BIST 9.525
DOLAR 32,57
EURO 34,68
ALTIN 2.518,51
HABER /  MEDYA

Cumhurbaşkanı-hükümetin arasına Bank Asya girdi

Zaman gazetesi yazarı Mümtaz'er Türköne, Bank Asya tartışmasının, beklenenden çok erken cumhurbaşkanı-hükümet çekişmesine dönüştügünü yazdı.

Abone ol

İNTERNETHABER.COM

Hükümet-cemaat kavgası birçok alanda sürmeye devam ediyor. Bu kavganın en çetin geçtiği yerlerden biri de şüphesiz Bank Asya.


Zaman gazetesi yazarı Mümtaz'er Türköne, bugünkü yazısında "Bank Asya tartışması, beklenenden çok erken cumhurbaşkanı-hükümet çekişmesine dönüştü. Görevler, yetkiler, sorumluluklar yani gücün sınırları bu tartışma üzerinden yeniden belirleniyor" ifadelerine yer verdi.

Mümtaz'er Türköne'nin ‘Sorumsuz’ cumhurbaşkanı' başlıklı bugünkü yazısı şöyle:

CUMHURBAŞKANI-HÜKÜMET ÇEKİŞMESİNE DÖNDÜ

Erdoğan’ın ekonomiyi allak-bullak eden çıkışını “sorumsuz” kelimesinin Türkçedeki iki anlamıyla karşılamak lâzım.

Cumhurbaşkanı beyanlarından, kararlarından ve işlemlerinden dolayı “sorumlu” tutulamıyor. Bu durumda “sorumsuz” cumhurbaşkanının “sorumsuzca” işlere kalkışmasını birilerinin engelleme “sorumluluğu” ortaya çıkıyor. Bank Asya tartışması, beklenenden çok erken cumhurbaşkanı-hükümet çekişmesine dönüştü. Görevler, yetkiler, sorumluluklar yani gücün sınırları bu tartışma üzerinden yeniden belirleniyor. “Sorumsuz” cumhurbaşkanı ile “sorumlu” hükümet arasında kısa süreceği anlaşılan bir güç savaşı yaşanıyor.

MESELE BANK ASYA DEĞİL

Erdoğan eski kavgasını sürdürerek fiilî gücünün sınırlarını test ediyor. Hükümet ve BDDK sorumlu olacağı için yetkilerine sahip çıkıyor. Mesele Bank Asya değil; sadece bu güç, iktidar ve yetki savaşı bu bankanın sırtında yürütülüyor. Kazanan daha işin başında belli. Erdoğan banka batırmaya çalışarak “sorumsuzca” davranıyor ve kendince kapris yapıyor. Ekonomik dengelerin ve istikrarın yükü ise hükümetin omuzlarında; nasıl davranması gerektiği belli. Bankacılık sisteminin en sağlam bankalarından birinin batırılması, yol açacağı zincirleme reaksiyonlar yüzünden ancak ekonominin batırılması ile mümkün.

ERDOĞAN BAŞTAN KAYBETTİ 

Hükümet gazetelerinden Yeni Şafak’ın dün sürmanşetten yan yana verdiği iki haber arasındaki ilişkiyi kurduğunuz zaman, Erdoğan’ın neden bu güç savaşının daha başında kaybedeni olduğunu anlayabilirsiniz. Haberde bir yandan Bank Asya için panik havası pompalanıyor, hemen yanında Erdoğan’ın kredi değerlendirme kuruluşları ile ilgili kibirli sözlerine çanak tutuluyor. Bu değerlendirme kuruluşlarına müracaat edip, para ödeyip değerlendirme isteyen geçmişin Erdoğan hükümeti idi.

Mümtaz'er Türköne'nin bugünkü yazısının devamını okumak için tıklayın