BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,24

Cumhurbaşkanlığı Hükümeti Sistemi; ne getiriyor, ne götürüyor?!…

Referanduma giderken, değişiklikleri anlamak/bilmek önem kazanıyor..

GÜNCEL/TUZ GÖLÜ: depolama tesisinin  proje kapsamında Tuz Gölü'nün yaklaşık 40 kilometre güneyindeki Aksaray İli, Sultanhanı Beldesi yakınlarında yerin yaklaşık bin 100 ile bin 400 metre altında bulunan tuz yapılarında doğalgaz depolanması amacıyla, her birinin net fiziksel hacmi 630 bin ile 750 bin metreküp olan toplam 12 kavern (suni mağara) oluşturuldu. Pompa istasyonları, su tankları, borular ve kompresör istasyonları ile depolama tesisinin kurulumu tamamlandı.Toplamda 1,2 milyar metreküp yıllık çalışma gazı ve günlük 40 milyon metreküp geri üretim kapasiteli tesisin bir bütün olarak devreye alınması planlanıyor. Proje, yaklaşık 700 milyon dolara mal oldu. Tesisteki çalışmalar depolama yapılırken devam edecek. Yakın zamanda tam kapasite ile hizmette olacak. İlk yastık gazının basılmaya başlanacağı Tuz Gölü'nün altına inşa edilen  depolama tesisinin hayata geçirilmesine öncülük ettikleri/destek verdikleri için; Sn. Cumhurbaşkanı’na,Sn. Başbakan’a ve Enerji Bakanı Sn.'a teşekkür ediyoruz.”

GÜNCEL/TAKSİM CAMİSİ: Yıllardır gündemde olan Taksim Camii için onay çıktı ve ilk kazma vuruldu. Açıklamaya göre; Beyoğlu'nun tarihi hassasiyeti, bölge dokusu ve hemen arkasında yer alan Rum Ortodoks Kilisesi ile Ermeni Katolik Kiliseleri'nin de yükseklikleri dikkate alınarak projelendirilmiş. Projede; Taksim Meydanı ile Beyoğlu mimari dokusunda sıkça rastlanan 20. yüzyıl başındaki Art Deco mimari stilinden esinlenilmiş. Cami, meydana değil; I. Mahmud tarafından 1731 yılında bölgenin su ihtiyacının karşılanıp dağıtılması için yaptırılan, hep önünden geçtiğimiz,  8 köşeli ve 8 köşeli bir çatısı bulunan “küfeki taşından” yapılmış ‘Taksim Makmesi'nin arkasına yapılacak. Taksim Camii'nin minare yüksekliği 61 metre. Bu yükseklik özellikle diğer dini mabedlerin yüksekliği dikkate alınarak projelendirilmiş ki, bu çok önemli, tarihi silüeti bozmaması lazım... Proje tamamlandığında; 2.600 kişi ibadet edebilecek. Kot farkı dikkate alınarak tasarlanan projenin yer altında üç katı bulunacakmış. Otopark olarak tasarlanan üç katta; toplam 165 araç park yapabilecek ki, bu bölge için çok önemli olacak... Sur Yapı tarafından hibe olarak yapılacak, 12.574 metrekare kapalı alanı bulunan tarihi yapıda; konferans, sergi salonları da düşünülmüş. Taksim Meydanı’nın da, atıl durumdan kurtarılarak, çağdaş bir şekilde düzenlenmesini diliyor, yılan hikayesine dönen bir sorunun daha bitmesine seviniyor,  hayırlı olsun diyoruz…

GÜNCEL/CHP: CHP’nin, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ninin iptalini AYM’ye götürmeme kararını doğru buluyoruz.  Kılıçdaroğlu; “Anayasa Mahkemesi'ne gitme yolu açıktır. Ama sorun bir hukuk sorunu değil. Halkın konuya el koyup kesin bir şekilde çözmesidir. Amasya Tamimi'nde denildiği gibi, milleti azim ve kararlılığı kurtaracaktır. Sandıkta kararın verileceği 60 günü milletin hakemliğine emanet edeceğiz. Asıl yüce divan halkın divanıdır, milletin divanıdır. Bunun için Anayasa Mahkemesi'ne gitmeyeceğiz. Son söz yüce divan değil, milletin divanıdır." dedi. Bu saatten sonra gerekçesi ne olursa olsun, halk son sözü söylemelidir…

