BIST 9.080
DOLAR 32,36
EURO 34,96
ALTIN 2.325,62
HABER /  GÜNCEL

Çuvalcı gençlerden İnternethaber'e bomba açıklamalar!

Eminönü İskelesi'nde ABD askerlerinin başına çuval geçiren TGB'nin Başkanı Çağdaş Cengiz İnternethaber'e konuştu. Cengiz, Cuma günü Türkiye'ye gelecek olan Biden'a açık açık 'Elimizde çuvallarla bekliyoruz" mesajı verdi.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM/RÖPORTAJ
ÖZLEM YILMAZ

12 Kasım Perşembe günü Eminönü İskelesi'nde, Karadeniz’de yapılan NATO tatbikatından dönen ve dört gündür İstanbul Sarayburnu’nda bağlı bulunan 71 borda numaralı USS ROSS adlı ABD savaş gemisinin askerlerinin başına çuval geçiren Türkiye Gençlik Birliği'nin (TGB) Genel Başkanı Çağdaş Cengiz İnternethaber'e konuştu.

Cengiz, İnternethaber.com'a özel yaptığı açıklamalarda, çarpıcı mesajlar verdi; Cuma günü Türkiye'ye gelecek olan ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'a hitaben açık açık "Elimizde çuvallarla bekliyoruz, gelme" dedi.

cuval-eylemi.jpg

12 KASIM TGB'NİN AMERİKAN ASKERLERİNE ÇUVAL GEÇİRME EYLEMİNDE NELER OLMUŞTU?

12 Kasım Perşembe, sabah saatlerinde Eminönü’nde gerçekleşen eylemde TGB’liler 3 Amerikan askerinin başına çuvalı, "Yanke Go Home", "Kahrolsun Amerikan emperyalizmi" sloganlarıyla geçirerek üzerlerine kırmızı boya atmıştı.

cuval-tgb-1.jpg

TGB’liler çuval geçirme eylemi sırasında Amerikan askerlerine İngilizce "ABD ordusunun bir üyesi olduğunuzu az önce beyan ettiniz. Sizleri katil olarak tanımlıyoruz. Topraklarımızdan defolup gitmenizi istiyoruz ve şimdi sizi protesto hakkımızı kullanıyoruz" ifadelerini kullanmıştı. Bunun üzerine Amerikan askerleri de "Tamam gidiyoruz" demişti.

12 EYLEMCİ İSTANBUL EMNİYETİNE GÖTÜRÜLMÜŞTÜ

Eylemi gerçekleştiren 12 kişi polis aracına bindirilerek, ifade vermek üzere Vatan Caddesi’nde bulunan İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürülmüştü. 12 kişi sabah saat 08.30 sıralarında çevik kuvvet midibüsü ile sağlık kontrolünden geçirilmek üzere Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesine götürülmüştü, sağlık kontrolünün ardından 12 kişi Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’na sevk edilmişti. 

cuval-tgb-2.jpg

ABD askerlerinin başına çuval geçirme eylemine katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alına 12 kişi savcılık sorgusuna gerek görülmeden serbest bırakılmıştı. Arkadaşları serbest bırakılanları adliye önünde beklemişti. Grupta CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum da yer almıştı.

Başlarına çuval geçirilen askerler de, ifadelerinin alınması için polis merkezine getirilmişti. Sirkeci Polis Merkezi’ne askeri plakalı bir araçla getirilen ABD’li askerler burada yaklaşık 3 saat kalmış ve ardından getirildikleri araca binerek buradan ayrılmışlardı. 

cuval-tgb-3.jpg 

İşte çuval eyleminin mimarı TGB'nin Genel Başkanı Çağdaş Cengiz'in İnternethaber'e açıklamaları:

JOE BIDEN'A AÇIK MESAJ: GELME, ÇUVALLAR HAZIR...

