BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,90
ALTIN 2.424,24
HABER /  GÜNCEL

Cumhuriyet Gazetesi karikatür açıklaması

Hz. Muhammed karikatürlü Charlie Hebdo dergisini basan Cumhuriyet Gazetesi'nden son dakika açıklama geldi. Cumhuriyet peygamber karikatürünü basma sebebini açıkladı.

Abone ol

Hazreti Muhammed karikatürü ile çıkan Charlie Hebdo dergisini basan Cumhuriyet Gazetesi gün boyu diken üstündeydi. Cumhuriyet Gazetesi binası önünde protesto girişimleri oldu ve 3 kişi gözaltına alındı. Cumhuriyet Gazetesi'nden ise Hz. Muhammed karikatürü yer alan derginin yayınıyla ilgili açıklama geldi.
cumhuriyet-gazetesinden-son-dakika-açiklama.jpg
Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo'nun bugünkü sayısından bir bölümünün Cumhuriyet gazetesinde yayımlaması üzerine gazete binası önünde polis güvenlik önlemi aldı. Gazeteye çıkan sokaklar tedbir amaçlı polis tarafından trafiğe kapatıldı.

3 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Cumhuriyet Gazetesi önüne protesto amaçlı olarak farklı zamanlarda gelen toplam 3 kişi gözaltına alındı.

Saat 15.30 sıralarında elinde tevhit bayrağı olan bir kişi gazete binası önünde görüldü. Protestocu çevrede görev almış sivil polisler tarafından gözaltına alındı. Cumhuriyet Gazetesi'nin Charlie Hebdo Dergisinin bir bölümünü Türkçe olarak yayınlamasına tepki gösteren protestocunun gözaltına alınırken, " Benim dinime, peygamberime saldırmayacaksın..... Irak'ta Afganistan'da Milyonlarca Müslüman öldü ne yaptınız " diye bağırdığı duyuldu. Protestocu polisler tarafından sivil bir araca bindirilerek götürüldü.

cumhuriyet-gazetesi-protesto.jpg10 dakika sonra cübbeli ve asalı iki kişi de Cumhuriyet Gazetesi önüne gelerek protesto gösterinde bulunmak istedi. Polis bu kişileri de gözaltına aldı.

CUMHURİYET'E TEPKİ GÖSTERİSİ
cumhuriyet-gazetesi-protesto.20150114183619.jpg
Sakarya'da MTTB ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin üyesi bir grup, Cumhuriyet gazetesinin Charlie Hebdo dergisinden bazı karikatürleri yayınlaması protesto etti. Grup adına basın açıklaması yapan Özcan Ayma, Cumhuriyet gazetesinin Charlie Hebdo dergisinden bazı karikatürleri yayınlamasını kınadı.

CUMHURİYET GAZETESİ'NDEN AÇIKLAMA

Charlie Hebdo seçkisinin yayınlanmasıyla birlikte gelen tepkilere yönelik Cumhuriyet Gazetesi "ifade özgürlüğünü savunmaya devam edeceğiz" diyerek bir açıklama yaptı.

Açıklamada "Neredeyse tüm çizerlerini yitiren dergi, tüm Fransız gazetelerinin gösterdiği örnek bir dayanışma ile bu sayısını çıkardı. Biz de aynı dayanışmanın bir parçası olarak ve ifade özgürlüğüne sahip çıkma sorumluluğuyla, derginin bugün yayınlanan özel dayanışma sayısından 4 sayfalık bir seçkiyi yayınlamaya kararı verdik" denildi.

NİYETİMİZ DİNİ DEĞERLERİ HEDEF ALMAK DEĞİL

Seçkiyi hazırlarken, yayın ilkelerinin yanı sıra toplumların dini hassasiyetleri ve inanç özgürlüklerine özen gösterildiği vurgulanan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Kimsenin dini değerleriyle ve kutsalıyla uğraşmak ve bunları hedef almak gibi bir düşüncemiz yoktur ve olamaz. Tersine, yayın ilkelerimizde de belirttiğimiz gibi, herkesin kutsal değerlerine sonuna kadar saygılıyız. Bizim tek amacımız, bir yayın organına düzenlenen katliamı kınamak ve bu katliama karşı dayanışma duygumuzu iletmektir. Cumhuriyet, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ifade özgürlüğünü savunmaya devam edecektir."