Gelelim  konumuza…

"Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi"ni içeren, halkoyuna sunulacak 6771 Sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, Resmi Gazete'de yayımlandı. (11.02.2017) Kanunun İyi anlaşılması için yapılmış bir çalışmayı sunuyoruz;

Cumhurbaşkanlığı  Hükümeti Sistemi…

YASAMA

550 olan milletvekili sayısı 600’e çıkartılmıştır.

25 olan milletvekili seçilebilme yaşı 18’e düşürülmüştür.

Milletvekili seçimleri ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri beş yılda bir aynı gün yapılacaktır.

CUMHURBAŞKANI

Cumhurbaşkanlığına siyasi parti grupları, son genel seçimlerde geçerli oyların tek başına veya birlikte en az yüzde 5’ini alan partiler ile en az 100 bin seçmen aday gösterebilecek.

Cumhurbaşkanı, yürütme yetkisine ilişkin konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilir. Anayasanın ikinci kısmının birinci ve ikinci bölümlerinde yer alan temel haklar kişi hakları ve ödevleriyle dördüncü bölümünde yer alan siyasi haklar ve ödevler Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenemez.

Cumhurbaşkanı’nın kararname çıkarmasına bazı sınırlamalar getirilmiştir. Anayasada münhasıran düzenlenmesi öngörülen konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamaz.

Kanunda açıkça düzenlenen konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamaz. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kanunlarda farklı hükümler bulunması halinde kanun hükümleri uygulanır.

TBMM’nin aynı konuda kanun çıkarması durumunda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi hükümsüz hale gelir.

Cumhurbaşkanı, savaş hali savaşı gerektirecek durumun baş göstermesi, ayaklanma olması veya vatan veya Cumhuriyete karşı kuvvetli ve eylemli bir kalkışmanın veya ülkenin ve milletin bölünmezliğini içten veya dıştan tehlikeye düşüren şiddet hareketlerinin yaygınlaşması; anayasal düzeni veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerinin ortaya çıkması; kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması; tabi afet, tehlikeli salgın hastalıklar veya ağır ekonomik bunalım hallerinde yurdun tamamında veya bir bölgesinde süresi altı ayı geçmemek üzere olağanüstü hal ilan edebilir.

Cumhurbaşkanı seçildikten sonra bir veya daha fazla Cumhurbaşkanı yardımcısı atayabilir.

Meclis Cumhurbaşkanı’nın icraatlarını denetleyebilecek. Meclise göre sorumsuz olan Cumhurbaşkanı hakkında bir suç işlendiği iddiasıyla, TBMM üye tam sayısının salt çoğunluğunun vereceği önergeyle soruşturma açılması istenebilir.

Kurulacak komisyonda yapılacak soruşturma sonunda meclis oylamasına gidilir. Üye sayısının 3'te 2'sinin evet demesi durumunda Cumhurbaşkanı Yüce Divan'a sevk edilir.

Olağanüstü hallerde çıkarılabilecek Cumhurbaşkanlığı kararnameleri, olağan dönem kararnamelerinin tabi olduğu sınırlamalara bağlı olmayacak.

Cumhurbaşkanı bütçe kanun teklifini TBMM’ye sunacak. (Kanun teklif etme yetkisi milletvekilinde olacak. Ancak, Cumhurbaşkanına istisna olarak, bütçe kanununu hazırlama, sunma yetkisi ve görevi verilecek. Bütçe, Meclisin onayıyla kabul edilebilecek.)

TBMM genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır. TBMM’nin bir sonraki ve cumhurbaşkanlığı seçimi 3 Kasım 2019 tarihinde yapılacak.

ANAYASA MAHKEMESİ

Anayasa Mahkemesinin üye sayısı, 17’den 15’e düşürülecek.

HSYK

Hakimler Savcılar Yüksek Kurulunun adı, Hakimler Savcılar Kurulu olacak. 13 üyeden oluşan kurul, 2 daireyle çalışacak.