21 Kasım Cuma akşamı yani yarın Türkiye'ye gelecek olan ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ı uyarmıştınız; "Türkiye’ye sakın gelme" demiştiniz? Bu konuda neler söyleyeceksiniz?

Biden için "Geldiğinde, bizim içişlerimize burnunu sokmaya, bölgeyi karıştırmaya kalktığında karşına dikilecek Türk gençliği var, Jön Türkler var. O yüzden Türkiye’ye sakın gelme Joe Biden. Rezil rüsva olacaksın. Yine de gelmeye niyetliysen biz hazırız, çuvallarımız hazır, yüreklerimiz hazır, vicdanlarımız ayakta, geleceğin varsa göreceğin de var. Bizler Atatürkçü, vatansever, devrimci gençler olarak, Türk Milleti olarak emperyalizme karşı nmücadeleye her daim hazırız. Emperyalizme karşı vereceğimiz mücadeleden zaferle çıkacağımızdan en ufak bir şüphemiz yok" demiştik. Yine aynısını söylüyoruz; “Geldikleri gibi giderler” diyoruz.

"MEHMETÇİK'İN BAŞINA GEÇİRİLEN ÇUVALI UNUTMADIK"

12 Kasım günü Eminönü iskelesi yakınlarında ABD askerlerine çuval geçirdiniz. Eylemi gerçekleştirme sebebiniz neydi?


4 Temmuz günü Irak'ın kuzeyinde ABD askerlerinin Mehmetçik'in başına geçirdiği çuvalı unutmadık. Eylemimizin sembolünün çuval olmasının sebebi budur. Türk milletinin onurunu ayaklar altına almaya kalkanlara cevaptır. Üzerlerine attığımız kırmızı boyalar ise ABD'nin ülkemizde ve bölgemizde döktüğü kanlarımızı sembolize ediyor. ABD Irak'ta, Afganistan'da, Suriye'de ve ülkemizde taşeron örgütü PKK eliyle döktüğü kanların bedelini ödeyecek. Ödemeye başladı da. ABD bölgede yeniliyor. Müttefikimiz dedikleri PKK başta olmak üzere bütün işbirlikçileri de yenilecek.

"BİZ O ÇUVALI GEÇİREREK ORADAKİ ASKERİN GURURUNU ÇİĞNEMEDİK..."

Yaptığınız eylemin uluslarası basında yankısı büyük oldu, Washington Post eylemin hemen ardından “3 ABD askeri Türk çeteler tarafından saldırıya uğradı” başlığıyla, New York Times, CNN ve Reuters ise sizi 'Ultra milliyetçiler, hipermilliyetçiler' olarak yazdı. Bu haberleri nasıl değerlendireceksiniz?

ABD’de, Avrupa’da, Asya’da, Afrika’da ve Ortadoğu’da neredeyse bütün haber bültenlerine birinci sıradan girdi. Eylemimizin iki cephedeki yankılarının farklı olduğunu görüyoruz ve bundan gurur duyuyoruz. Bir yanda Atlantik cephesinde Amerikancı medyada bu eylem yüz kızartıcı olarak tanımlandı. Rezil rüsva olduklarını, onurlarının çiğnendiğini söylediler. Biz o çuvalı geçirerek oradaki askerin onurunu çiğnemedik ABD’nin emperyalist politikalarını çiğnedik. Atlantik dışındaki ülkelerde, Asya’da, Ortadoğu’da Latin Amerika’da ise eylemimiz büyük bir coşkuyla karşılandı, bu ülkeler yürekten bizlerle birlikte olduklarını ifade ettiler. Bundan dolayı büyük bir onur duyuyoruz.

cuval-tgb-4.jpg 

"BİZE 'SOKAK EŞKIYALARI' DEMELERİNDEN GURUR DUYUYORUZ"

Amerikan yetkilileri ve Pentagonun yakıştırmalarına dair yorumlarınız neler?

