BIST 9.016
DOLAR 32,33
EURO 35,06
ALTIN 2.295,61

DACIA DUSTER 1.5 4X2 Sürüş İzlenimi

DACIA DUSTER 1.5 4X2 Sürüş İzlenimi

1999 da Renault tarafından satın alınan Dacia bu tarihten sonra daha güçlü bir şekilde ilerlemeye başladı. 2010 yılında ise hepimizin bildiği gibi uygun fiyatla satın alınabilen Duster’ı piyasaya çıkardı. Görünümüyle, kaslı ve güçlü yapısıyla olduğundan daha pahalı izlenimi veren otomobil makyajlanarak eleştirildiği eksiklerini gidermeye çalıştı. Şimdi makyajlı Duster’a bir göz atalım.
 

İlk tanıştığımız günlerde bu otomobil oldukça güçlü görünen dış tasarımıyla bayağı beğeni kazanmıştı. Makyajla birlikte dış görünümünde çok fazla değişiklik yapılmasa da eskiden olduğundan daha heybetli ve sportif göründüğü kesin. Çift sıra krom şeritlere sahip ızgara ve yenilenen ledli farlar otomobilin bakışlarında ciddi fark yaratmış durumda. En beğendiğim kısım ise tavan rayları, otomobilde maceraya hazır duruşu veren bu raylar sürekli yola çıkma arzusu uyandırıyor. Otomobilin arka kısmında büyük değişiklik yok zaten gerekte yok bu haliyle de tasarım konusunda sınıfındaki rakiplerinden aşağı kalır yanı olmadığı gerçek.
 

Asıl değişiklik ise otomobilin içinde. Bu sınıf otomobillere göre oldukça uygun fiyatı kaliteden ödün verildiği düşüncesini oluşturabilir, ancak durum o şekilde değil, yani kalite konusunda oldukça başarılı otomobil amacına hizmet ederken sürücüsünü de şımartıyor. Hız sabitleyici ve Dacia Media Nav gibi yeni donanımlarla sürüşü daha konforlu hale getirmiş durumda. Orta konsoldaki 7 inç’lik dijital ekran çok işlevsel olmasına rağmen konumlandırıldığı yer itibariyle çok aşağıda kalmış. Sürüş esnasında kullanımı çokta kolay değil. Aynı zamanda diğer bir eleştiri ise kol dayamadan dolayı koltuk ayarı yapmanın biraz zorlaştığı. Otomobil oldukça geniş bir iç mekana sahip, yani baş ve diz mesafesi konusunda oldukça cömert, 475 litrelik bagaj hacmi uzun seyahatler için bavullarınıza yeterince alan veriyor. Amacınız eşya taşımak olduğunda ise arka koltukları yatırarak 3300 litrelik bir alana sahip oluyorsunuz.
 

Otomobilde Esp, 4 havayastığı, Eco mode, vites değiştirme göstergesi gibi özellikler standart sunuluyor. Donanımlara göre özellikler değişiyor ancak ulaştığınız en üst rakam bile küçük sınıf otomobil fiyatlarında.

Test otomobilim 4x2. 1.5 litrelik dizel motora sahip. Motora 6 ileri manuel şanzıman eşlik ediyor. Motor 4000 d/d da 110 hp güç üretirken 1750 d/d da 240 Nm tork gücüne sahip oluyor. 12.2 saniyede 0-100 km hıza ulaşabiliyor. Otomobil amacına yönelik tüm beklentiyi karşılıyor yani şehir içinde oldukça rahat ve atak, ama ben en çok şehir dışında hafif arazide keyif aldım. Rahatsız edici hiçbir ses problemi yaşamadım sürüş esnasında, yani ses yalıtımı oldukça iyi, yerden yüksek olduğu için virajlarda denge sorunu olabileceğini düşünmüştüm ancak böyle bir sorunda yaşamadım. Bayağı bozuk arazide ve yağmurda kullandım otomobili, küçük ve hafif bir offroad macerası için yeterli donanıma sahip. Yakıt tüketimi konusunda sizin kullanım tarzınıza ve zemine göre değişecek bir değer söz konusu, tüm araçlarda olduğu gibi. Ben yoğun trafikte 6.9  görmüşken uzun yolda 5.8 gibi bir değerle karşılaştım.