BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,98
ALTIN 2.325,07
HABER /  GÜNCEL

Damadı önce tuzladılar sonra da

Bursa'nın fethinin 688'inci yıldönümü dolayısıyla düzenlenen köy şenliği renkli görüntülere sahne oldu.

Abone ol

Ahmetbey ve Aksungur köylerinde yüzlerce yıllık geleneğe göre yapılan düğünde, damat nikahın ardından önce tıraş edilip yıkandı, ardından bereket getirsin diye tuzlandı.

Osmangazi Belediyesi'nin bu yıl 10'uncusu düzenlediği Osman Gazi'yi Anma ve Bursa'nın Fethi Şenlikleri kapsamında, geleneklerin yaşatılması amacıyla gerçekleştirilen köy şenliği, Ahmetbey ve Aksungur köylerinde gerçekleştirildi.

Köy düğünü etkinleri, Ahmetbeyköyde düzenlenen gelin alma töreni ile başladı. Köy meydanında düzenlenen düğünde konuşan Osmangazi Belediye Başkanı Ak Parti'li Mustafa Dündar, binlerce yıllık gelenek ve göreneklerinin dikkatlice araştırılıp birebir yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması için çalıştıklarını söyledi. Tarihi ve kültürel mirasın gelecek nesillere aktarılması noktasında bu tür etkinlikleri geleneksel olarak her yıl gerçekleştirdiklerini ifade eden Dündar, "Osmangazi Belediyesi, tarihi ve kültürel mirasın yaşatılması çalışmaları ile bir çok ödüle layık görülmüş bir belediye. Bursa'nın sadece fiziki olarak değil, kültürel manada da var olan zenginliklerini, düzenlediğimiz etkinliklerle yaşatıyoruz" dedi.
Konuşmasının ardından davul zurna eşliğinde kız evine geçen düğün alayı, burada gelinin ailesi tarafından karşılandı.
Kız evinde geleneklere göre gelinin ailesinin isteklerini yerine getiren Başkan Dündar, daha sonra dualar eşliğinde gelini ata bindirip düğün alayı ile birlikte, çalan davul zurna eşliğinde köy dışına kadar eşlik etti.
Ahmetbey köyündeki gelin alma töreninin ardından şenliğin ikinci adresi, damat evinin bulunduğu Aksugur köyü oldu. Köy meydanına akın eden vatandaşlar davul zurna eşliğinde folklor gösterileriyle coşarken, Başkan Dündar köyün girişinde ata bindirilen gelini köy meydanına kadar elleriyle getirdi. Köy meydanında düzenlenen törende, gelin ve damadın nikahlarını kıyan Başkan Mustafa Dündar, nikah cüzdanını geline verdi.

DAMADI TUZLADILAR
Ardından meydanda bir sandalyeye oturtulan damada, arkadaşları tarafından damat traşı yapılırken, geleneklere göre damadın üzerine önce bir kova su boşaltılıp yıkandı, ardından da kokmasın bereket getirsin denilerek başından aşağıya tuz döküldü. Oldukça renkli görüntülere sahne olan bu geleneğin yaşatılmasının ardından damat, başkan ve arkadaşları ile davul zurna eşliğinde oyun oynadıktan sonra gelinle birlikte evine giderken, köy düğünü de renkli görüntülerle sona erdi.
Köy düğünü şenliklerine, Osmangazi Belediyesi'nin konuğu olarak Bursa'da bulunan Bosna Hersek Stari Grad Belediye Başkanı İbrahim Hadzibajric ile çok sayıda vatandaş katıldı.