından emekli öğretmen İzzet Ertem, 1980 darbesinde gözaltına alınarak 10 yıl boyunca hapis yatanlardan biri. Evren ve Şahinkaya hakkında verilen idam cezasının tatmin edici olmadığını kaydeden Ertem, onların kendilerinin gençliğini çalarak hayatlarını çürüttüğünü söyledi. Ertem, "Alınan karar yürek soğutucu desem pek de soğutucu değil çünkü çok gecikmiş bir karar. Ömür boyu müebbet, adamların yaşı geçmiş başı geçmiş şimdiden sonra onları içeri alacak müebbeti yaşatacak, hiçbir yasal düzenleme yok. Ama onlar bizim gençliğimizi, gençliğimizin baharını, ömrümüzün baharını yedirterek canımıza kastettiler. Bunlara darbeci demek bence azdır. Bunlar darbeden öte katillerdir. Darbeden öte bunlar birbirlerinin emir ve direktiflerini yerine getirmek için başa gelmiş cuntacılardır. Ben de o dönemlerde kamu kurulunda öğretmenlik yapmaktaydım. Sadece günün meşhur gazetesi Aydınlık gazetesinin hakkımda asılsız, tutarsız, mesnetsiz iddialarıyla gözaltına alındım. Aylarca, günlerce işkence gördüm ve sonunda tutuklanıp cezaevine gönderildim. Hayatımızı söndürdüler on yıl cezaevinde ömrümüzü çürüttüler. Benim arkadaşlarım şu anda rektör, dekan, ordinaryüs, ben niye olmayaydım ki? Okuyordum da, zekiydim de. Ama cuntacılar istemediler. Bizi aldılar ezdiler içeriye, cezaevine attılar. Ama bunları bir nebze olsun belki unutabiliriz. Belki bir kenara dinlenmeye çekiliriz ve dinlenmede bekleyen acılarımız var diyebiliriz. Ama unutamayacağımız, ömür boyu yara olan içimizde, çocuğumuza dahi anlatamayacağımız öyle acılar yaşattı ki bize bu cuntacılar, ölene dek unutamayız" dedi.

"İDAM EDİLEN CENGİZ BAKTEMUR’UN DOSYASI YENİDEN AÇILSIN"
1982’de darbe sonrası idam edilen Cengiz Baktemur’un dosyasının yeniden açılmasını talep eden Ertem, “Cengiz Baktemur Malatyalı bir arkadaşımızdı. Beraber cezaevinde yattık. Değil ona idam vermek, ona meşru müdafaadan beraat vermeleri gerekirdi. Buyursun eğer gerçekten yasa, adalet, hukuk varsa bugün o dosya gündeme çıksın. Cengiz’in dosyası yeniden açılsın. Ona idam verecek yargıç Türkiye’de değil dünyada yoktur. Ama o gün o tarihte Elazığ Sıkıyönetim Askeri Mahkemesi’nde görev yapan bir hakim vardı, Cengiz’i de bizi de psikolojik olarak bitirdi” diye konuştu.

“ASILMADAN ÖNCE CEZAEVİNDEN ANNESİNE MEKTUP YAZDI”
İdam kararı kesinleşen Cengiz Baktemur’un cezaevinde annesine bir mektup yazdığını kaydeden Ertem, Baktemur’un kendisine, “Ben öldükten sonra bu mektubu anama verin” dediğini aktardı.
12 Eylül 1980 darbesinde yargılanan bir diğer isim ise Ayhan Özdemir. Özdemir de tıpkı Ertem gibi idama mahkum edilenlerle aynı koğuşta kaldığını belirterek, Evren ve Şahinkaya’nın müebbet hapis cezalarını hastanede veya evde değil kendileri gibi cezaevinde çekmeleri gerektiğini ifade etti.
(İHA)