BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,90
ALTIN 2.431,91
HABER /  POLİTİKA

Cumhurbaşkanı o yasayı geri gönderir mi?

Henüz TBMM'de görüşülürken Anayasa'ya aykırı 15 farklı başlık tespit ettiklerini açıklayan Gül, HSYK düzenlemesini geri gönderecek mi?

Abone ol

İNTERNET HABER - ÖZEL İÇERİK

TBMM Başkanlığı, HSYK'nın yapısında değişiklik öngören kanunu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayına sunmak üzere geçtiğimiz hafta Çankaya Köşkü'ne gönderdi.

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen "Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ismini taşıyan ve Torba Kanun olarak bilinen düzenleme, Anayasa hükmü gereğince 15 gün boyunca Cumhurbaşkanı Gül tarafından incelenebilecek. Bunun ardından onaylanması ya da meclise geri gönderilmesi gerekiyor.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül dün bir grup gazeteci ile bir araya geldi. Huber Köşkü'nde Yazılı, görsel ve internet medyasından gazetecilerin, köşe yazarı ve medya mensuplarının gündeme dair sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Gül, Torba Yasa ve HSYK düzenlemesi ile ilgili görüşlerini de ayrıntılarıyla anlattı.

bhkc5nkiuaaeozm.jpg

İnternet Haber Yayın Grubu adına, İMD Başkanı Hadi Özışık ve Gazeteciler.com yazarı Levent Gültekin'in katıldığı toplantıda, Cumhurbaşkanı Gül hem gündeme dair soruları yanıtladı hem de HSKY düzenlemesi henüz TBMM'de görüşülürken Anayasa'ya aykırı 15 farklı başlık tespit ettiklerini, bu durumu Adalet Bakanı'na da anlattıklarını açıkladı. 

İşte Cumhurbaşkanı Gül'ün gazeteciler ile konuşmasından satır başladı:

Cumhurbaşkanı Gül: Sadece şunu söyleyeceğim. bu yasanın teklifi meclise verildiğinde, o gün daha metnini aldırdım. Bizim hukuk büromuz, bize bir sunum yaptılar. 12 maddede 15 tane anayasa ile çelişen nokta gördük. Adalet Bakanını çağırdım ve kendisine bu maddeler anayasa ile çelişkili diye söyledim. Komisyon'da tartışılıyor. Meclisten çıktı bize gelmedi. 3-4 gün, bazen 1 hafta sonra geliyor. Bize 2-3 gün önce geldi. Arkadaşlar çalışıyor. Ankara'ya dönünce önüme getirecekler. Çalışmak gerekiyor. 12 Maddede 15 çelişkili madde gördük.

Sedat Ergin: Ön bir izleniminiz yok mu efendim.

Cumhurbaşkanı Gül: Ankara'ya gidince, hazırlık yapıyorlar şimdi. Gidince göreceğiz. Bakana da söyledik notlarımızı... Resmi bir şey olarak değil, kendi çalışmamız olarak.

Aslı Aydıntaşbaş: Asıl bakacağınız şey bu mu olacak yasa ile ilgili? Anayasa ile çelişiyor mu diye mi bakacaksınız?

Cumhurbaşkanı Gül: Evet. Tabii. Kurulun yetkisini Bakan'a devrediyor bir çok yerde. Onlara göre değerlendiriyorlar.

Aslı Aydıntaşbaş: Anayasa Mahkemesi ile bir görüş alışverişi oldu mu? Gayri resmi de olsa? Onların yol gösterici tavrı oldu mu?

Cumhurbaşkanı Gül:Bunlar konuşuluyor bazen çeşitli ortamlarda bir araya geliniyor. Fransız anayasa mahkemesi başkanı buradaydı. Bu vesileyle oluyor ama biz kendi değerlendirmemizi yapıyoruz.

Murat Yetkin: Bu bir torba yasa değil. Kaldı ki yasaları da tek tek maddeler olarak geri gönderme uygulamaları olmuştu. Burada faraziye konuşuyoruz. Ama eksiklik tespit ettiniz. Seçim ortamında belki aynen geri gönderecekler dediniz. Orada hareket tarzınızda...

Cumhurbaşkanı Gül: Bilmiyorum, değişiklik yapıldı mı, yapılmadı mı? Gidince göreceğiz. Ona göre de bakacağız.

Soru: MİT yasası ile alakalı benzer bir çalışma oldu mu acaba?

Cumhurbaşkanı Gül:O da yeni verildi daha komisyona. Benzer bir çalışma yapmadık daha.

Ruşen Çakır: Siz medyayı yakın takip ediyorsunuz. Köşe yazılarına bakınca yakın bir zamana kadar sizden bahsetmeyen, ya da mesafeli bahseden pek çok meslektaşımız sizi övmeye, size pozitif anlamlar yükleyen bir çok kişi de hayal kırıklığı yazıyor. Roller değişti. Bazı arkadaşlarımızın sizdeki durumu bir yasa ile farketmesi de manidar. Bunlara ne diyorsunuz gülüyor musunuz?

Cumhurbaşkanı Gül: (Gülüyor) Kendim bakıyorum, okuyorum tabi. Herkes kendi açısından bakarak.

Ruşen Çakır: İnsanlar size hep anlam yükledi, kendi siyasi kurgularını sizin üzerinize yüklediler... Gerçekleşmesine göre de...

Cumhurbaşkanı Gül:Ben de kendi değerlerim ve prensiplerime göre doğrusu bakıyorum. Konjöntürel bir hareket tarzım yok.

Ruşen Çakır: Ama onlar konjönktürel davranıyor...

Cumhurbaşkanı Gül:Ne yapalım. 

muo_1906.jpg

Hadi Özışık: Aynı şey yaşanan kavga nedeniyle de yapılıyor.

Cumhurbaşkanı Gül: Ama onu söyledim zaten, orada çok mütiş bir siyasi mücadele var. Her zaman olduğu gibi. Benim de orada rol almamı bekliyor, görmek istiyorlar belki.

Soru: Ukrayna'da kıyamet koptu, biz Mısır'da 24 saat canlı yayınlıyorduk da Ukrayna'da bakmaz olduk. Nasıl değerlendiriyorsunuz efendim?

Cumhurbaşkanı Gül: Günlük takip ediyorum. Hem perde arkasını bilgilendiriyorlar, hem de canlı takip ediyoruz. Bizim de Ukrayna'ya gezi programımız da vardı. Şöyle tabi olup bitenler üzücü, çünkü derin bir bunalım yaşanıyor. Bizdeki siyasi seçim arifesinde heyecanlanan partilerin iktidar mücadelesi... Orada çok derin bir kavga var. Neredeyse nüfus ülkeyi ikiye ayırırcasına AB ve Rusya eksenli bir bölünme içinde. Biz de tüm boyutlarıyla takip ediyoruz.