ABD Dışişleri Bakanlığı, ABD Türkiye Büyükelçiliği, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, 6. Filo Donanma Komutanlığı açıklamalarında bizi “ sokak eşkıyaları ” olarak nitelendirdi. Bu tanımdan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Eşkiyalık tanımı Milli Mücadele döneminde Mustafa Kemal’e yapılmıştı. 1920’de Ankara’daki TBMM’ye eşkiyalar meclisi denilmişti. Deniz Gezmişler’e 6. Filo’yu denize döktüklerinde onlar için 3-5 serseri denilmişti. Bugün bize bu benzetmenin yapılması dayandığımız köklerin ve tarihsel birikimin göstergesi olmuştur.

"EFKAN ALA'YA VE MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU'NA CEVABIMIZ..."

Psaki son açıklamasında Türk hükümetiyle görüştüğünü ve Türk yetkililerin gerekeni yapacağına güvendiklerini ifade etti. Türkiye’nin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Efkan Ala bu eylemi kınadıklarını ifade ettiler. İçişleri Bakanı Efkan Ala soruşturuyoruz; Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bedel ödeteceğiz dedi. Önce, Efkan Ala’ya cevabımızı iletiyoruz. Soruşturacağınız hiçbir şey yok, alnımız açık, başımız dik, biz buradayız. İstanbul’un bütün üniversitelerinden ve liselerinden Atatürkçü, vatansever ve devrimci gençler burada. Eğer suçsa emperyalistlere karşı vatanımızı savunmak biz bu suçu işledik. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na da sizin aracılığınızla bir kere daha iletelim: Amerikan emperyalizmine karşı vatanı savunmak için her türlü bedeli ödemeye hazırız.

tgb-cuval-9.jpg 

"BU 3'ÜNCÜ ÇUVAL EYLEMİMİZ"

Daha önce de Amerikan askerlerine çuval geçirmiştiniz. Peki, neden şimdi etkisi büyük oldu?

Bu 3'üncü çuval eylemiydi. İlki (Muğla) Bodrum'da ve ikincisi Hatay'da oldu. Arkadaşlarımız 16 yılla yargılanıyor. Hapis tehdidiyle bizi korkutacaklarını sananları yanılttık. '3'üncü çuval'ın bu denli etki yaratmasının bence iki sebebi var. Birincisi, siyasi durum: ABD bölgedeki girişimlerinde Türkiye'yi yanına çekemedi. Özellikle Türk Ordusu'nun direncinden rahatsız. Türk milletinin ve Türk gençliğinin Amerikaya baş eğmeyeceği gerçeği bu eylemin yarattığı etkiyle bir kere daha kanıtlandı. İkincisi, diğer iki eylemde görüntüler - polis el koyduğu için - anında paylaşılamadı. Görüntüler de tam anlaşılır değildi. Ancak, bu eylemde çuval geçirme anı ve ABD askerinin bir " Nato ülkesi"nde kovalanması görüntüleri çok netti ve anında paylaşıldı. Rambo imgesiyle akıllara kazınan güçlü ve yenilmez Amerika imajı yerle bir oldu. Eylemde kimsenin kılına zarar gelmedi ama ABD için dehşet ve korkunçtu. Çünkü, o çuval geçirme fotoğrafı, bir nevi ABD yenilgisinin resmiydi.

cagdas-cengiz-foto-profil.20141120123934.jpg "ATATÜRK'ÜN GENÇLİĞE HİTABESİNDE VERDİĞİ GÖREVİ YERİNE GETİRMEK; AMACIMIZ"


TGB nasıl bir gençlik örgütü? Amacınız nedir?

40 üniversiteden 62 öğrenci kulübü ve topluluğunun bir araya gelerek, Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'nde verdiği görevi yerine getirme hedefiyle Cumhuriyetçi, sosyalist, milliyetçi, farklı siyasi kökenlerden gençliğin birleştirdiği örgüttür. Tam bağımsız ve gerçekten demokratik bir Türkiye kurmak amacıyla mücadele ediyoruz.

