BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

Danıştay başörtünün önünü açtı

Belçika'da başörtülü olarak okula giden öğrencilerinin açtığı dava sonuçlandı. Danıştay'ın kararı sevinçle karşılandı.

Abone ol

Belçika'nın Flaman bölgesinde önümüzdeki eğitim yılından itibaren geçerli olacak olan devlet okullarındaki başörtüsü yasağı Danıştay'dan döndü. Mağdur olan birkaç öğrencinin başvurusunu değerlendiren Danıştay, Flaman Devlet Okulları (GO) İdaresi'nin okullarda başörtüsü dâhil herhangi bir dini sembolün taşınmasını yasaklayan kararını iptal etti.

Geçtiğimiz 11 Eylül'de Flaman yönetimindeki devlet okulların tamamında öğrenci ve öğretmenler için başörtüsü yasağı getirilmişti. Anvers şehrindeki iki lisenin öğrenciler için başörtüsü yasağı getirmesiyle tırmanan gerilim, yasağın 700 kadar devlet okulunu kapsama kararıyla tavan yapmıştı. Çok sayıda öğrenci mağdur olurken, okul değiştirmek zorunda kalan bir kız öğrencinin başvurusunu inceleyen Danıştay, Flaman Devlet Okulları İdaresi'nin yasak kararını iptal etti. Danıştay'ın gerekçesi ise genel yasak kararının Anayasa'nın ilgili maddesiyle çelişip çelişmediğinin araştırılmasını istiyor. Anayasa'nın 24. maddesine atıfta bulunan Danıştay, Anayasa Mahkemesi'nin kararını bildirinceye kadar başörtüsü yasağının geçersiz olduğuna hükmetti. Fakat bu, okul idarelerinin kendi inisiyatiflerinde olan başörtüsünü yasaklama kararını etkilemiyor. Sadece bu yönde genel bir yasaklamanın getirilip getirilemeyeceğine bakılacak. Yani söz konusu Anvers'teki iki lisede başörtüsü yasağı halen geçerli.

Diğer yandan Danıştay'ın başörtüsü lehine verdiği karar birçok kesimce sevinçle karşılandı. Göçmenler Platformu, çok sayıda kız öğrencinin mağduriyetinin bir yıl da olsa giderilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Anayasa Mahkemesi'nden artık bu tartışmaya kalıcı bir şekilde son vermesini bekliyor. Flaman Yeşiller Partisi'nden Meyrem Almacı da konuyu yakından takip ettiğini kaydetti ve "Yasak şimdilik (2011- 2012 okul yılı için) kaldırıldı, umarım Anayasa Mahkemesi yasağı tamamen kaldırır. Artık Türk ve yabancı asıllı meslektaşlarımız kendilerini saklamamalı. Yasağa hep beraber karşı olduğumuzu belirtmeliyiz." şeklinde