BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,82
ALTIN 2.417,75
HABER /  SEÇİM

Cumhurbaşkanlığı seçimine 3 gün kala Erdoğan'ın kabusu geri döndü

Cumhurbaşkanlığı seçimine 3 gün kala piyasalardaki dalgalanma Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın oy oranını etkileyecek mi?

Abone ol

Türk Lirası, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Mart ayında yapılan yerel seçimlerden zaferle ayrılmasından bu yana görülen en düşük seviyeye geriledi.

Bununla beraber ilk kez yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimine yalnızca üç gün kalmışken gelişmekte olan piyasalarda yaşanan sarsıntı da liraya darbe indiriyor.

Lira, Çarşamba günü dolar karşısında yüzde 0,84'lük değer kaybıyla 2.171'e kadar gerileyerek gelişmekte olan piyasaların para birimleri arasında en çok zayıflayan para birimi oldu. Lira, beş günlük Ramazan Bayramı'nın başladığı 25 Temmuz tarihinden bu yana yüzde 3,5 değer kaybetti. Geçtiğimiz hafta yüzde 8,74 olan iki yıllık gösterge tahvilin faizi yüzde 9,67'ye yükselerek üç buçuk ayın en yüksek seviyesine tırmandı.

TÜRKİYE ÇÖP STATÜSÜNE DÜŞEBİLİR!

Küresel piyasalarda Ukrayna anlaşmazlığının yarattığı tansiyon düşerken Merkez Bankası'nın güvercin para politikasından kaynaklanan yerel endişeler, hükümetin faiz indirim çağrıları, enflasyonun inatçı bir şekilde yüksek seyretmesi ve Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu 'çöp' statüsüne düşürebileceğine ilişkin spekülasyonlar bir kez daha Türk varlıklarının kırılganlığını artırıyor.

UZMANLAR KARAMSAR

Erste Menkul Değerler baş ekonomisti Nilüfer Sezgin, "Olumsuz algının devam etmesini bekliyoruz" diye konuştu.

ERDOĞAN VE İHSANOĞLU'NUN OY ORANLARI

Wall Street Journal Türkiye'nin analizine göre, Başbakan Erdoğan cumhurbaşkanlığı seçimi için düzenlenen anketlerde ortalama yüzde 54 destek alırken muhalefetin çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun oyu ise yüzde 40'ın altında görülüyor.

Ancak özellikle de ABD verilerinin güçlü ekonomik büyümeye işaret etmesinin Fed'in faiz artışına gidebileceğini müjdelediği bir dönemde sorunlar devam ediyor. Fed'in faiz artışına gitmesi, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde büyümeyi destekleyen ucuz paranın azalmaya başlamasını sağlayarak paranın yeniden gelişmiş ülkelere kaymasına neden olabilir.

ABD'NİN DARBELERİ SÜRECEK

Bhanu Baweja liderliğindeki UBS stratejistleri konu hakkında, "ABD ekonomisi yaz öncesi uykusundan uyanıyor gibi görünürken huzursuzluk havası gelişmekte olan piyasaların kıyılarına vurmaya başladı. Piyasa Fed'in gelecek yıl çok daha agresif adımlar atmasını fiyatlamış durumda" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de hükümet yetkilileri, Merkez Bankası'na borçlanma maliyetlerini düşürerek ekonomik büyümeyi desteklemesi için sürekli baskı yapıyor ancak ABD'de ve diğer gelişmekte olan piyasalarda beklenen politika sıkılaştırması bu genişleme çağrıları ile tezat oluşturuyor.

MERKEZ'E BASKILAR SÜRÜYOR

Pazartesi günü açıklanan verilerin Haziran ayında yüzde 9,16 gelen enflasyonun Temmuz ayında yüzde 9,32'ye yükseldiğini göstermesine rağmen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi bir kez daha TCMB Başkanı Erdem Başçı'ya faiz indirme çağrısında bulundu.

Zeybekçi Salı günü yaptığı konuşmada, "Beklentilerin üzerinde gelen enflasyonun, bir sonraki PPK toplantısında faiz indirilmemesi gerektiğine yönelik ortaya çıkabilecek yorumların tam tersine faiz indirimine; üreten, yatırım ve ihracat yapan piyasaların beklentilerini karşılayıncaya kadar devam edilmesi gerektiğini savunuyor ve Merkez Bankamızı destekliyoruz" dedi.

Merkez Bankası'nın bir sonraki toplantısı 27 Ağustos'ta yapılacak.

ZEYBEKÇİ KONUŞTU DOLAR FIRLADI

Zeybekçi, Cuma günü açıklanacak olan Moody's raporu ile ilgili beklentilerinin de negatif olduğunu belirtmişti. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz'dan da benzer yorumlar geldi.

Türkiye'nin kredi notunun ekonomik verilere göre değil siyasi hesaplamalara göre belirlendiğini savunan Kapusuz, Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda, "Standard&Poors, Moodys gibi kredi derecelendirme kuruluşlarının daha önce subjektif kriterlerle Türkiyenin kredi notunu düşürdüğünü biliyoruz. Seçim öncesi Türkiye'nin kredi notunu düşürmeye yönelik bir takım girişimlerin olduğuna dair söylentiler var.Umarız bunlar doğru değildir" ifadelerini kullandı.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi daha sonra attığı bir tweet'te Moody's'den kredi notu indirimi beklemediğini belirti. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da Hazine'nin bu yönde bir işaret almadığını söyledi.

MOODY'S'DEN AÇIKLAMA

Moody's'in Londra'daki sözcülerinden biri not açıklama takvimine işaret ederek Cuma günü açıklanacak raporun Türkiye'nin Baa3 olan kredi notunu nasıl etkileyebileceği hakkında yorumda bulunmayı reddetti. Baa3 en düşük yatırım yapılabilir kredi notunu temsil ederken Türkiye'nin görünümü ise negatif.

2013'te 65 milyar dolar olan cari açığın 48 milyar dolara gerilediği Mayıs ayından bu yana Merkez Bankası gösterge faizi düşürüyor. Politika yapıcılar haftalık repo faizini yüzde 10'dan yüzde 8,25'e düşürdü ve indirimin devam etmesi bekleniyor.

TÜRK LİRASI İÇİN OLUMSUZ TABLO

Nordean Bank AB analisti Amy Yuan Zhuang konu hakkında, "Merkez Bankası, Erdoğan'ın büyümeyi canlandırmak için faiz indirimine gidilmesi baskılarına Ağustos sonunda cevap verebilir. Türkiye'nin dış finansman ihtiyacının yüksek olması ile Fed'in para politikasını sıkılaştıracağı beklentisi sermaye girişlerini azaltırken lira için de olumsuz olacaktır" diye konuştu.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ SONUÇLARI A&G EN SON ANKET