BIST 9.683
DOLAR 32,52
EURO 34,84
ALTIN 2.427,98
HABER /  GÜNCEL

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga kimdir

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığından Adalet Bakanlığı Müsteşarlığı'na atanan Fahri Kasırga, daha sonra tarafsız Adalet Bakanı ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri oldu.

Abone ol

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olarak seçilmesinin ardından bu göreve atandı. İşte Fahri Kasırga ile ilgili ayrıntılar

1953 Rize doğumlu olan Fahri Kasırga, İstanbul Kabataş Erkek Lisesini bitirdikten sonra 1977 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. 1978 yılında Rize Hakim adayı olarak staja başladı. 1981 yılında Erzurum-Olur Cumhuriyet savcı yardımcısı olan Kasırga, sırayla Trabzon-Çaykara, Sakarya-Karasu Cumhuriyet Savcılığı ve Ordu-Fatsa, Diyarbakır, Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı görevlerinde bulundu. 26 Kasım 2001 tarihinden beri Ankara Cumhuriyet Başsavcısı olarak hizmet vermekte iken 3 Ekim 2003 günü Adalet Bakanlığı Müsteşarlığına getirildi.

Kasırga'nın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı görevinde olduğu dönemde, Recep Tayyip Erdoğan hakkında açılan bir davayı temyiz etmeyerek beraat etmesini sağladığı iddia edilmişti.

ADALET BAKANI OLDU

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 114 üncü maddesi gereğince 22 Temmuz 2007 Türkiye genel seçimleri öncesi tarafsız Adalet Bakanı olarak görev yaptı. Bakanlık görevinin ardından döndüğü müsteşarlık makamında Temmuz 2008'e kadar görevini sürdürdü ardından Adalet Bakanlığı Yüksek Müşaviri ünvanıyla Başbakanlık Başdanışmanı oldu. 20 Ocak 2014 itibariyle de Başbakanlık müsteşarlığına atandı. Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı olmasının ardından 11 Eylül 2014'te ise Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri olarak atandı.

ERGENEKON SANIĞI VELİ KÜÇÜK'LE TELEFON GÖRÜŞMESİ

Fahri Kasırga'nın Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri olarak atanması akıllara eski bir olayı hatırlattı. Ergenekon hükümlü sanığı Veli Küçük'ün teknik takibi sırasında Kasırga ile yaptığı bir görüşme de dinlemelere takılmıştı. Kasırga'nın Küçük'e "Ortadoğu ve Balkanların en yakışıklı Paşası" diye iltifat etmesi uzun süre tartışılmıştı.

Ergenekon iddianamesinin ek klasörlerinde yer alan görüşmede Küçük, Kasırga’ya, “Balkanların en büyük savcısıyla ve en büyük bakanıyla görüşecektim” derken, Kasırga da Küçük’e “Kendileri karşınızda, Ortadoğu ve Balkanlar’ın en yakışıklı paşası” diye karşılık veriyordu. Konuşmanın ilerleyen bölümünde Küçük, köylüsü olan bir genç kızın hakimlik sınavına gireceğini söyleyerek, mülakat konusunda Kasırga’dan yardım istiyor, genç kızın sınava giriş bilgilerini alan Kasırga, “Veli amcası kefil midir?” diye soruyordu. Veli Küçük kefil olduğunu söyleyince, Kasırga da “E biz de kefil oluruz o zaman” diyordu. Küçük de bunun üzerine, “Sen kefil oldun mu biter bu iş” diye karşılık veriyordu.