POLİS MATBAYA GİRİP İNCELEDİ

Matbaaya gelen polislerin basılan gazetenin her sayfasını tek tek incelediği ve Cumhuriyet Savcısı'na bilgi verildiği belirtilen açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Verilen bilgi neticesinde, Savcılık talimatıyla inceleme işlemine son verilerek, nakliye araçlarının dağıtıma gönderilmesine izin verilmiştir. Yine tahminimizce, incelenen (bugün dağıtıma sunulan) gazete içeriğinde, kamu barışını bozmaya elverişli ve hakaret, aşağılama teşkil edecek bir unsur olmadığı kanaatine ulaşılmış olacak ki, Basın Kanunu'nun 25. maddesindeki 'basılmış gazetelerin tamamına hakim kararıyla el konulması' yönünde bir prosedür işletilmemiştir."

cumhuriyet-gazetesi-binasi-önü.jpg

Cumhuriyet gazetesinin Şişli'deki binası çevresinde güvenlik önlemleri alındı. Polis ekipleri, zırhlı araçlarla gazete binası önünde tedbir alırken, gazete binasına çıkan sokaklara emniyet güçleri tarafından kurulan barikatlar kaldırılarak gazete önündeki İstiklal Sokak yaya ve araç trafiğine açıldı.

'TEHDİT VE HAKARET İÇİN HUKUKİ BAŞVURULAR YAPILACAK'

Cumhuriyet Gazetesi'nin ifade özgürlüğüne destek amaçlı bu tutumuna okurlardan ve kamuoyundan çok sayıda destek geldiği belirtilen açıklama, "Gelen destek ve dayanışma mesajlarını büyük memnuniyetle karşıladık. Tehdit ve hakaret içeren mesajlar hukuk servisimiz tarafından değerlendirildikten sonra gereken başvurular yapılacaktır" denildi.



TEHDİT YAĞIYOR

Cumhuriyet'in İstanbul Şişli'deki binasının yanı sıra Ankara bürosunda da önlemler alındı. Cumhuriyet gazetesinin Ankara muhabirlerinden Alican Uludağ, gazeteye tehdit yağdığını duyurdu.

Gazetenin önündeki polis araçlarının fotoğrafını Twitter'da paylaşan Alican Uludağ, "Cumhuriyet gazetesi Ankara Bürosu'nun önü. Dünden beri yüzlerce tehdit telefonu aldık" dedi. 

ekran-resmi-1436-03-23-9.33.00-am.png


MİLLETVEKİLLERİNDEN CUMHURİYET'E ZİYARET

Emine Ülker Tarhan ve Erdoğan Toprak Cumhuriyet Gazetesi'nin Ankara Bürosu'na geldi.

TARHAN: BU KADAR AĞIR BİR BASKI HİSSEDİLMEMİŞTİ

Ziyaret sonrası açıklama yapan Emine Ülker Tarhan, "Gelişmelerden ötürü geçmiş olsun dileğinde bulunduk. İfade ve basın özgürlüğüne olan desteğimizi ilettik. Bu gelişmelerin demokrasiye ağır bir zarar verdiğini düşünüyorum. İfade özgürlüğünün, basın özgürlüğünün dışarda buna destek verenlerin içerde de buna destek vermesi gerekiyor. Eylemleri ile destek vermek gerekiyor. Sadece söylem ve yurtdışında ki bir takım davranışlarla değil, uygulamaları ile destek vermek gerekiyor basın özgürlüğüne. Tarihin hiçbir döneminde bu kadar ağır bir baskı hissedilmemişti. Yöneticileri açıklamalarında sorumlu davranmaya davet ediyorum" dedi.

ERDOĞAN TOPRAK: ÜZÜNTÜ VERİCİ BİR OLAY

Erdoğan Toprak ise "Üzüntü verici bir olay. Provokasyonlara gelmemek lazım, sağduyulu hareket etmek lazım. Türkiye'nin bu tür olaylarda daha sağduyulu hareket etmesi gerekli" şeklinde konuştu.

İŞTE O AÇIKLAMALAR...

