BIST 9.431
DOLAR 32,60
EURO 34,78
ALTIN 2.501,03
HABER /  GÜNCEL

Darbe gecesinin kritik ismi Genelkurmay 2. Başkanı oldu!

Darbe girişimi sırasında Erdoğan'ı arayak "İstanbul'a gelin ben sizi korurum" diyen komutan YAŞ kararıyla Genelkurmay 2. Başkanı oldu.

Abone ol

FETÖ'nün darbe girişimi sonrası yapılan tarihi Yüksek Askeri Şura'da yeni komuta kademesi şekillenirken, Darbe girişimi sırasında Erdoğan'ı arayak "İstanbul'a gelin ben sizi korurum" diyen 1. Ordu Komutanı Ümit Dündar, YAŞ kararıyla Genelkurmay 2. Başkanı oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayladığı YAŞ kararları uyarınca 1. Ordu Komutanı Ümit Dündar, Genelkurmay 2. Başkanı oldu. Genelkurmay 2. Başkanı ise Yaşar Güler ise Jandarma Genel Komutanı oldu. Ümit Dündar 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişiminde kritik bir rol oynayarak dikkat çekmişti.

DARBE GECESİ GENELKURMAY BAŞKANLIĞI'NA ATANMIŞTI

Darbe gecesi Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları rehin alınmışken, darbenin başarıya ulaşmasını önleyen hamle 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ümit Dündar’ın Genelkurmay Başkanlığı’na atanması olmuştu. Başbakan Binali Yıldırım’ın imzasıyla vekil olarak atanan Dündar, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Marmaris’ten ayrılarak İstanbul'a gelmesi, güvenliğinin sağlanması ve sonraki askeri komuta sürecinde çok önemli rol oynamıştı.

DARBE TELEFONU

Bu sırada İstanbul'da da hareketli dakikalar yaşandı. Darbeciler, 1. Ordu Komutanını Ümit Dündar'ı arayarak "Bize katıl" dedi. Dündar buna karşılık 'Bir düşüneyim' diyerek telefonu kapattı ve Cumhurbaşkanı'nı arayarak durumu bildirdi.

ERDOĞAN'A "ANKARA'YA DEĞİL İSTANBUL'A GELİN" DEDİ

FETÖ’nün darbe girişiminde kırılma noktalarından biri de 1. Ordu Komutanı Org. Ümit Dündar’ın cuntacıların değil demokrasinin yanında yer almasıydı. Darbeci cunta, İstanbul’da konuşlu 1. Ordu’ya İstanbul ve Ankara’yı kontrol edebilme gücü nedeniyle çok önem veriyordu. Bu sebeple 15 Temmuz akşamı saat 21.00 sularında Org. Ümit Dündar’ı arayarak, kendilerine katılmasını, aksi takdirde tutuklanacağını söyledi. Ancak Org. Dündar, demokrasi safını seçti. Darbecilere ‘Hayır’ diyen Org. Dündar, hemen Emniyet’i bilgilendirdi. Ardından Marmaris’te bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı arayarak ‘Yanınızdayım, size bağlıyım’ dedi. Org. Dündar, Erdoğan’a, “Cumhurbaşkanlığı Külliyesi kuşatma altında. Orası güvenli değil. Ankara’ya gitmeyin, İstanbul’a gelin” dedi. Dündar’ın telefonu üzerine Erdoğan’ın uçağı rotasını İstanbul olarak belirledi.