TGB'NİN İŞÇİ PARTİSİ'YLE BİR BAĞI VAR MI?

Dışarıdan bakıldığında İşçi Partisi'yle organik bir bağınız olduğuna ilişkin bir algı var.

Algılara değil olgulara bakalım. TGB kendi organlarında kendi kararlarını alan demokratik bir örgüttür. Bağımsızdır. TGB vatan ve devrim mevzisinde bütün siyasi partilerle ve demokratik kitle örgütleriyle ilişki kurar. Fikir alışverişlerinde bulunur. İşçi Partisi kurulduğu günden bu yana TGB'nin önemini kavramış, destek olmuş ve genç üyelerini de TGB'nin ilkelerine aykırı olmamak kaydıyla, TGB içinde çalışma yürütmesini de teşvik etmiştir.

"TGB ÜYESİ GENÇLERİN HİÇ BİR PARTİYE ÜYELİĞİ YOK"

TGB bünyesinde İşçi Partili, CHP'li, MHP'li diğer partilerden ya da hiç bir partiye üye olmayan gençler, düzgün bir demokratik yapı, disiplin içinde, herkesin imrendiği bir uyumla çalışmaktadır. İşçi Partisi'nin TGB'yi desteklemesinden rahatsız olanların sayısının kat ve kat üstünde insan, diğer partilerin destek vermemesinden rahatsız oluyor emin olun. Halk gerçekleri görüyor. TGB doğru bir eylem ve örgütlenme çizgisiyle doğru işler yapıyor ve büyümeye devam ediyor. Bu arada, siyasi partilerin merkezi yönetimlerinden bahsediyorum. Bunun dışında pek çok CHP ve MHP milletvekili, belediye başkanları, il ve ilçe yönetimleri ve parti tabanları TGB'yi desteklemektedir.

"TGB ZAPTEDİLMEYEN KALEDİR"

Şunu ifade etmeliyim; TGB bir lider örgütü değildir. Kollektif önderliği esas alır ve başarısı bundandır. TGB, vatan ve devrim mevzisinde 8 yıl boyunca canını dişine takarak mücadele eden binlerce gencin emeğinin ürünüdür. Bu nedenle TGB zaptedilemeyen kaledir. Bu yüzden TGB'de yetişen kadrolar, Türkiye'nin geleceğine damga vuracak.

"ABD DERS ALMAKTA DİRENİRSE SONUCUNA KATLANIR"

Çuval eylemleri devam edecek mi?


ABD ders almamakta direniyorsa sonucuna katlanır. ABD'nin kanlı postallarının topraklarımızı kirletmesine izin vermeyeceğiz. Amerikan ordusunun dokunulmazlığını kaldırdık.

"SAVAŞ GEMİLERİYLE DEĞİL, TURİST GEMİLERİYLE GELSİNLER..."

Yenilgiden başka bir sonuç alamayacağı ülkemizde ve bölgemizde kanlı emellerinden vazgeçsinler. Savaş gemileriyle değil, turist gemileriyle gelsinler. Biz de çay içip, eski günleri yad edelim kardeşçe.

ÇAĞDAŞ CENGİZ KİMDİR?

28 Kasım 1987 yılında, Muğla'nın Milas ilçesinde doğan Çağdaş Cengiz, Uludağ Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde lisans eğitimimi tamamladı. İstanbul Arel Üniversitesi Medya ve Kültürel Çalışmalar bölümünde yüksek lisans eğitimine devam ediyor.

TGB'nin kurucularındanı olan Cengiz, üniversite yıllarında TGB'nin 4 sene Bursa il başkanlığını yaptı. Ardından, TGB'nin kültür-sanat birimi ve TGB Akıl-Fikir Kulübü ( TGB'nin propaganda birimi ) başkanlığı görevlerinde bulundu. TGB Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürütürken 10 Mart 2013 günü gerçekleştirilen kongrede oylama sonucu TGB eski Genel Başkanı İlker Yücel'den görevi devraldı.