BIST 9.525
DOLAR 32,52
EURO 34,75
ALTIN 2.494,80
HABER /  GÜNCEL

Dağıstan’da bir imam daha öldürüldü

1999'dan beri Rus hakimiyetine karşı ayaklanan İslamcıların öne çıktığı Derbent'te bir imam ve iki akrabasının, camiye giderken silahlı saldırıya uğradıkları bildirildi.

Abone ol

Rusya’nın Kuzey Kafkasya’daki Dağıstan bölgesinde saldırganlar bir imamı ve iki yakını, arabayla camiye doğru gittikleri sırada ateş ederek öldürdü. Saldırganların kaçtığı bildiriliyor.

Yetkililerin gazetecilere verdikleri bilgiye göre, imam ve yakınları sabah namazı için, Hazar Denizi kıyısındaki Derbent kentinde bulunan evlerinden camiye giden yol üzerinde silahlı saldırıya uğradı.

Öldürülen 49 yaşındaki imamın adının Kalimulla İbragimov olduğu bildirildi. İbragimov’un barış yanlısı vaazlar verdiği belirtiliyor.

Geçen sene Haziran ayında da Dağıstan bölgesinin önde gelen ılımlı imamlarından Aşurlav Kurbanov kimliği belirlenemeyen silahlı kişilerin saldırısı sonucu hayatını kaybetmişti.

Yine aynı dönemde, İslami bir üniversitenin rektörü olan Maksud Sadıkov da öldürülmüştü.

Aşurlav'ın öldürülmesi, bölgedeki ayrılıkçı hareketin ılımlı Müslümanları hedef aldığına ilişkin kaygıları artırmıştı.

Ilımlı Müslüman din adamlarına yönelik saldırıların, ayrılıkçı İslamcılar tarafından gerçekleştirildiği düşünülüyor.

Çoğunlukla Müslümanların yaşadığı Dağıstan'da, 1999’da komşu Çeçenistan’dan savaşçıların desteklediği militanların Rus hakimiyetine karşı mücadele etmeye başlamasından beri, İslamcı isyancılar öne çıkıyor.

Rus internet haber sitesi utro.ru, Mart ayından bu yana bölgede üç imamın vurularak öldürüldüğünü bildiriyor.

Rus medyası, öldürülen imam İbragimov’u İslamcı radikalleri tanımlamak için kullanılan “Selefi” olarak niteliyor.

Ancak utro.ru haber sitesine göre, İbragimov “sıklıkla barış ve Müslümanların birliği için vaazlar veriyor, girişimlerde bulunuyordu.”

Gece saatlerinde meydana gelen saldırıda öldürülen diğer iki kişinin, imamın oğulları ya da oğlu ve babası olduğu yönünde haberler geliyor.