BIST 9.080
DOLAR 32,39
EURO 35,00
ALTIN 2.325,63
HABER /  SEÇİM

Cumhurbaşkanlığı seçim sonucu tahminleri

Anket şirketlerinin Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları tahminlerini biraraya topladık, anket sonuçlarına göre birinci turda seçim bitecek görünüyor.

Abone ol

Birinci turu 10 Ağustos'ta yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçim sonucu için anket şirketlerinin tahminlerini derledik.

Hemen tüm anket şirketi sonuçları birinci turda AK Parti Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçileceğini işaret ediyor. Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları için en farklı tahmin ise Gezici araştırma şirketinden geldi.

İşte bugüne kadar yapılan Cumhurbaşkanlığı seçim anketleri ve seçim sonucu tahminleri;


CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ ANKET SONUÇLARI

Optimar’ın yaptığı en son seçim anketinin sonuçlarına göre cumhurbaşkanlığı seçiminde AK Parti Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 53,8, CHP-MHP Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu yüzde 38,4, HDP Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş ise yüzde 7,8 oy alacak.

BUGÜN GENEL SEÇİM OLSA

Ankette ayrıca ’Bugün genel seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz’ sorusunun cevabı olarak katılımcıların yüzde 50,3’ü AK Parti derken, CHP yüzde 25,9, MHP yüzde 14,0, HDP / BDP yüzde 6,3, Diğer yüzde 3,5, Kararsızlar yüzde 9,7 ve Hiçbiri yüzde 7,2 oldu.

GEZİCİ
CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİM SONUCU TAHMİNİ

Gezici Araştırma Şirketi'nin 12-13 Temmuz tarihleri arasında yaptığı cumhurbaşkanlığı seçimi anket sonuçları yayınlandı.

Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları anketinde seçmenlere, "Cumhurbaşkanlığı seçiminde aşağıdaki adaylardan hangisine oy verirsiniz?" sorusu yöneltildi. Cumhurbaşkanlığı seçimine katılacak seçmenlerin yüzde 53,4'ü Başbakan Erdoğan yanıtını verirken; yüzde 38,4'ü Ekmeleddin İhsanoğlu dedi. HDP'nin adayı Selahattin Demirtaş ise tüm anketlerde olduğu gibi yüzde 10'u aşamadı.

cumhurbaşkanliği-seçimi-sonuçlari-anket.jpg

LİDERLİK ÖZELLİĞİNE SAHİP ADAY: ERDOĞAN

Ankette, "Hangi Cumhurbaşkanı adayının liderlik özelliği daha yüksek?" sorusuna ise, yüzde 69, 4 oy oranıyla Recep Tayyip Erdoğan yanıtı verildi.

cumhurbaşkanliği-seçimi-sonuçlari.jpg

ÜLKEYE EN FAYDALI ADAY: ERDOĞAN

Seçmenlere "Hangi adayın ülkeye daha faydalı olacağına inanıyorsunuz?" sorusu da soruldu. Başbakan Erdoğan, yüzde 57,7 oy oranıyla yine ilk sırada yer aldı.

cumhurbaşkanliği-seçimi-sonucu-anket.jpg

STRATEJİK
CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİM SONUCU TAHMİNİ

Cumhurbaşkanlığı seçim sonucuna dair Stratejik Araştırma Danışmanlık, 11-13 Temmuz arasında 12 ilde 1500 kişiyle yüz yüze görüştü.

Ankara, Adana, Bursa, Diyarbakır, Edirne, Erzurum, Kayseri, İstanbul, İzmir, Van, Samsun ve Trabzon'da gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı anketine katılanlara; seçim günü tatilde olup olmayacağı; oy vermek için tatilini yarıda bırakıp bırakmayacağı soruldu.

ERDOĞAN İLK TURDA KAZANIR

- CHP'li seçmenin yüzde 35'i, MHP'li seçmenin ise yüzde 40'ı "Ekmeleddin İhsanoğlu'nun adaylığını benimsemedim" dedi.

HALKIN YÜZDE 63'Ü İHSANOĞLU'NU BENİMSEMEDİ

- "İhsanoğlu'nun adaylığı halk nazarında kabul gördü mü?" sorusuna “Hayır” yanıtını verenlerin oranı yüzde 63.

- “Seçim ilk turda sonuçlanır” diyenlerin oranı yüzde 61.5 oldu.