Kurulun 4 üyesi cumhurbaşkanınca, 7 üyesi TBMM tarafından seçilecek.

Adalet Bakanlığı Müsteşarı, kurulun doğal üyesi olacak.

İlgili kanun maddeleri yayımı tarihinde yürürlüğe girer ve halkoyuna sunulması halinde tümüyle oylanır. (Referandum sonrası derhal yürürlüğe girecektir.)

ASKERİ MAHKEMELER

Disiplin mahkemeleri dışında askeri mahkemeler kurulamayacak.

İlgili kanun maddeleri yayımı tarihinde, yürürlüğe girer ve halkoyuna sunulması halinde tümüyle oylanır. (Referandum sonrası derhal yürürlüğe girecektir.)

2709 sayılı kanunun 101. Maddesinin son fıkrasında yer alan “Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir” ibaresi ilgası bakımından yayımı tarihinde yürürlüğe girer. (Referandum sonrası derhal yürürlüğe girecektir.)

 

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASINDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

REFERANDUM SONRASI (16 NİSAN 2017)YÜRÜRLÜĞE GİRECEK OLAN MADDELER

Madde 13-

2709 sayılı kanunun 142. Maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

Disiplin mahkemeleri dışında askeri mahkemeler kurulamaz. Ancak savaş halinde asker kişilerin görevleri ile ilgili olarak işledikleri suçlara ait davalara bakmakla görevli askeri mahkemeler kurulabilir.

Madde 14-

Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu; Hakim Ve Savcılar Kurulu olarak değiştirilmiş YÜKSEK ibaresi kanun maddeleri gereğince çıkartılmıştır.

-Hakim Ve Savcılar Kurulu oniki üyeden oluşur; iki daire halinde çalışır.

-Kurulun Başkanı Adalet Bakanıdır.

Adalet Bakanı katılamadığı toplantılara Adalet Müsteşarı katılır.

-Kurulun, iki üyesi, nitelikleri kanunda belirtilen yükseköğretim kurumlarının hukuk dallarında görev yapan öğretim üyeleri ile avukatlar arasından,

-İki üyesi birinci sınıf olup, birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş adli yargı hakim ve savcılar arasından,

-Bir üyesi birinci sınıf olup, birinci sınıfa ayrılmayı gerektiren nitelikleri yitirmemiş, idari yargı hakim ve savcıları arasından,

Cumhurbaşkanınca;

-Üç üyesi Yargıtay üyeleri, bir üyesi Danıştay üyeleri, iki üyesi nitelikleri kanunda belirtilen  yükseköğretim kurumlarının hukuk dallarında görev yapan öğretim üyeleri ile avukatlar arasından,

Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından seçilir.

-Kurulun TBMM tarafından seçilecek üyeliklerine başvurular, Meclis Başkanlığına yapılır. Başkanlık, başvuruları Anayasa ve Adalet Komisyonları Üyelerinden Kurulu Karma Komisyona gönderir. Komisyon her bir üyelik için üç adayı, üye tam sayısının üçte iki çoğunluğuyla belirler…

*İşbu maddede oylamanın nasıl yapılacağı açık bir şekilde düzenlenmiştir.

-Üyeler dört yıl için seçilirler. Süresi biten üye bir kez daha seçilebilir.

-Kurul üyeliği seçimi, üyelerin görev süresinin dolmasından önceki otuz gün içinde yapılır. Görev süresi dolmadan üyeliğin boşalması durumunda, boşalmayı takip eden otuz gün içinde, yeni üyelerin seçimi yapılır. 

Madde 21-

2709 sayılı kanunun 101. Maddesinin son fıkrasında yer alan “Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir” ibaresi ilgası bakımından yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

*İlgili kanun maddeleri yayımı tarihinde, yürürlüğe girer ve halkoyuna sunulması halinde tümüyle oylanır.

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ VE CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİM TAKVİMİNİN BAŞLANGICINDA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK MADDELER

 

Madde 2- Madde 75’de belirtilen “beşyüzelli” ibaresi “altıyüz” şeklinde değiştirilmiştir.