ARAF TRAFİĞİNE KAPATILDI

Dağıtım kamyonlarında arama

Charlie Hebdo'nun özel sayısından dört sayfalık bir seçki yayınlayan Cumhuriyet gazetesi, polisin günün ilk saatlerinde matbaa çıkışında dağıtım kamyonlarını durdurduğunu duyurdu.

Cumhuriyet, kapaktaki Muhammed Peygamber karikatürünün seçkide yer almadığının tespiti üzerine dağıtıma izin verildiğini bildirdi.

Saat 00.00 sıralarında "akrep" diye tabir edilen zırhlı polis aracı gazete binası önünde beklemeye başladı. Saat 01.00'den itibaren de gazeteye çıkan Şişli Büyükdere Caddesi'ni Abide-i Hürriyet Caddesi'ne bağlayan yol, Prof. Nurettin Mazhar Öktel Sokağı ve İstiklal Sokak güvenlik şeridi ve demir bariyerlerle araç trafiğine kapatıldı.

Polislerin gazete önünde ve çevresinde bekleyişi sürerken, gazetenin güvenlik personellerinin de nöbet tuttuğu görüldü.

3 KİŞİ PROTESTO ETTİ

Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan bölümlerde Hz. Muhammed'in de karikatürünün yer alacağı iddiası üzerine Alperen Ocakları üyesi 3 kişi, gece gazete binasının bulunduğu sokağa gelerek basın açıklaması yaptı.

ANKARA'DA CUMHURİYET GAZETESİ ÖNÜNDE PROTESTO

Milli Türk Talebe Birliği (MTTB) üyesi bir grup, Cumhuriyet gazetesinin Charlie Hebdo dergisinden bazı karikatürleri yayınlamasına tepki gösterdi.  

4 sayfalık ekte Hz. Muhammed karikatürü yok

Charlie Hebdo'nun son sayısında yer alan karikatürleri yayınlayan Cumhuriyet Gazetesi, kapakta yer alan Hazreti Muhammed karikatürünü yayınlamama kararı aldı. Utku Çakırözer'in Twitter'dan yaptığı açıklamada, dergiden karikatürlerin bulunduğu 4 sayfalık bir seçkiyle çıktı.

Grup, gece yarısından sonra Cumhuriyet gazetesinin Ahmet Rasim Sokak'ta bulunan bürosu önüne ellerinde "Charlie provokasyona devam ediyor" ve "Hem paralel hem kafir kuşağısın, Cumhuriyet sen kimin uşağısın" yazılı dövizlerle geldi.

MTTB İl Başkanı Ömer Nasuh Erdoğan, burada yaptığı açıklamada, Paris'teki terör saldırısının ardından devlet adamlarının da katılımıyla düzenlenen yürüyüşün, "katliamların ırkı, dini, rengi olduğunu ve Müslüman ülkelerdeki kıyımlara hiçbir zaman tepki verilmeyeceğini açıkça gösterdiğini" söyledi. 

Cumhuriyet gazetesi'nin de dergiden bazı karikatürleri yayımladığını dile getiren Erdoğan, "Elbette Türkiye'deki tüm basın kuruluşları özgürdür ancak yapılan yayınlar millete hizmet yönünde olmalıdır. Cumhuriyet gazetesi bu yayınıyla hangi devletlere hizmet etmektedir" ifadesini kullandı.

Erdoğan, Müslüman ülkelerin liderlerine ve basın kuruluşlarına, terör devletlerine karşı tavır koyma cesaretini kendilerinde bulmaları gerektiğini hatırlatmak istediklerini belirtti.

cum.jpg

İKİ CUMHURİYET YAZARI KARİKATÜRÜ KÖŞESİNE KOYDU

Cumhuriyet gazetesi yazarları Ceyda Karan ve Hikmet Çetinkaya, Charile Hebdo'nun bugün çıkan sayısındaki Hz. Muhammed karikatürünü iki yazar köşelerinde yayımladı.

Kapaktaki resmi basmaktan vazgeçen gazete yönetimi, Charlie Hebdo dergisinin özel sayısından 4 sayfayı yayımladı. Buna karşın iki yazar, düşünce özgürlüğü çerçevesinde olay karikatüre köşesinde yer verdi.