- Ankete katılanların yüzde 50’si "Türkiye'nin gelecek vizyonuna en uygun cumhurbaşkanı adayı kim" sorusuna "Recep Tayyip Erdoğan” yanıtını verdi.

- Seçmenin yüzde 61'i "Erdoğan ilk turda yüzde 51-54 oranında oyla seçilir" dedi.

GENEL SEÇİM OLSA YÜZDE 49.6

- "Kesin olarak Recep Tayyip Erdoğan'a oy vereceğim" diyenlerin oranı: Yüzde 43 ilayüzde 47 arasında. "Kesin olarak Ekmeleddin İhsanoğlu'na oy vereceğim" diyenlerin oranı yüzde 32 ila yüzde 36 arasında.

- Seçmenlerin yüzde 11'i, seçimin yapılacağı 10 Ağustos Pazar günü tatilde olacağını söyledi. Tatilde olacağını söyleyen seçmenlerin yüzde 7.7'si ise "Oy kullanmak için tatilimi yarıda kesmeyeceğim" yanıtını verdi.

- "Yarın milletvekili seçimi olsa kime oy verirsiniz" sorusuna (kararsızlar dağıldıktan sonra) verilen yanıt: AK Parti: Yüzde 49.6 CHP: 26.6 MHP: 14.9

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİM SONUCU TAHMİNLERİ

6 büyük anket şirketinin Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarına dair tahminleri birbirinden hayli farklı oldu. 6 anket şirketinden 5'inin verilerine bakılacak olursa AK Parti Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan seçimi birinci turda kazanacak görünüyor.

KONSENSUS EN YÜKSEK, GEZİCİ EN DÜŞÜK

Cumhurbaşkanlığı anketinde Tayyip Erdoğan ile Çatı Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu arasında en fazla farkı Konsensus araştırma şirketi veriyor.

Konsensus verilerine göre Başbakan Tayyip Erdoğan yüzde 58.2 oy ile birinci turda Köşk'e çıkacak. Ekmeleddin İhsanoğlu ise yüzde 30.3'te kalırken Selahattin Demirtaş'ın oy oranı da yüzde 11.5 olarak görünüyor.

Anket firmaları içinde Erdoğan'ın birinci turda seçilemeyeceğine işaret eden tek sonuç Gezici araştırma şirketine ait. Gezici'nin anket verisinde Erdoğan yüzde 47.2 oy alırken, Ekmeleddin İhsanoğlu da yüzde 45.5 oranında oy alıyor görünüyor. Ancak Gezici dışındaki tüm anket şirketleri Erdoğan'ın birinci turda seçileceği bir sonuç ortaya koyuyor.

İŞTE 6 ANKET ŞİRKETİNİN CUMHURBAŞKANLIĞI TAHMİNİ


Cumhurbaşkanlığı seçim anketleri 5 şirketin.jpg
ERDOĞAN'IN MASASINDAKİ ANKET SONUCU

Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları birinci turda belli olur mu Yeni Şafak Gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi de Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan'ın masasındaki son anketi açıkladı. Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları üzerine 4 ayrı anket şirketinin hazırladığı verilerinde seçime katılım oranı ve kararsızlar AKP'yi düşündürüyor!

Cumhurbaşkanlığı seçim anketi Pollmark, Anar, GENAR ve Denge şirketinin yaptığı çalışmaları gösteriyor. Cumhurbaşkanı adayı Tayyip Erdoğan'ın masasındaki bu anketler 5-11 Temmuz tarihleri arasında, yüz yüze görüşme yöntemiyle gerçekleştirildi.

12 bölgeden tam 29 bin 154 kişiyle yani çok büyük bir denek sayısıyla yapılan Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları anketinin doğruluk payı yüksek.

SEÇİMLERE KATILIM ORANI ÖNEMLİ

Cumhurbaşkanlığı seçimlerde kimin ne kadar oy olacağı kadar önemli bir nokta daha var o da seçimlere katılım oranı. Cumhurbaşkanı Seçimlerine katılım oranının düşüklüğü ya da yüksek olması adayların kaderlerini belirleyecek.

Başbakan'a sunulan Cumhurbaşkanlığı seçimi araştırmasında kararsızlar ve sandığa gitmeyeceğini bildirenlerin oranı yüzde 13.5 oranında çıkıyor.