*Şuanda 550 olan milletvekili sayısı 600’e çıkartılmıştır.

Madde 4-

-TBMM ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri beş yılda bir aynı gün yapılacaktır.

-Süresi biten milletvekili yeniden seçilebilir.

-Cumhurbaşkanlığı seçiminde birinci Oylamada gerekli çoğunluk sağlanamadığı takdirde ikinci oylama yapılır.

Madde 5-

2709 sayılı kanunun 87. Maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Türkiye Büyük Millet Meclisinin görev ve yetkileri;

-Kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak;

-Bütçe ve kesin hesap kanun tekliflerini görüşmek ve kabul etmek;

-Para basılmasına ve savaş ilanına karar vermek;

-Milletlerarası andlaşmaların onaylanmasını uygun bulmak,

-Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tam sayısının beşte üç çoğunluğunun kararı ile genel ve özel af ilanına karar vermek

-Anayasanın diğer maddelerinde öngörülen yetkileri kullanmak ve görevleri yerine getirmektir.

Madde 7-

2709 sayılı kanunun 101. Maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Cumhurbaşkanı;

-Kırk yaşını doldurmuş,

-Yüksek öğrenim yapmış milletvekili seçilme yeterliğine sahip,

-Doğuştan Türk vatandaşı olanlar arasından

-Doğrudan halk tarafından seçilir.

-Görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir.

Cumhurbaşkanlığına, siyasi parti gruplar, en son yapılan genel seçimlerde toplam geçerli oyların tek başına veya birlikte en az yüzde beşinin almış olan siyasi partiler ile en az yüz bin seçmen aday gösterebilir.

-Cumhurbaşkanı seçilen milletvekilinin Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği sona erer.

Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilir. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci Pazar günü ikindi oylama yapılır. Bu oylamaya ilk oylamada en çok oy almış iki aday katılır ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday Cumhurbaşkanı seçilir.

İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin herhangi bir nedenle seçime katılamaması halinde; ikinci oylama boşalan adaylığın birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesi suretiyle yapılır. İkinci oylamaya tek adayın kalması halinde, bu oylama referandum şeklinde yapılır. Aday, geçerli oyların salt çoğunluğunu aldığı takdirde Cumhurbaşkanı seçilir.

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ VE CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİNİN BİRLİKTE YAPILDIĞI TARİHTE (3 KAIM 2019) YÜRÜRLÜĞE GİRECEK OLAN MADDELER

 

Madde 1- Madde 9’da belirtilen “bağımsız” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve tarafsız” ibaresi eklenmiştir.

Madde 3- 76. Maddenin Birinci fıkrasında yer alan yirmibeş “onsekiz” şeklinde,   yükümlü olduğu askerlik hizmetini yapmamış olanlar ibaresi “askerlikle ilişiği olanlar” şeklinde değiştirilmiştir.

Burada seçme ve seçilme yaşının eşitlenmesi öngörülmüş ve 25 olan seçilme yaşı 18’e düşürülmüştür.

Madde 6-

2709 sayılı kanunun 98. Maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Türkiye Büyük Millet Meclisi belli bir konuda Meclis araştırması ve genel görüşme yapabilir; milletvekilleri yazılı soru sorabilir.

Meclis araştırması, belli bir konuda bilgi edinilmek için yapılan incelemeden ibarettir.                                                                     Genel görüşme, toplumu ilgilendiren belli bir konunun TBMM Genel Kurulunda görüşülmesidir. Genel görüşme ve meclis araştırmasına yürütme adına herhangi bir temsilci katılamaz.

Yazılı soru yazılı olarak en geç onbeş gün içerisinde cevaplanmak üzere milletvekillerinin, Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlara yazılı olarak soru sormalarından ibarettir. Meclis araştırması, genel görüşme ve yazılı soru önergelerinin verilme şekli, içeriği ve kapsamı ile araştırma usulleri Meclis İçtüzüğü ile düzenlenir.

Madde 8-

2709 sayılı kanunun 104. Maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

-Cumhurbaşkanı Devletin başıdır.

-Yürütme yetkisi Cumhurbaşkanına aittir.

