BIST 8.976
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.285,82
HABER /  GÜNCEL

Cumhurbaşkanı'na bir veto çağrısı daha!

İnternet Yasası değişikliği Türkiye'de olduğu kadar yurt dışında da izlenmeye devam ediyor.

Abone ol

Amerika’nın Sesi (VOA), “İnternet yasası uluslararası toplumun Türkiye’de hak ve özgürlükleri ile ilgili endişelerini arttırdı” derken “İnternet yasası siyaseti gerdi” yorumunda bulundu.

Amerika’nın Sesi, İstanbul kaynaklı haberinde yeni yasanın “Hükümete mahkeme kararı olmadan internet sitelerini bloke etme yetkisinin yanı sıra iki yıl süreyle kullanıcı bilgilerine erişme olanağını da sağladığını” belirtiyor ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e demokrasinin yanında yer alarak yasayı veto etmesi için çağrı yaptığını anlatıyor.

ULUSLARARASI BASKILAR DA ARTIYOR

Amerika’nın Sesi, yasaya ilişkin “Uluslararası baskıların arttığını” da belirtikten sonra İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün Türkiye uzmanı Emma Sinclair Webb’in de Gül’e yasayı veto etme çağrısında bulunduğuna dikkat çekiyor.

Habere göre, yasanın parlamentodan farklı gruplara ve uzman görüşlerine danışılmadan geçtiğini söyleyen Webb, Gül’ün halkın internetten bilgiye ulaşma ve mahremiyet haklarını korumak adına yasayı veto etme fırsatı olduğunu ifade etti.

Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi de yasanın geri çekilmesi için çağrıda bulunduğu kaydediliyor ve TÜSİAD’ın da aynı yöndeki çağrısına da dikkat çekiyor.

 KONU, CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ İÇİN DE ÖNEMLİ OLABİLİR

Amerika’nın Sesi, geçen Cumartesi polis yeni yasayı protesto etmek için İstanbul’da sokaklara dökülen binlerce göstericiye göz yaşartıcı gaz ve plastik mermiyle müdahale ettiğini de vurguladığı haberde, “Abdullah Gül geçen ay internet özgürlüğünün ve özellikle sosyal medya özgürlüğünün öneminden bahsetmişti. Bu, Gül’ün yeni yasayla ilgili hoşnutsuzlukları olduğu olarak yorumlandı” sözlerini kullanıyor.

Başbakan Erdoğan’ın geçtiğimiz Pazar yaptığı konuşmada internet yasasını savunması ise Gül’ün üzerindeki “Baskıyı arttırdığı” görüşünü dile getiren Amerika’nın Sesi, “Konu bu sene yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri için de önemli olabilir. Henüz ne Cumhurbaşkanı Gül, ne de Başbakan Erdoğan aday olup olmama konusunda bir açıklama yapmadı” diyor.