ERDOĞAN'IN MASASINDAKİ CUMHURBAŞKANLIĞI ANKETİ SONUÇLARI

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Tayyip Erdoğan'ın masasındaki araştırmada sonuçlar şöyle:

Cumhurbaşkanı adayı Recep Tayyip Erdoğan: yüzde 54.6
Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu : yüzde 38.1
Cumhurbaşkanı adayı : Selahattin Demirtaş yüzde 7.3

METROPOLL
CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİM SONUÇLARI TAHMİNİ

Metropoll anket şirketinin Başkanı'nın CNN Türk canlı yayınında açıkladığı Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarına göre Ekmeleddin İhsanoğlu'nun oyu tanındıkça artıyor. Cumhurbaşkanı AK Parti adayı Recep Tayyip Erdoğan ile çatı aday Ekmeleddin İhsanoğlu arasındaki seçim oy farkı yüzde 7'lere kadar inmiş durumda.

Metropoll başkanı Cumhurbaşkanlığı seçim anket sonuçlarını şöyle açıkladı;

MHP VE CHP CUMHURBAŞKANI ADAYI EKMELEDDİN İHSANOĞLU

"Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinden bu yana üçüncü araştırmamızı dün bitirdik. Anketle ilgili birkaç nokta veriyim Recep Tayyip Bey’in tanınırlığı yüzde 99’un üzerinde toplumda çok tanınıyor. Ekmeleddin İhsanoğlu ise ilk araştırmada yüzde 32 tanınıyordu iknci araştırmada bu yüzde 72’ye çıktı ve üçüncü araştırmada yani bu hafta itibari ile tanınırlığı yüzde 76 oldu. Parti seçmenlerinin kendisine karşı tavrında da ciddi denebilecek değişikler oldu. Mesela CHP seçmeninin Ekmel Bey’e oy verme oranı yüzde 72’den 86-87’ye çıktı. Tanındıkça bir miktar oyu artıyor ama tanındıkça karşı çıkanların oranı da artıyor.

MHP SEÇMENİ CUMHURBAŞKANI ADAYI TAYYİP ERDOĞAN'A EĞİLİMLİ

MHP seçmeninde hala ciddiye alınır oranda yüzde 10 civarında Tayyip Bey’e oy verme eğilimi var. Ama bu bir hafta önce yüzde 14’tü bu hafta yüzde 10’a düştü. İkinci Araştımamızı Ekmel Bey adına 5200 kişi ile yaptık. Üçüncü araştırmamız da 2300 kişi ile bu hafta Ekmel Bey adına yaptık. Anketleri 26 bölgede 28 ilde yaptık. Ekmel Bey’in oyu ilk ölçülmemizde yani yüzde 32 oranında tanındığı dönemde oyu 32,9’du. Giderek arttı bu 3 haftalık süreç içerisinde Tayyip Bey’in oyunda da yüzde 43’ten yüzde 46.5’e çıktı.

EKMELEDDİN İHSANOĞLU'NUN OY ARTIŞI

Tabi bu verdiğim rakamların hiç biri kararsız ve cevapsızlar dağıtılmadan söylenen rakamlardır. Ekmel Bey’in oy artışı Tayyip Bey’in oy artışından biraz daha hızlı ve yüksek oransal olarak. Aradaki fark 7,5 puan oranına indi. İlk ölçtüğümüzde aradaki fark 10,8’di. Dolayısıyla 3-4 puanlık hem tanınmadan hem de kamuoyuna kendisini değişik vesileler ile konuşma muhatap kılma anlamında bir miktar sempati topladı.

CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİM ANKETİ KARARSIZLAR

Kararsızların oranının ciddi miktarda olup olmadığı sorusuna ise “Hayır kararsızlar ciddi miktarda azaldı. İlk ölçtüğümüzde CHP’lilerin yüzde 14.5’i, MHP’lilerin yüzde 15.5’i ben bu 3 adayın üçüne de oy vermem diyordu. Şimdi bunlar yüzde 5’ler seviyesine indi. Cevapsız ve fikrim yok oranları da yüzde 10’lardan yüzde 4-5’lere indi. Özellikle AKP seçmenleri içerisinde kararsızlar neredeyse yüzde 1’e düştü. En kararsız ise şu anda MHP seçmeni” dedi.

Programda Metropoll’ün yapmış olduğu ve Erdoğan’ın hala önde gittiğini gösteren anketlerin 2’nci ve 3’üncü araştırmaların Ekmel Bey tarafından finanse edildiği belirtildi.