-Cumhurbaşkanı Türkiye Cumhuriyetini ve Türk Milletinin birliğini temsil eder; Anayasanın uygulanmasını, Devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını temin eder.  

-Gerekli gördüğü takdirde, yasama yılının ilk günü Türkiye Büyük Millet Meclisinde açılış konuşmasını yapar.

-Ülkenin iç ve dış siyaseti hakkında Meclise mesaj verir.

-Kanunları yayımlar.

-Kanunları tekrar görüşülmek üzere Türkiye Büyük Millet Meclisine geri gönderir.

-Kanunların, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün tümünün veya belirli hükümlerinin Anayasaya şekil veya esas bakımından aykırı oldukları gerekçesi ile Anayasa Mahkemesinde iptal davası açar.

-Cumhurbaşkanı yardımcıları ile bakanları atar ve görevlerine son verir.

-Üst düzey kamu yöneticilerini atar ve görevlerine son verir.

-Yabancı devletlere Türkiye Cumhuriyeti’nin temsilcilerini gönderir,

-Türkiye Cumhuriyetine gönderilecek yabancı devlet temsilcilerini kabul eder.

-Milletlerarası andlaşma akdeder ve yayımlar.

-Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunları gerekli gördüğü takdirde halkoyuna sunar.

-Milli güvenlik politikalarını belirler ve gerekli tedbirleri alır.

-Türk Silahlı Kuvvetlerinin Başkomutanlığını temsil eder.

-Türk Silahlı Kuvvetlerinin kullanılmasına karar verir.

-Sürekli hastalık, sakatlık ve kocama sebebi ile kişilerin cezalarını hafifletir veya kaldırır.

-Cumhurbaşkanı, yürütme yetkisine ilişkin konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilir. Anayasanın ikinci kısmının birinci ve ikinci bölümlerinde yer alan temel haklar kişi hakları ve ödevleriyle dördüncü bölümünde yer alan siyasi haklar ve ödevler Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenemez.

Cumhurbaşkanı’nın kararname çıkarmasına bazı sınırlamalar getirilmiştir. 

-Anayasada münhasıran düzenlenmesi öngörülen konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamaz.

-Kanunda açıkça düzenlenen konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamaz. -Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kanunlarda farklı hükümler bulunması halinde kanun hükümleri uygulanır.

-TBMM’nin aynı konuda kanun çıkarması durumunda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi hükümsüz hale gelir.

-Cumhurbaşkanı kanunların uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla, yönetmelikler çıkarabilir.

-Kararnameler ve yönetmelikler, yayımdan sonraki bir tarih belirlenmişse, Resmi Gazetede yayımlandıkları gün yürürlüğe girer.

-Cumhurbaşkanı ayrıca Anayasada ve kanunlarda verilen seçme ve atama görevleri ile diğer görevleri yerine getirir ve yetkiler kullanır.    

Ø   

Ø  Madde 9-

Ø  Cumhurbaşkanı’nın Cezai Sorumluluğu Düzenlenmiştir. Anayasa’nın 105. Maddesi oldukça değiştirilerek Cumhurbaşkanı’nın cezai sorumluluğu arttırılmıştır.

Ø  -Cumhurbaşkanı hakkında bir suç işlendiği iddiasıyla, TBMM üye tam sayısının salt çoğunluğunun vereceği önergeyle soruşturma açılması istenebilir. Meclis, önergeyi en geç bir ay içinde görüşür ve üye tamsayısının beşte üçünün gizli oyuyla soruşturma açılmasına karar verebilir.

Soruşturma açılmasına karar verilmesi halinde, Meclisteki siyasi partilerin, güçleri oranında komisyona verebilecekleri üye sayısının üç katı olarak gösterecekleri adaylar arasından her siyasi parti için ayrı ayrı ad çekme suretiyle kurulacak onbeş kişilik bir komisyon tarafından soruşturma yapılır. Komisyon soruşturma sonucunu belirten raporunu iki ay içinde, Meclis Başkanlığına sunar. Soruşturmanın bu sürede bitirilememesi halinde, komisyona bir aylık yeni ve kesin bir süre verilir.

