BIST 9.530
DOLAR 32,48
EURO 34,78
ALTIN 2.468,22
HABER /  SEÇİM

Cumhurbaşkanlığı seçiminde topal ördek krizi!

Ağustos ayında yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan'ın seçilmesi halinde Köşk'te iki cumhurbaşkanı olacak. Nasıl mı? İşte yanıtı...

Abone ol

TÜRKİYE gündeminin ilk sıralarına yerleşen Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili ilginç bir detay ortaya çıktı.

AK Parti kurmayları, Erdoğan'ın Çankaya için aday olması halinde 10 Ağustos'taki ilk tur oylamasında yüzde 51 oy alarak seçileceği görüşünde. Bu durumda Cumhurbaşkanı Gül'ün 7 yıllık görev süresinin dolacağı 28 Ağustos'a kadar iki Cumhurbaşkanı bulunacak.

24 Ağustos'taki ikinci tura kalması halinde ise Türkiye 4 gün boyunca iki Cumhurbaşkanı görecek. Bu dönem aynı zamanda "topal ördek" dönemi olacak.

Habertürk sinin haberine göre, bu süre içinde de AK Parti ve Başbakan Erdoğan'ın 7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak milletvekilliği seçimlerine kadar "geçiş dönemi başbakanı"nı belirleyeceği belirtiliyor. Geçiş dönemi başbakanı olarak AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Başbakan yardımcıları Bülent Arınç, Ali Babacan'ın yanısıra eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın isimleri geçiyor. Ancak Başbakan Erdoğan'ın konuşulmayan bir ismi de geçiş dönemi başbakanı yapabileceği belirtiliyor.

DİĞER FORMÜLLER

Gül'ün 10 Ağustos'tan önce istifa ederek, Cumhurbaşkanlığı seçimiyle aynı gün yapılacak ara seçimde aday olup Meclis'e girmesi. Ardından yeni hükümeti kurması.

Eylül'de yapılacak AK Parti Kongresi'nde yeni Genel Başkan'ın belirlenmesi ve bu ismin Başbakanlığa getirilmesi.

BUGÜN GÖRÜŞECEKLER

Bu arada Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan'ı olağan görüşme kapsamında bugün Köşk'te kabul edecek. Gül, 30 Mart seçimlerinden sonra yaptığı açıklamada "Cumhurbaşkanlığı seçimini konuşmanın zamanı geldi" diyerek Erdoğan'ı işaret etmişti. Erdoğan da bu sözlere katıldığını ifade etmişti. Bu açıklamaların ardından iki ismin bir araya gelmesi ayrı bir önem kazandı.

TOPAL ÖRDEK NEDİR?

ABD'de 4 yılda bir yapılan başkanlık seçimlerinde, mevcut başkan koltuğu kaybetse bile 6 ay görevde kalıyor. Bu süre içinde Başkan herhangi bir yasal düzenleme yapmıyor. Bu dönemdeki başkana 'topal ördek' deniliyor.

CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ NE ZAMAN?