BIST 9.717
DOLAR 32,48
EURO 34,94
ALTIN 2.435,57
HABER /  GÜNCEL

Cumhurbaşkanı Gül'den özel karşılama

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, henüz devlet başkanı olmayan bu konuğunu A protokol ile karşılayacak

Abone ol

Çin'de, 2013'de Hu Jintao'nun yerine devlet başkanı olmasına kesin gözle bakılan Devlet Başkan Yardımcısı Xi Jingping, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün özel davetlisi olarak bugün iki günlüğüne Türkiye'ye geliyor.

Türkiye'den önce ABD ve İrlanda'yı ziyaret eden ve Washington'da Başkan Barack Obama ile görüşen Jingping, devlet başkan yardımcısı olmasına rağmen Ankara'da "Devlet başkanlarına uygulanan protokol" çerçevesinde ağırlanacak.

İstanbul'da Türk-Çin İş Forumu'nda, Türkiye'de ve Çin'de ortak yatırımları bulunan Türk ve Çinli işadamlarıyla biraraya gelecek olan Jingping'in ziyaretinin yatırım açısından asıl önemli ayağı İzmir olacak. Türkiye'nin önerisi üzerine İzmir'i ziyaret programına dahil eden Jingping, Ege Serbest Bölgesi'nde incelemelerde bulunacak ve Çinli yatırımcıların yatırım yapabilmeleri için imkanları araştırıp, işadamlarıyla görüşecek.

10 YIL GÖREVDE

Ankara, Mart 2013'de Çin Devlet Başkanı olacak Jingping'in 10 yıl boyunca bu görevde kalacak olması nedeniyle, ilişkilerin en ileri boyuta götürülmesi açısından ziyarete büyük önem veriyor. Jingping'in ABD ve İrlanda'nın yanısıra sadece Türkiye'yi ziyaret kapsamına almasına dikkat çeken Köşk kaynakları, şu değerlendirmede bulundular:

"Her devlet başkan yardımcısı, devlet başkanı olmadan önce Çin'in önem verdiği, dünyanın en büyük ekonomisi olması nedeniyle ABD'nin yanısıra iki ülkeyi daha ziyaret programına alıyor. Şimdiki Devlet Başkanı Jintao da görevi devralmadan önce Devlet Başkan Yardımcısı sıfatıyla 2002 yılında ABD'nin yanısıra Malezya ve Singapur'u ziyaret etmişti. Malezya ve Singapur'da çok güçlü Çin yatırımları var. Bu nedenle Jingping'in Türkiye'yi ziyaret kapsamına alması mesaj içerikli. Çin bununla Türkiye'nin bölgedeki etkinliğini ve gücünü görerek, birlikte çalışma arzusunu ortaya koyuyor."