GENAR
seçim-anket.jpg CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİM SONUÇLARI ANKETİ

Genar araştırma şirketinin Cumhurbaşkanlığı seçimi anket sonuçları CNN Türk canlı yayınındaki programda açıklandı.

GENAR Araştırma Başkanı İhsan Aktaş 'bizim sonuçlarımız Metropoll’ün sonuçlarından farklı ve daha iddialı' diyerek Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçları için şu açıklamayı yaptı:

"Türkiye geneli 1800 denekli yüz yüze örneklem ile kendimizin finanse ettik. Müşterilere yaptığımız açıklamaları ise kamuoyu ile paylaşmıyoruz. Bizim kendimiz için yaptığımız araştırmamızda partilerin oy oranlarına baktığımızda AK Parti’nin oyu yüzde 49.5, CHP’nin oyu 27 MHP’nin de 13 küsür, BDP’nin de 7’ye yakın bir oyu var kararsız seçmelerin dağıtılmış haliyle. Böyle baktığınız zaman iktidar partisinin kendi oyu zaten yüzde 49.5.

MHP’Lİ SEÇMEN ERDOĞAN’I DESTEKLİYOR

MHP’den başlarda 17-18 oranında bir destek vardı sayın Başbakan’a bugün bu destek 13-14’lere düşmüş, MHP’li seçmenin yüzde 14’ünü CHP’li seçmenin yüzde 6,5’inin desteğini alıyor.

AK Parti’den de Ekmeleddin Bey’e giden oylar başlarda yüzde 4 civarındaydı. Bu yüzde 2,5’lere yüzde 2’lere düştü. Baktığınız zaman Demirtaş ile CHP seçmeni arasında bir oy geçişliği başladı.

CHP içinde laikliğe önem veren biraz daha milliyetçilikten ziyade sosyal demokratlığa yakın olan beyaz Türk tabir ettiğimiz seçmen Demirtaş’a oy veriyor. Bu yüzde 1’lerde falan bir seçmeni temsil ediyor. Demirtaş’ın da 7 bandında olan oyu 8’lere çıkıyor.

Araştırmamıza göre, İhsanoğlu’nun oyları 37-38, Erdoğan’ın oyu 54, Demirtaş’ın oyu da 8.

OPTİMAR
CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİM SONUÇLARI ANKETİ

Cumhurbaşkanlığı anket sonuçlarında birinci turda seçimlerin biteceğine işaret eden anket Optimar Araştırma şirketinden geldi.

Cumhurbaşkanlığı anketi sonuçlarına göre birinci turda AK Parti Cumhurbaşkanı adayı Tayyip Erdoğan yüzde 53,8, CHP ve MHP Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu yüzde 38.4, HDP Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş yüzde 7.8 oy alıyor
.

Optimar Araştırma ve Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Daşdemir, 14-18 Temmuz tarihleri arasında yaptıkları en güncel cumhurbaşkanlığı seçim araştırmasının sonuçlarını açıkladı.

30 Mart Yerel seçim sonuçlarına ilişkin en yakın tahminleri yapan araştırma şirketlerinden Optimar, Ağustos ayında gerçekleşecek olan Cumhurbaşkanlığı seçimleri için de anket çalışmalarını sürdürüyor.

Yapılan araştırma partililerin oy verme oranları da incelendi. Araştırma sonucuna göre AK Partililerin yüzde 91,9 ile Recep Tayyip Erdoğan’a, yüzde 2,0 ile Selahattin Demirtaş’a ve yüzde 1,6 ile Ekmeleddin İhsanoğlu’na oy verecek.CHP’lilerin yüzde 84,2’si Ekmeleddin İhsanoğlu’na, yüzde 2,8’si Recep Tayyip Erdoğan’a ve yüzde 1,6’si Selahattin Demirtaş’a oy verecek. MHP’lilerin yüzde 74,9’u Ekmeleddin İhsanoğlu’na, yüzde 6,7’si Recep Tayyip Erdoğan’a ve yüzde 18,4’’ü kararsız oy verecek. HDP / BDP’li seçmenlerin yüzde 91,1’i Selahattin Demirtaş’a, yüzde 7,3’ü Recep Tayyip Erdoğan’a ve yüzde 1,6’sı ise Ekmeleddin İhsanoğlu’na oy verecek SP’lilerin yüzde 30,4’ü Recep Tayyip Erdoğan’a, yüzde 26,’i Ekmeleddin İhsanoğlu’na, yüzde 43,5’i ise kararsız oy verecek.