Rapor başkanlığa verildiği tarihten itibaren on gün içinde dağıtılır, dağıtımından itibaren on gün içinde Genel Kurulda görüşülür. Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tam sayısının üçte ikisinin gizli oyuyla Yüce Divana sevk kararı alabilir. Yüce Divan yargılaması üç ay içinde tamamlanır, bu sürede tamamlanamazsa bir defaya mahsus olmak üzere üç aylık ek süre verilir, yargılama bu sürede kesin olarak tamamlanır.

-Hakkında soruşturma açılmasına karar verilen Cumhurbaşkanı seçim kararı alamaz.

-Yüce Divanda seçilmeye engel bir suçtan mahkum edilen Cumhurbaşkanının görevi sona erer.

Cumhurbaşkanının görevde bulunduğu sürede işlediği iddia edilen suçlar için görevi bittikten sonra da bu madde hükmü uygulanır.

Madde 10-

2709 sayılı kanunun 106. Maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Cumhurbaşkanı seçildikten sonra bir veya daha fazla Cumhurbaşkanı yardımcısı atayabilir.

Cumhurbaşkanlığı makamının herhangi bir nedenle boşalması halinde kırkbeş gün içinde Cumhurbaşkanı seçimi yapılır.

-Yenisi seçilene kadar Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cumhurbaşkanlığına vekalet eder ve Cumhurbaşkanına ait yetkileri kullanır.

-Genel seçime bir yıl ve daha az kalmışsa TBMM seçimi de Cumhurbaşkanı seçimi ile birlikte yenilenir.

-Genel seçime bir yıldan fazla kalmışsa seçilen Cumhurbaşkanı TBMM seçim tarihine kadar görevine devam eder. Kalan süreyi tamamlayan Cumhurbaşkanı açısından bu süre dönemden sayılmaz. TBMM genel seçimlerinin yapılacağı tarihte her iki seçim birlikte yapılır. 

*İşbu maddede, Cumhurbaşkanına vekalet eden Cumhurbaşkanı yardımcısının süresi kısıtlanmıştır. Ve yeni cumhurbaşkanı seçilmesi öngörülerek buda TBMM ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin aynı anda yapılmasına engel teşkil etmeyecek biçimde düzenlenmiştir.

Madde 11-

2709 sayılı kanunun 116. Maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

-TBMM üye tam sayısının beşte üç çoğunluğu ile seçilmelerin yenilenmesine karar verebilir.

Ø  Bu halde TBMM genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır.

-Cumhurbaşkanının seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde,

TBMM genel seçimi ile Cumhurbaşkanı seçimi birlikte yapılır.

-Cumhurbaşkanının ikinci döneminde Meclis tarafından yenilenmesine karar verilmesi halinde, Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir.

Seçimlerin birlikte yenilenmesine karar verilen Meclisin ve Cumhurbaşkanının yetkileri, bu organların seçilmesine kadar sürer.

*İlgili maddede, TBMM Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılmasını isterse kendisini de seçime götürmek durumunda kalır. Aynı durum Cumhurbaşkanının Meclisi seçime götürmek istemesi durumunda da geçerlidir.

Madde 12-

2709 sayılı kanunun 119. Maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Cumhurbaşkanı, savaş hali savaşı gerektirecek durumun baş göstermesi, ayaklanma olması veya vatan veya Cumhuriyete karşı kuvvetli ve eylemli bir kalkışmanın veya ülkenin ve milletin bölünmezliğini içten veya dıştan tehlikeye düşüren şiddet hareketlerinin yaygınlaşması; anayasal düzeni veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerinin ortaya çıkması; kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması; tabi afet, tehlikeli salgın hastalıklar veya ağır ekonomik bunalım hallerinde yurdun tamamında veya bir bölgesinde süresi altı ayı geçmemek üzere olağanüstü hal ilan edebilir.

-OHAL ilanı karar verildiği gün Resmi Gazetede yayımlanır ve aynı gün TBMM’nin onayına sunulur.

-Cumhurbaşkanının talebiyle meclis her defasında dört ayı geçmemek üzere süreyi uzatabilir. Savaş hallerinde bu dört aylık süre aranmaz.

