BIST 9.530
DOLAR 32,46
EURO 34,80
ALTIN 2.479,85
GÜNCEL

Daha önce benzerine rastlanmadı! Antalya'da bulundu

Antalya'nın Alanya ilçesinde bulunan Kadıini Mağarası'nda 5 ile 7 bin yıl öncesine ait olduğu düşünülen toplu mezar ortaya çıktı.

Antalya'nın Alanya ilçesinde bulunan Kadıini Mağarası'nda toplu mezar çıktı. 5 ile 7 bin yıl öncesine ait olduğu düşünülen toplu mezarlar yaklaşık bir yıl önce bir grup ekstream sporcunun, mağaraya gerçekleştirdiği turistik ziyaret sırasında insan iskeletleriyle karşılaşmasıyla ortaya çıktı. Karşılaştıkları manzaranın fotoğrafını çeken sporcular, Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümüne konu hakkında bilgi verdi.

SDÜ Fen Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Nalan Damla Yılmaz Usta, çalışmalarla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'Buluntular ve arkeolojik veriler Kalkolitik ve Erken Tunç Dönemine ait bilgiler veriyor. İskeletlerin yaşı tahmini olarak 5 ila 7 bin yıl. Anadolu'da ilk kez bu kadar yoğunlukta bir 'mağara içi toplu mezara' ulaşıldı.' dedi.

Yaklaşık bir haftalık süreçte mağarada arkeolojik kazı ve veri topladıklarını belirten Usta, buluntuların kataloglamasını yaptıklarını, çizim ve fotoğraflama işlemlerinden sonra mağara dışına çıkardıklarını kaydetti. Mağarada insan iskeleti dışında arkeolojik buluntuların da çıkarıldığını belirten Usta, şöyle konuştu:

'Buluntular, mağaranın yaklaşık 400 ila 800 metreleri arasında kalıyor. Mağaranın içerisindeki kollarda buluntular mevcut. Mağarada yıllar içinde su baskınları ve çökmeler olmuş. En dip buluntular arasında bazı kemikler birbirine karışmış durumdaydı. Balçığın içinde bir karışma durumu söz konusuydu. Ama bazı örneklerde 'insitu' (ait olduğu yer) durumu bozulmamış. Bazı iskeletler mağara zemininde zamanla karstik çökeltiyle birleşmiş. Zemine tamamen kaynaşmış kemikler de mevcuttu. Kafataslarının üzerinde bir tabaka var. Bu tabaka karstik oluşum. Tamamen kemiğe yapışmış durumda. Bu laboratuvar ortamında kemik iskelet kurudukça, küçük küçük kazıma işlemiyle bir kısmı çıkarılabildi. Büyük çoğunluğu yine kemikler üzerinde mevcut. Bu oluşumu karşılamayan iskeletler de var.'

Sitene Ekle
Etiketler