BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Danıştay'daki HSYK üye seçimini cemaat nasıl kazandı?

Danıştay'daki HSYK üye seçimini Danıştay üyeleri Taci Bayhan ve Şaban Işık kazandı. İşte dün Danıştay'da cemaatin zaferiyle sonuçlanan seçimin detayları.

Abone ol

Yargıtay’ın ardından Danıştay’da yapılan HSYK üye seçimlerini hükümete yakın listenin adayları kaybetti.

Danıştay’da iki asıl üyelik için yapılan seçimleri sosyal demokrat kökenli Taci Bayhan ile cemaate yakın olduğu iddia edilen Şaban Işık kazandı. Bu sonuçla iktidar, yüksek yargıda HSYK’ye 5 asıl üyelik için yapılan seçimlerden istediği sonucu alamadı. 

SON ANDA YARIŞTAN ÇEKİLDİ

Danıştay Büyük Genel Kurulu, dün HSYK’ye iki asıl, iki yedek üye seçmek için dün sandık başına gitti. 7 kişinin aday olduğu seçim öncesi mevcut HSYK üyesi Ziya Özcan son anda yarıştan çekildi. Yarış, üç grubun adayları arasında geçti. Danıştay’da sosyal demokrat kökenli üyeler, Taci Bayhan ve Gürsel Mekik’i; hükümet Emin Sınmaz ve Mustafa Gökçek’i; cemaate yakın grup ise Şaban Işık ve Hasan Turgut’u destekledi.

Danıştay üyelerinin yaptığı seçim sonucunda 13. Daire Üyesi Taci Bayhan 83, İdari Dava Daireleri Kurulu Üyesi Şaban Işık 78 oy alarak HSYK’nın asıl üyeleri oldu. 12. Daire Üyesi Hasan Turgut 67, 6. Daire Üyesi Emin Sınmaz ise 65 oyla HSYK yedek üyesi oldu. Diğer adaylar İdari Dava Daireleri Kurulu Üyeleri Mustafa Gökçek 50 ve Gürsel Mekik 20 oyda kaldı. Bu sonuçla yarışı sosyal demokrat ve cemaate yakın üyeler kazanmış olurken, hükümet sadece bir yedek üyelik alabildi.

SEZER ATAMIŞTI

Danıştay’da en çok oyu alarak HSYK üyesi seçilen Taci Bayhan,23 Eylül 2005 tarihinde dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından Danıştay Üyeliği’ne seçilmişti. Bayhan,2006-2010 yılları arasında Danıştay Genel Sekreterliği göreviniyürüttü. Şaban Işık ise 2010’daki referandum sonrası cemaat-hükümet ortaklığıyla oluşturulan HSYK tarafından Danıştay’a blok atanan isimlerdendi.