- Olağanüstü hallerde vatandaşlar için getirilecek para, mal ve çalışma yükümlülükleri ile 15 inci maddedeki ilkeler doğrultusunda temel hak ve hürriyetlerin nasıl sınırlanacağı veya geçici olarak durdurulacağı, hangi hükümlerin uygulanacağı ve işlemlerin nasıl yürütüleceği kanunla düzenlenir.

-Olağanüstü hallerde Cumhurbaşkanı, olağanüstü halin gerekli kıldığı konularda kararname çıkarabilir. Bu kararnameler Resmi Gazetede yayımlanır aynı gün Meclis onayına sunulur.

-Savaş ve mücbir sebeplerle Türkiye Büyük Millet Meclisinin toplanamaması hariç olmak üzere; Olağanüstü hal sırasında çıkarılan Cumhurbaşkanlığı kararnameleri bir ay içerisinde Türkiye Büyük Millet Meclisinde görüşülür ve karara bağlanır. Aksi halde kendiliğinden yürürlükten kalkar.

Madde 16-

2709 sayılı kanunun 123. Maddesinin üçüncü fırkasında yer alan “ancak kanunla veya kanunun açıkça verdiği yetkiye dayanılarak” ibaresi “kanunla veya Cumhurbaşkanı kararnamesiyle şeklinde değiştirilmiş ve “Üst düzey kamu görevlilerinin atanmalarına ilişkin usul ve esaslar Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlenir” hükmü eklenmiştir.

*İşbu maddede tanımlanan üst düzey kamu görevlileri Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile belirlenecektir. 9. Madde de TBMM’nin aynı konuda kararname çıkarması durumunda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi hükümsüz hale gelir.” Hükmü bulunduğundan madde de herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.

Madde 15-

2709 sayılı kanunun 161. Maddesi başlığı ile birlikte değiştirilmiştir.

Bütçe Ve Kesin Hesap başlığıyla bütçe ile ilgili hükümler düzenlenmiştir.

Madde 17-

2709 sayılı kanuna geçici madde eklenmiştir.

GEÇİCİ MADDE 21- A, B, C, D, E, F, G fıkralarında yapılan değişikliklerin hangi tarihlerde yürürlüğe gireceği, yürürlüğe girecekleri tarihe kadar hangi hükümlerin geçerli olacağı, bahsi geçen seçimlerin hangi tarihte yapılacağı hakkında düzenlenmeler içermektedir.  İlgili maddeye göre, TBMM genel seçimi ve Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır.

Madde 18-

2709 sayılı kanunun değiştirilen tüm hükümlerinin hangi tarihlerde yürürlüğe gireceği ile ilgili düzenlemeler içermektedir.

Gelecek yazı:  Siyaset  yapan  -aynı saftaki- köşe yazarlarının  iletişimi  iyi  gitmiyor!... 

 

Güzel Sanatlar Eğitimi-Toplum Bilimler Etkileşimi  Uluslararası Sempozyumu ÖZETLERİ…

“24. İstanbul Türk Müziği Günleri” kapsamında yer alacak olan,“Güzel Sanatlar Eğitimi -Toplum Bilimler Etkileşimi  Uluslararası Sempozyumu”, 10-12 Mayıs 2017 tarihleri arasında,  Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi, Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Başkanlığı ev sahipliğinde İstanbul’da düzenlenecektir. Sempozyum;  yeni arayışlara yardımcı olmak, sosyal çalışmaları önemsemiş ya da kendine görev edinmiş, Toplum Bilim ve Güzel Sanatlar Eğitimi akademisyenlerinin/ uzmanlarının, ortak/özel çalışmalarının sunulmasını sağlamak amacıyla yapılmaktadır. 15-27 Şubat 2017 bildiri özetlerinin gönderilmesi tarihleridir. Hatırlatmak istedik…  

SERGİMİZ VAR….

Murat Gür & Mustafa Yılmaz Fotoğraf Sergisi "SURET-İ CİHAN"
Açılış:15 Şubat 2017 Çarşamba Saat:19.00 
Sergi Süresi: 15 Şubat - 13 Mart 2017
Yer: Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi 
Küratör: Mehmet Lütfi ŞEN