BIST 9.717
DOLAR 32,53
EURO 34,99
ALTIN 2.438,01
HABER /  POLİTİKA

Cumhurbaşkanlığı'ndan flaş vize açıklaması: Teklifi değerlendireceğiz

ABD ile yaşanan vize krizinin çözümüyle ilgili Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "ABD'nin teklifini değerlendireceğiz. Sorun bir günde çözülebilir" açıklamasını yaptı.

Abone ol

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD ile yaşanan vize krizinin çözülmesi için ABD tarafından talep geldiğini ve konunun değerlendirildiğini söyledi. Kalın, ABD ile yaşanan krizin karmaşık olmadığını ve bir günde aşılabileceğini belirtti.

Kalın'ın açıklamaları şu şekilde:

Konuyu getirip vize meselesine ya da Amerikan elçiliğinde çalışan personelin güvenliğine bağlamalarını anlamak mümkün değil. Kendilerince bir misilleme yapmaya çalışıyorlar. Fakat şu anda tabii dün Dışişleri Bakanımız Mevlüt Bey'in (Çavuşoğlu) Amerikan Dışişleri Bakanı'yla(Rex Tillerson) bir görüşmesi oldu. Sayın Cumhurbaşkanımızın (Recep Tayyip Erdoğan) da talimatları çerçevesinde bu konunun çözülmesiyle ilgili Amerikalıların teklifini aldık. Bunu değerlendireceğiz, detaylı bir şekilde buna bakacağız. Bizim açımızdan aslında ortada karmaşık bir tablo da yok. Yani Türkiye'de devam eden bir yargı süreci var. Bu kişilerle ilgili ifadeler, sorgulamalar devam ediyor. Bırakın yargı konuyla ilgili gerekli kararını versin.

'TÜRKİYE'DEKİ YARGI SÜREÇLERİNE SAYGI DUYMAK ZORUNDALAR'

Amerika veya bir başka ülke, Türkiye'deki yargı süreçlerine saygı duymak zorundadır. Nasıl başka ülkeler, bizim vatandaşlarımız yargıya konu edildiği zaman tutuklandığı, sorgulandığı veya ülkeye giriş yasağı konduğu gibi örneklerle karşılaştığımızda bize yargının bağımsızlığını öne sürüyorlarsa aynı şekilde Türkiye'de de bir yargı bağımsızlığı var. Bu kararı veren bir savcı var. Devam eden bir soruşturma var. Olaya da hukukun üstünlüğü çerçevesinde, yargı bağımsızlığı çerçevesinde bakmaları gerekir. Umarız bu konuda kendileri de bu tabloyu daha net bir şekilde görür, böyle bir rövanşist yaklaşımdan uzak bir şekilde tamamen hukukun ve diplomasinin kuralları çerçevesinde bu sorunun çözümüyle ilgili olumlu, yapıcı bir tutum içerisinde olurlar.

'ÜÇ TERÖR ÖRGÜTÜYLE MÜCADELE EDİYORUZ DESTEK VERMİYORLAR'

Türkiye Cumhuriyeti Devleti, şu anda üç terör örgütüyle aynı anda mücadele eden tek NATO üyesi ülkedir. Bir tarafta PKK ile bir tarafta DEAŞ ile bir tarafta da FETÖ terör örgütüyle. Şimdi bu üç cephede verilen mücadelede Türkiye'ye NATO müttefiki ülkelerin ya da diğer dost müttefik ülkelerin ne kadar destek verdiğine baktığınızda tablo aslında çok açık. Bizi tatmin edici düzeyde bir desteğin verilmediğini, bundan dolayı da birçok terör olayının yaşandığını biz görüyoruz. Bunun tersi olsaydı, bir başka NATO üyesi ülke, üç terör örgütüyle aynı anda mücadele etseydi ve diğer ülkeler çok sınırlı, kısıtlı düzeyde destek verselerdi acaba bu ülkelerin tepkisi ne olurdu?