BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 35,06
ALTIN 2.326,32
HABER /  EKONOMİ

Dalaman 26 yıllığına YDA İnşaatın!

Dalaman Havalimanı terminallerinin işletme hakkının devri ihalesinde en yüksek teklifi, 705 milyon avro artı KDV ile YDA İnşaat verdi.

Abone ol

Dalaman Havalimanı terminallerinin işletme hakkının devri ihalesinde en yüksek teklifi, 705 milyon avro+KDV ile YDA İnşaat verdi.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğünde yapılan ihalede, Komisyon Başkanı Zafer Topuz, firmaların iç zarflarını açtı. Topuz, dosyaların incelenmesi sonucunda 4 firmanın teklifinin de şartnameye uygun olduğunun tespit edildiğini belirterek, açık artırma oturumunu başlattı.

İhalenin, açık artırma bölümü 350 milyon avro+KDV ile başladı. Firmaların karşılıklı artırımlarıyla geçen 24 turun ardından Limak-GMR OGG ihaleden çekildi.

Bu arada, Komisyon Başkanı Topuz, artırma aralığını 5 milyon avroya çıkardı. 3 firma arasında devam eden açık artırmada 33. turda Fraport-IC İçtaş da ihaleden çekildiğini açıkladı.

İki firma arasında devam eden ihalede, 37. turda YDA İnşaatın 705 milyon avroluk teklifi üzerine TAV Havalimanları Holding de ihaleden çekildi.

Böylece Dalaman Havalimanı terminallerinin işletme hakkının devri ihalesinde en yüksek teklifi, 705 milyon avro+KDV ile YDA İnşaat vermiş oldu.

Şartname gereği, YDA İnşaat söz konusu bedelin yüzde 10'unu sözleşme sırasında peşin olarak, kalan bölümünü ise işletme süresince yıllık taksitler şeklinde ödeyecek.

DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, ihale sonrası yaptığı açıklamada, ihaleyi kazanan YDA İnşaat'ı tebrik etti. DHMİ olarak kamu-özel sektör işbirliğiyle 17. ihaleyi gerçekleştirdiklerini ifade eden Birdal, ihalenin "nefes kesen" bir yarış halinde geçtiğini söyledi. İhalenin 37. turunda ipi YDA'nın göğüslediğini dile getiren Birdal, sonucun ülkeye hayırlı olmasını diledi.

YDA İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan da ihalede kıyasıya bir rekabet yaşandığını belirtti. Dalaman Havalimanının kendileri için çok önemli olduğunu vurgulayan Arslan, "Kiramızı ödeyebilmek için çok çalışacağız. Allah utandırmasın. Allah yar ve yardımcımız olsun" dedi.

YDA İnşaat, sözleşmenin ardından, Dalaman Havalimanı terminallerinin işletme hakkını 31 Aralık 2040'a kadar elde edecek.