BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

Cumhuriyet tarihinin en büyük operasyonu 5 ilde 26 bin...

İSTANBUL merkezli 5 ilde tarihi eser kaçakçılığında cumhuriyet tarihinin en büyük operasyonu: 26 bin eser ele geçirildi. Operasyonda 13 kişi gözaltına alındı.

Abone ol

İstanbul polisi, eski çağlara ait tarihi eser niteliği taşıyan 26 bin 456 adet antik hazine ele geçirdi. Türkiye tarihinin en büyük tarihi eser operasyonunda ele geçirilen eserlerle ilgili 13 kaçakçı yakalandı.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık Suçlarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, 3 ay süren teknik ve fiziki takibin ardından ülke tarihinin en büyük tarihi eser kaçakçılığına imza attı.

Tarihi eser kaçakçılığının önlenmesine yönelik operasyonlarını artıran polis, İstanbul merkezli 5 ilde Bizans, Roma ve Orta Çağ dönemlerine ait 26 bin 456 adet sikke, antik heykel kaideleri ve taştan oluşan tarih ve sanat eseri ele geçirdi.

Bu eserleri yurt dışına kaçırmaya çalışan kaçakçılık şebekesini çökerten polis, aynı operasyon kapsamında, Türkiye'nin kültür mirasını hedef alarak bu hazineleri yurtdışına kaçırmaya çalışan 13 kaçakçıyı yakaladı. Yakalanan eserler, İstanbul Arkeoloji Müzesi’ne teslim edilecek.

AŞİL'İN KILICI EMİN ELLERDE
Operasyonda ele geçirilen tarihi eserler arasında, Yunan mitolojisinin en önemli savaşçısı Aşil'in (Akhilleus) kılıcı olarak bilinen yaklaşık 3 bin yıllık Miken kılıcı ile Büyük İskender'in Hindistan seferi sırasında yaptırdığı "İskender Büstü", mitolojik dönem Yunan tanrısı Hermes heykeli ve Helenistik döneme ait altın yapraklarında "Tanrı Heilos" figürleri olan taç bulunduğu belirtildi.